požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

gv
gv
0 31.05.2016 08:03:36

Bojevnikom uspel veliki preobrat

Znana sta oba udeleženca velikega finala severnoameriške košarkarske lige NBA. Aktualni prvaki Golden State Warriors se bodo v ponovitvi lanskega finala v sklepnem dejanju letošnje sezone na štiri zmage udarili z moštvom Cleveland Cavaliers. Prva tekma velikega finala bo v noči na petek v dvorani Oracle Arena na pacifiški obali ZDA v Oaklandu.

Košarkarji Golden Stata so na sedmi tekmi finala zahodne konference s 96:88 premagali Oklahoma City Thunder ter se s skupnim izidom 4:3 v zmagah uvrstil v zadnji krog, v katerem bodo v sklepnem dejanju sezone skušali ubraniti lani osvojeni naslov prvaka.

Najboljši strelec večera v dvorani v Oaklandu je bil domači zvezdnik bojevnikov Stephen Curry, že drugo leto zaporedoma najkoristnejši igralec rednega dela lige NBA, s 36 točkami, Curry je zadel kar sedem trojk. Pomoč je imel pri Klayu Thompsonu z 21 točkami, od tega je zadel šest trojk. Pri Oklahomi se je Kevin Durant ustavil pri 27 točkah, Russell Westbrook pa je vpisal 19 točk in 13 podaj.

Branilci naslova iz Golden Stata so bili že na robu izpada, a so se rešili ter na koncu osvojili konferenčni finale. Bojevniki so zaostajali kar z 1:3 v zmagah in tako kot komaj deseto moštvo v zgodovini prvenstva nadoknadili zaostanek treh zmag, da bi dobili konferenčni finale.

Golden State se bo za drugi zaporedni naslov prvaka lige NBA v velikem finalu pomeril z zmagovalcem vzhodne konference Cleveland Cavaliers. Prva tekma finalne serije, lovoriko bo osvojilo moštvo, ki bo prvo zbralo štiri zmage, bo v noči s četrtka na petek, v dvorani Golden Stata v Oaklandu. Cleveland je v finalu vzhodne konference potreboval šest tekem, napredoval je z izidom 4:2 v zmagah, da je izločil Toronto Raptors.


Veliki finale najelitnejšega klubskega košarkarskega prvenstva na svetu bo ponovitev lanskega finala lige NBA, v katerem so Warriors (Bojevniki) potrebovali šest tekem, da so s 4:2 v zmagah premagali Cavaliers (Konjeniki). Za Golden State je to bil prvi naslov prvaka lige NBA po letu 1975, Cleveland pa je takrat še v svojem drugem finalu ostal praznih rok.

Junak ekipe iz Oaklanda je bil Curry, ki je šest točk dosegel v zadnjih 78 sekundah obračuna proti Oklahomi. "Tokratna končnica je bila precej težka za Stepha zaradi poškodbe kolena, ampak na odločilni sedmi tekmi je bil naš ključ do zmage, pač zaradi tega je košarkar, kakršen je," je po koncu dejal trener bojevnikov Steve Kerr.

Košarkarji iz Golden Stata so v končnico vstopili z najboljšo statistiko v rednem delu, ko so nanizali kar 73 zmag ob le devetih porazih, nato pa je sledil hladen tuš v konferenčnem finalu Zahoda.

"Še pred enim tednom smo zaostajali 1:3 v zmagah in prav vsi so mislili, da smo bili že odpisani. Ampak najpomembneje je bilo, da smo v garderobi ohranili pozitivno vzdušje in da nas niso premagale negativne misli. 'Dajmo, poskusimo se domisliti česa, kako si lahko pregrizemo našo vrnitev nazaj v seriji in bomo videli, kaj se bo zgodilo.' Te miselnosti smo se držali na zadnjih treh tekmah. Prepričani smo bili, da smo na pragu nečesa res posebnega. Sigurno je to bila vrnitev po zaostanku 1:3," je dejal MVP rednega dela Curry.

Košarkarji Oklahome so bili povsem potrti. Stanje je najbolje opisal Durant: "Seveda, da zelo boli takšen poraz, še zlasti po tem, ko smo vodili s 3:1. Tako zelo smo si želeli veliki finale. Tako zelo smo si želeli postati prvaki. Zato je vse skupaj prav bedno, čeprav je bila res težka serija."

Značke: nba, golden-state

Članki iz rubrike