mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

rp
rp
0 27.10.2016 20:17:44

Vložil 150 dolarjev, zdaj zvezdnik Spursov

Jonathon Simmons (z žogo)
Reuters
Igralec, ki je Golden State Warriorsom v prvem krogu NBA lige natrosil 20 točk, še pred štirimi leti ni imel denarja, da sebi kupi kosilo in otrokom plenice.

Jonathon Simmons je trenutno glavna košarkarska zgodba v ligi NBA. Težko bi kdo na podoben način prišel do do San Antonio Spursov in slačilnice trenerja Grega Popovicha. Odraščal je brez očeta, mama Tonja je delala na letališču in skupaj z njeno mamo skrbela za dva sinova in dve hčerki. Ko mu je 2006 umrla babica, je bil Simmons na dnu.

"Košarka mu je rešila življenje. Njena smrt je bila zanj ogromen udarec za njega, na srečo se je vse spremenilo zaradi košarke," je dejala Tonja.

Ko ga leta 2012 niso izbrali na draftu, je bil na razpotju. Imel je tri hčerke, bil je brez dela in brez plana B. Mama ga je nagovarjala, naj bo to poklic frizerja, a zanj je bil to le plan D. Eno sezono je oddelal v amaterski ligi, razmišljal je o tem, da bi zaključil s košarko. Nato se je vendarle odločil vložiti v svojo kariero 150 dolarjev, plačal je nadomestilo za preizkus v Austinu, podružnici Spursov v razvojni ligi. Izpadlo je, da je bilo to najbolje potrošenih 150 dolarjev v njegovem življenju, saj je postal edini od 60 prijavljenih, ki so se mu uresničile sanje.

Takrat ni imel denarja za kosilo, športne copate, plenice za štiri hčerke... Trener Eark Watson, ki ga je treniral v Austinu, ga je nekajkrat odpeljal na kosilo, mu kupoval copate ter dajal denar, da bi lahko otrokom kupoval plenice. Simmons, glede na to, da ni imel pogodbe, ni imel niti denarja.

"Če bo igral v razvojni ligi, bo postal MVP," je Watson dejal ljudem iz Spursov, ki niso imeli kaj izgubiti, zato so mu lani ponudili pogodbo po nastopu v poletni ligi, v kateri je zablestel. Po NBA standardih je bila ta skromna (1,4 milijona dolarjev za dve sezoni, od tega le 525.000 zagotovljenih), a za Simmonsa še kako dragocena. Svoji mami, ki še vedno dela na letališču, je za prvo plačo kupil dopust, ki si ga je lahko privoščila prvič po 18 letih.

"On je neustrašen," je bil prvi komentar Popovicha, ko so ga vprašali, kaj si misli o Simmonsu, ki je v svoji prvi NBA odigral 55 tekem. »S svojim pristopom me spominja na Ginobilija. Enostavno, pride na teren in tekmuje. Ima neverjetne fizične sposobnosti in razume igro. Hitro se uči, dobro dela in ima veliko priložnost, da v tej ligi igra še dolgo,« je nad njim navdušen Pop.

Na prvi tekmi nove sezone je Warriorsom, favoritom lige, nametal 20 točk, kar je njegov rekord. Ob tem je Stephanu Curryju prilepil še blokado v slogu LeBrona Jamesa. Po tekmi je večja skupina navijačev čakala na njegov avtogram. "Nikoli nisem verjel, da bom to dosegel," je ob tem dejal Jonathon.

Značke: košarka, nba, simmons

Članki iz rubrike