stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 05.08.2014 11:37:23

Stefanos Dedas: Jure ne dopušča napak

Arsen Perić
Desna roka našega selektorja

Leta 2009, ko je Jure Zdovc v svojem prvem selektorskem mandatu za enega svojih pomočnikov izbral Stefanosa Dedasa, je bilo to majhno presenečenje, Grk pa za slovensko javnost popolna neznanka. Pet let pozneje, ko je Zdovc spet na klopi slovenske reprezentance, bi bilo čudno, če Dedasa ne bi bilo znova zraven. V vseh teh letih namreč zvesto sledi slovenskemu strokovnjaku in je njegov nepogrešljiv sodelavec.

Tako sploh ni imel nikakršnih dvomov, da to poletje ne bi znova pomagal Zdovcu tudi v slovenski reprezentanci. "Če me Jure pokliče in potrebuje, sploh ni vprašanje, ali naj mu sledim," pravi Dedas, ki se z Zdovcem pozna že več kot deset let, še iz časov, ko je bil Konjičan trener v Iraklisu. "Sodelavca sva zadnjih pet, šest let. Skupaj sva bila v reprezentanci, nato v Rusiji pri Spartaku iz St. Peterburga in zdaj v Turčiji pri Gaziantepu," pravi Dedas.

TRIJE RAZLIČNI TIPI
Gaziantep je zdaj postavljen na stranski tir: "Tisto, kar je bilo treba, sva z Juretom naredila pred začetkom priprav, moštvo je praktično kompletirano, tako da se lahko zdaj v miru posvečava zgolj reprezentanci. Šele po svetovnem prvenstvu bo spet na vrsti Gaziantep."

V slovenski izbrani vrsti je spet po petih letih, sprememb je kar nekaj. "Kar zadeva ekipi, sta bili takratna in zdajšnja drugačni, spremenjen je tudi trenerski štab, takrat sta bila z nami Tomo Mahorič in Miro Alilović, zdaj sodelujem z Gašperjem Potočnikom in Chrisom Thomasom. Gašperja poznam še iz Olimpije, ko je bil tam pomočnik Jureta. Je res dober trener, dokazal je že, da je lahko tudi uspešen prvi trener, ne le asistent. Chrisa sem spoznal zdaj, prej pa sem o njem slišal le dobre stvari. Prinaša koristne stvari iz lige NBA. Dobro sodelujemo. Smo trije različni tipi pomočnikov, skupaj pa bomo opravili zahtevano delo. Nekaj se je v reprezentanci spremenilo, nekaj je ostalo enako, verjamem pa, da bomo tudi tokrat uspešni," pravi Dedas.

NOGE NE SMEJO PREHITEVATI GLAV


Slednji je pravšnji za to, da pove o razlikah med reprezentancama 2009 in 2014. "Ekipa 2009 in letošnja se močno razlikujeta, a pri obeh sem z veseljem zraven. S stališča treningov je ta ekipa za trenerje boljša, ker fantje res trdo delajo, ekipa iz leta 2009 pa je bila boljša za igranje tekem, ker je bila izkušena, morda je tudi boljše razumela dogajanja na parketu, imela je več košarkarske inteligence. A ne smemo gledati le dvoplastno. S tem moštvom lahko zagotovo napravimo dober rezultat, tako kot smo ga pred petimi leti, le uporabiti moramo njegove prednosti," zatrjuje Grk in jih našteje: "To so hitrost, moč, ambicioznost. Ta ekipa ne more igrati le počasi. Imamo atletske fante, hitre branilce. Poskrbeti moramo za to, kako bodo tekli, da na igrišču ne bodo nastajali prazni prostori, ki jih ni mogoče pokriti. Na prejšnjem evropskem prvenstvu je bila to včasih težava. Vemo, kaj se je zgodilo lani, in skušali bomo narediti korak naprej ter dobre stvari še izpopolniti. S fanti moramo narediti napredek," Dedas izpostavlja, da strokovni štab dobro ve, kje so slabosti moštva in kje je najmočnejše, zdaj pa je prednosti v igri treba izpostaviti, tisto, kar ni tako dobro, pa čim bolj zakriti. "Kot sem že dejal, je glavna vrlina hitrost, a fantje morajo dojeti, da noge ne smejo prehitevati glav, kar se je dogajalo lani."

VEDETI MORAŠ, KAKO DELATI
Selektor Zdovc o sebi pravi, da se je v petih letih, kar ga ni bilo na klopi Slovenije, precej spremenil. Njegov pomočnik temu pritrjuje. "Strinjam se. Napredoval je. V Rusiji in Turčiji je v tem času vodil veliko tekem, tako kot igralci napreduje tudi trener. Videl je, kaj je delal narobe, kaj je bilo napačno v njegovi košarkarski filozofiji, in to zdaj skuša izboljšati ter nadgraditi. Spomnim se, kaj smo delali leta 2009 in kaj delamo zdaj, in lahko rečem, da je Jure napredoval, predvsem v malenkostih, ki pa so zelo pomembne. Vsi bodo lahko videli stvari v igri, ki bodo drugačne, boljše v primerjavi z letom 2009," je Dedas opisal svoje videnje Zdovčeve spremembe.

ZAGOTOVO TE BO UJEL
O svojem "šefu" in mentorju ima sicer izjemno visoko mnenje. "Jure je po mojem mnenju eden najboljših trenerjev v Evropi. Ima veliko igralskih izkušenj, prepričan sem, da bo tudi kot trener dosegel enako raven. Vesel sem, da lahko delam z njim. Ne le, da je odličen trener, je tudi pravi človek, najino sodelovanje je zelo dobro. V čast mi je, da sem lahko vsa ta leta ob njem in se lahko učim od njega, posebej pri obrambni taktiki, kjer ima ogromno znanja. Vsi vemo, kako dober igralec v obrambi je bil, zdaj pa to s pridom uporablja tudi kot trener, vse njegove ekipe igrajo dobro obrambo," je pohvalil slovenskega selektorja, pri delu z njim pa je seveda spoznal vse plati in prizna, da sodelovanje z Zdovcem ni vedno lahko: "A v tem poslu tako ali tako nič ni lahko. Jure je zahteven, ne dopušča napak. Če jo boš storil, te bo zagotovo ujel. Ne moreš ga prelisičiti, dovolj je pameten in izkušen. Ni lahko, če delaš z njim, saj moraš vedeti, kako delati."

ZVILO LE NA PRIJATELJSKI TEKMI
Slovenija se na svetovnem prvenstvu v Španiji ne bo pomerila z reprezentanco Dedasove domovine, do dvoboja bi teoretično lahko prišlo šele v polfinalu. "S samo mislijo, da moja ekipa igra z Grčijo, sicer nimam prevelikih težav, a priznam, da sem vseeno bolj vesel, če se z njo ne srečamo. Zelo sem bil žalosten, ko smo z Grčijo izgubili na EP 2009 v boju za bronasto medaljo. Če si profesionalec, ni prostora za čustva. Edini trenutek, ko me je malo zvilo in sem dojel, da igram proti Grčiji, je bil, ko se je pred EuroBasketom 2009 na prijateljski tekmi v Mariboru pred dvobojem igrala grška himna. Drugače pa nimam občutka, da igram proti reprezentanci domovine. Na to gledam podobno kot na klubsko izkušnjo, ko se merimo z ekipami iz Grčije," je zaključil član strokovnega štaba slovenske izbrane vrste.

Galerija

Članki iz rubrike