sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 25.08.2015 21:55:18

Vrhunska obramba, divji napad

alesfevzer.com
Jure Zdovc je bil že nekaj sekund po zmagi nad Italijo povsem miren. Brez evforije, a tega od njega niti nismo pričakovali, prepričani pa smo, da je enako zahteval od svojih varovancev. Samo pripravljalna tekma, fantje, na evropskem prvenstvu pa imate trenutno toliko zmag kot Italija, Finska ali Ukrajina, ki so padle v Kopru.

Slovenija je v Bonifiki stopnjevala ritem. Proti Ukrajini marsikaj ni "štimalo", na tekmi s Finsko so bile nekatere stvari že videti bolje, dvoboj z Italijo je bil pika na i, najboljša predstava v treh dneh. Zdovca je stopnjevanje ritma po eni strani prav gotovo zadovoljilo, če najboljšo tekmo v treh dneh prikažeš zadnji dan, to nekaj govori o tvoji pripravljenosti, a po drugi strani kot selektor seveda hoče tako ali še boljšo sliko, kot jo je videl v nedeljo, gledati vsakič, pa naj je to zadnji ali prvi dan turnirja oziroma prvenstva.

V Zagrebu bo to še kako pomembno, tudi o tem je tekla beseda po koncu turnirja v Kopru. "Tam imamo zelo neugoden žreb. S Hrvati prvi dan igramo ob 21. uri, naslednji dan z Gruzijo ob 18. uri. Naši tekmeci prvi dan igrajo šest ur prej, kar pomeni toliko več počitka, časa za pripravo. Gruzija ima tudi lahkega prvega nasprotnika, lahko dviguje formo, mi je ne moremo. Nismo v ugodnem položaju, a to vemo že dolgo, in kar se mora, ni težko," pragmatično, tako kot ga poznamo, razmišlja selektor. Če na nekaj ne moreš vplivati, si je s tem pač neumno beliti glavo, ampak je treba iz vsakega položaja potegniti največ.

Zdovc je v Kopru na vseh tekmah v začetno peterko dal tri igralce: Nebojšo Joksimovića, Zorana Dragića in Uroša Slokarja. To lahko že veliko pove o tem, kdo bo sestavljal hrbtenico ekipe. Organizator igre, branilec-krilo in center, ki je lahko tudi krilni center.

DVAKRAT ENAKA ZAČETKA PETERKA
Zdovc je v Kopru na vseh tekmah v začetno peterko dal tri igralce: Nebojšo Joksimovića, Zorana Dragića in Uroša Slokarja. To lahko že veliko pove o tem, kdo bo sestavljal hrbtenico ekipe. Organizator igre, branilec-krilo in center, ki je lahko tudi krilni center.

Drugi dve srečanji s Finsko in Italijo je začela ista postava, trojici sta bila pridružena še Mitja Nikolić in Jure Balažić. Na prvem srečanju z Ukrajino sta slednja nadomestila Klemen Prepelič ter Alen Omić. Skupaj sedem igralcev, ki jim lahko dodamo še Jako Klobučarja in Jako Blažiča, to so tisti, na katere bo selektor na prvenstvu največ stavil.

Dvanajsterica za Zagreb se zdi po turnirju v Kopru, na katerem je Žiga Dimec zadnji dve tekmi edini med vsemi zgolj gledal, že izbrana, kljub Zdovčevemu zatrjevanju, da temu ni tako. Govoril je o gibljivih centrih, ki jih imata Finska in Italija, a Omić ni prav nič manj okoren od centra Krke, pa je obakrat igral. Miha Zupan in Saša Zagorac, ki sta se v Kopru prvič predstavila na tekmah, imata vendarle prednost pred Dimcem.

"Zupan počasi lovi ritem, je vsako tekmo malo boljši. Zagorac je pokazal svojo kvaliteto z metom z razdalje. Neke odgovore o njiju sem v Kopru dobil tako kot o ostalih. Nekaj igralcev je dokaj standardnih, igrajo in jim tudi zaupam, so pa tokrat vsi dobili priložnost. Večinoma so svoje minute na parketu vsi tudi izkoristili na dober način," je dejal Zdovc.

ZDOVC NI UPAL TVEGATI Z RUPNIKOM
Med tistimi, ki so to počeli najbolje, sta prav gotovo Nikolić in Prepelič. Prvi z igro v obrambi in tudi uspelimi akcijami v napadu. Na polovici tekmeca še ni Boštjan Nachbar, a kljub temu ima Zdovc v njem krilo, ki mu lahko zaupa tudi v napadu. Prepelič je tam lahko eden pomembnejših adutov, opazen je bil njegov velik trud tudi v obrambi, zadnje minute tekme z Italijo, ko je prevzel vlogo organizatorja igre in bil v njej suveren, predvsem z asistencami, pa so dale novo razsežnost njegovi predstavi.

Še vedno je malo zaletavanja, nervoze. V napadu zdivjamo, nimamo kakovosti, da bi vedeli, kdaj stopiti na žogo, umiriti situacijo. Velikokrat vrhunsko obrambo potem takoj porušimo s katastrofalnim divjim napadom, a za zdaj obramba nekako funkcionira.

Zdovc je pojasnil, zakaj Prepelič na položaju enice. "Joksimović ni bil v pravem ritmu, bil je malo trd, Rupnika si v končnici nisem upal dati notri, Klobučar je bil obremenjen s prekrški. Prepeliča sem nekajkrat že dal na pozicijo 'pleja'. Ima kvaliteto, da nekaj skreira, na srečo se nam je izšlo," je "referiral" selektor in takoj spet misli speljal na drugo, zanj mnogo pomembnejšo temo od tega, kdo vodi igro. "Bolj je pomembno, da smo garali v obrambi, da so Italijani težko prihajali do čistih metov, da so zadevali težke mete, to nas je držalo v igri. Poskušali so tudi s cono, s kombinirano obrambo in namišljeno cono, tam smo imeli probleme, morda tudi nismo imeli prave peterke v tistih trenutkih. Takrat so nas ujeli, ustavili naš ritem. Je pa hvalevredno, da smo uspeli nalet zadržati in tekmo končati v našo korist." 

NE VEDO, KDAJ STOPITI NA ŽOGO
Zdovc je po zaključku koprskega turnirja dejal, da si po eni strani želi, da se prvenstvo začne malo prej. Razumljivo, dobra igra ob koncu in samozavest zaradi zmag, posebej zadnje nad Italijo, bi pomenila pravi zagon, če bi se EuroBasket začel v teh dneh. Tako pa v desetih dneh lahko marsikaj od tega izpuhti, pred Slovenijo sta tudi še dve tekmi s Srbijo, ki bi lahko razpoloženje povsem spremenili.

A po drugi strani selektor dobro ve, da bo prvenstvo nekaj povsem drugega kot pripravljalne tekme – in to ne glede na razplet velja tudi za zadnji dve s Srbijo – in da morajo z njegovimi varovanci še kar nekaj postoriti. "Še vedno je malo zaletavanja, nervoze. V napadu zdivjamo, nimamo kakovosti, da bi vedeli, kdaj stopiti na žogo, umiriti situacijo. Velikokrat vrhunsko obrambo potem takoj porušimo s katastrofalnim divjim napadom, a za zdaj obramba nekako funkcionira. Bo pa na EP veliko težje, ko bodo noge malo bolj trde in ne bo tako lahko tvegati s kakšnim pritiskom, podvajanjem. Bomo videli, kako bodo fantje reagirali tam."

Da, tisto bo druga pesem, okrnjeni slovenski zborček pa bo pokazal, ali znajo njegovi glasovi gromko zadoneti ali bolj tenko piskati.

Članki iz rubrike