kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ku
ku
0 03.09.2015 14:30:28

Zdovc je kot zadnjega prečrtal Dimca

Nikola Miljković
Dva dni pred uvodno tekmo 39. evropskega košarkarskega prvenstva v Zagrebu je selektor Jure Zdovc razkril končni seznam slovenske reprezentance. Iz moštva je kot zadnji izpadel Žiga Dimec.

Slovenska košarkarska reprezentanca je opravila tradicionalno zadnje druženje z navijači in mediji pred odhodom na veliko tekmovanje. V prijetnem okolju Term Čatež je selektor Jure Zdovc poudaril, da ekipo in strokovno vodstvo prežema optimizem, kapetan Jure Balažič pa je sporočil, da se bodo 'junaki' srčno borili za vsako žogo.

Do začetka evropskega prvenstva v Zagrebu sta ostala še dva dobre dneva; danes bo Slovenija prespala še v Čatežu ob Savi, jutri dopoldan pa se bo odpravila v hrvaško prestolnico, kjer jo v naslednjih šestih dneh čaka pet tekem predtekmovanja v skupini C. Njeni tekmeci bodo: v soboto ob 21. uri Hrvaška, že naslednji dan ob 18.00 jo čaka Gruzija, sledi dan premora, nato pa še obračuni z Nizozemsko, Grčijo in Makedonijo. V nadaljevanje tekmovanja v francoski Lille oziroma v izločilne boje napredujejo štiri najboljše ekipe.

Slovenija je v pripravah, zlasti v zaključnem delu, prikazala nekaj odličnih predstav, ki tako igralce kot slovensko javnost navdajajo z optimizmom. "Nismo reprezentanca, ki bi izstopala po imenih, smo pa zato toliko bolj borbeni in željni dokazovanja. Obljubljam, da bomo na vsaki tekmi dali od sebe maksimum in skušali zadovoljiti apetite javnosti. Zame osebno bi bil velik uspeh, če bi prišli med štiri reprezentance v Evropi, neuspeh pa zagotovo, če se ne bi prebili v izločilne boje. A treba je iti tekmo za tekmo in ne razmišljati preveč vnaprej," pravi najstarejši v izbrani vrsti in hkrati kapetan Jure Balažić.

Selektor Jure Zdovc je imel v teh dneh težko nalogo, saj se je moral zahvaliti trinajstemu igralcu - po pravilih Fiba ima lahko vsaka reprezentanca registriranih dvanajst košarkarjev. Njegov izbor je bil mladi Žiga Dimec. "Verjemite, da ni bi lahko. S pomočniki smo dolgo premlevali, komu se najlepše zahvaliti, saj smo imeli v zadnjih tednih priprav trinajst enakovrednih igralcev, Odločili smo se za Žigo Dimca, ki se mu iskreno zahvaljujem za to, da je bil del te ekipe," je dejal Zdovc in nadaljeval: "Boljša novica pa je ta, da so vsi igralci zdravi in motivirani. Tudi Uroš Slokar, ki je imel nekaj težav z gležnjem, normalno trenira in mislim, da mu je krajši odmor celo koristil. V Zagreb odhajamo optimistični, saj vemo, da smo v času priprav vse opravili, tako kot je bilo treba, hkrati pa so nam tudi zadnje igre vlile samozavest in dokazale, da se nimamo česa bati. S pomočjo naših navijačev, ki jih v Zagrebu pričakujem v velikem številu, sem prepričan, da se lahko dobro odrežemo na tem evropskem prvenstvu."

Do uvodne tekme na EP v soboto ob 21. uri proti Hrvaški ima Slovenija še štiri treninge. Enega v Brežicah, dva v petek v Zagrebu (Arena in dvorana Dražen Petrović) ter še enega v soboto v dvorani Arena, ki bo v EP sprejela 12.000 gledalcev.

"Za nami so uspešne priprave, ki so, upoštevaje B-reprezentanco, trajale vse od 7. junija. Užitek je bilo vnovič delati s temi igralci in štabom, tako strokovnim kot organizacijskim, saj smo se skozi leta uigrali do te mere, da se že prvi dan priprav zdi, kot bi te trajale tedne. Kljub odpovedim nekaterih igralcev se ne odpovedujemo še neuresničenim košarkarskim sanjam, torej uvrstitvi na olimpijske igre oziroma vsaj na kvalifikacijski turnir, kamor nas pelje preboj v četrtfinale eurobasketa," je povedal direktor reprezentance Matej Avanzo.

Novinarsko konferenco v Termah Čatež je KZS izkoristila za podpis štiriletne pogodbe z Novo KBM.

"Naša banka je že vrsto let podpornik športa, a bolj na regionalni osnovi. Pogodba s KZS je prva za nas z eno od nacionalnih panožnih zvez. Odločitev je bila preprosta, saj ima KZS bogato in uspešno zgodovino ter v javnosti in med navijači uživa veliko spoštovanja," je ob tem dejal predsednik uprave Nove KBM Robert Senica.

Slovenska reprezentanca za eurobasket 2015

igralec                  višina   letnik    klub
--------------------------------------------------------------------
Nebojša Joksimović        193      1981     brez kluba
Luka Rupnik               185      1993     Union Olimpija (Slo)


Klemen Prepelič           191      1992     brez kluba
Jaka Blažič               196      1990     Crvena zvezda (Srb)
Mitja Nikolić             200      1991     Union Olimpija (Slo)
Zoran Dragić              196      1989     Himki (Rus)
Miha Zupan                205      1982     brez kluba
Jure Balažić              204      1980     Gaziantep (Tur)
Saša Zagorac              206      1984     Union Olimpija (Slo)
Alen Omić                 215      1992     Gran Canaria (Špa)
Jaka Klobučar             198      1987     brez kluba
Uroš Slokar               210      1983     Sevilla (Špa)

Strokovni štab reprezentance
selektor: Jure Zdovc
pomočniki selektorja: Stefanos Dedas, Gašper Potočnik, Rado Trifunović
trener za telesno pripravo: Tomaž Brinec
zdravnika: Marko Macura in Branko Cvetičanin
fizioterapevta: Martin Klešnik
maser: Gregor Zdolšek
tehnični vodja: Matej Likar
snemalec: Jernej Bobič
direktor članskih reprezentanc: Matej Avanzo
predstavnik za odnose z javnostmi: Anže Blažič

Članki iz rubrike