Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 29.08.2016 15:57:03

Sreda bo v Stožicah zgodovinska

Goran Dragić
alesfevzer.com
Dvorana Stožice bo v sredo zvečer prizorišče zgodovinskega dogodka. V njej bodo slovenski košarkarji prvič igrali kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo, njihov tekmec, reprezentanca Kosova, pa sploh prvo košarkarsko tekmo v zgodovini te države.

Slovenija zadnjih dvanajst let ni igrala kvalifikacij, saj je bila na evropskih prvenstvih vedno dovolj visoko uvrščena. Lani v Zagrebu in Lillu ji je spodrsnilo, zasedla je dvanajsto mesto, tako da morajo slovenski zvezdniki skozi sito drugo ali celo tretjerazrednih evropskih ekip. Od 31. avgusta do 17. septembra se bodo po dvakrat pomerili z Bolgarijo, Ukrajino ter Kosovom.

Slovenija za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga bodo septembra 2017 gostile Romunija, Izrael, Turčija in Finska, potrebuje prvo mesto v skupini ali eno od štirih drugih iz sedmih kvalifikacijskih skupin.

Jasno je in tako priznavajo tudi igralci, da ima Slovenija vso potrebno kakovost, da se uvrsti na naslednji eurobasket. Seveda se bo morala tekem in nasprotnikov, še posebej to velja za gostovanja, lotiti z maksimalno angažiranostjo in zbranostjo. Kapetan reprezentance Goran Dragić pravi: "Po pravici povedano ne poznamo ekipe Kosovo. Ne vemo niti kakšne barve dresov ima. Sigurno pa njihovi igralci znajo igrati košarko in glede na to, da bo to za njih prva uradna tekma v zgodovini, bodo dali vse od sebe."


Kosovo se je zgodovinskih prvih kvalifikacij lotil nadvse resno. Po praktično celem svetu je iskal košarkarje s koreninami s Kosova, na koncu pa je na Fiba Europe poslal seznam s tremi naturaliziranimi košarkarji. Ker lahko po pravilih nastopa le en naturalizirani košarkar, bo to v Ljubljani Justin Joseph Doellman, sicer igralec Barcelone (206 cm, 31 let).

"Fiba Europe je z informacijami zelo skopa. Skoraj vsak dan do nas pride kakšna nova, drugačna informacija. Zadnja je, da bo smel Kosovo igrati le z enim naturaliziranim igralcev," je povedal športni direktor Slovenije Matjaž Smodiš.

"Ne glede na to, kdo bo na drugi strani, smo mi tako močni in dobri, da ne bi smeli imeti težav. Seveda ne bomo nikogar podcenjevali. Držali se bomo svojih pravil in skušali upravičiti pričakovanja javnosti, ki od nas zahteva suveren preboj na evropsko prvenstvo. V zadnjih tednih sem videl, kaj v Sloveniji pomeni košarka. Povsod, kamor smo prišli, so nas sprejeli odprtih rok," je na novinarski konferenci pred začetkom kvalifikacij povedal selektor Igor Kokoškov.

Slovenija bo dve od treh domačih tekem odigrala v Stožicah, eno pa v Celju. Košarkarska zveza je za obe prizorišči pripravila tudi različne pakete vstopnic; "paket še več" vključuje vse tri tekme in praktično darilo, družinska vstopnica pomeni 3 + 1, vstopnica "deluxe" pa kupcu zagotavlja sedež tik ob igrišču in parkirišče na VIP prostoru. Cena za eno tekmo je sicer dobrih deset evrov.

Članki iz rubrike