oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 19.02.2015 11:38:42

Pokal Spar: Nekoč je bil derbi

Grega Wernig
Union Olimpija – Zlatorog je prvi polfinalni par pokalnega tekmovanja, katerega zaključni turnir poteka v Laškem.

Pričakovano, tako kot je bilo pričakovano, da zmaji ne bodo imeli težkega dela s Slovanom in da bodo Laščani morali pokazati vse znanje, da izločijo Šenčur GGD. Danes bomo dobili še ostala polfinalista, spet pa je v enem dvoboju zmagovalec znan že vnaprej, drugi pa utegne biti bolj zanimiv.


Bilo je leta 2005, ko se je na peti, odločilni tekmi finala državnega prvenstva v Tivoliju zbralo skoraj 3000 gledalcev, da bi videli, ali bo prvak Olimpija ali Slovan. Bilo je leto pozneje, ko je bilo v dvorani Kodeljevo neznansko vroče, ker se je vanjo nagnetlo toliko gledalcev, ki so želeli videti spopad Olimpije in Slovana na zadnji, peti tekmi finala domače lige. 

851-16-okorn ap
Arsen Perić

"V nasprotju z ostalimi ekipami na finalnem turnirju pokala Spar smo mi v drugačnem položaju, saj ostali mirno plujejo po svojih prvenstvih, mi pa imamo težave in si včasih želimo, da bi lestvico lige Telemach obrnili na glavo. O pokalu ne bomo dosti razmišljali, na Tajfun, ki nas čaka v četrtfinalu, pa se bomo seveda vseeno pripravili korektno, brez bele zastave in strahu. V pokalnem tekmovanju o napredovanju odloča ena tekma, na kateri se v 40 minutah lahko zgodi marsikaj, in vzeli bomo vse, kar se nam bo ponudilo. Če bo le mogoče, se bomo skušali v Laško podati še enkrat." 

GAŠPER OKORN 
trener Helios Suns

Obakrat je slavila Olimpija, a to zdaj niti ni pomembno. To je bil čas, ko je imela Ljubljana pravi mestni derbi, ki je pritegnil veliko pozornost in na katerem sta si nasproti stali izenačeni moštvi. 


Zdaj je tisto obdobje le še lepa preteklost in sinočnji mestni dvoboj v prvi četrtfinalni tekmi pokala Spar je bil le bleda senca tistega, kar sta nam Olimpija in Slovan včasih na medsebojnih tekmah že ponujala. Kluba sta zdaj eden od drugega močno oddaljena, Slovan pa niti približno ni več sposoben mešati štren zmajem. 

Kodeljevčani so zdaj druga liga, dobesedno in v prenesenem pomenu. Lani je Slovan izpadel iz elite, letos je v drugi ligi na sredini lestvice. "Nismo niti pričakovali, da bomo v tem trenutku višje. Seveda je naš cilj priti v prvo ligo, a osnovna nit našega dela je vseeno, da mladi igralci dozorijo in da ima klub zdrave temelje. Kakšna pa je poanta, če prideš v prvo ligo in moraš znova kupiti sedem, osem igralcev? Želimo priti tja, kjer smo že bili, to je igrati med najboljšimi z mladimi, domačimi igralci," nam je včeraj še pred tekmo povedal predsednik Miloš Paravinja, ki je bil leta 2005 v dresu Slovana tudi sam eden tistih, ki so Olimpiji skoraj speljali naslov. 

851-16-mihevc ap
Arsen Perić

"Pokal Spar je specifično tekmovanje, in to mu daje poseben čar. Veseli me, da smo se uvrstili med najboljših osem ekip, še posebej ker nam lani to ni uspelo. Mislim, da lestvica lige Telemach, ki je mi za razliko od Helios Sunsev ne želimo obrniti, v Laškem ne bo igrala vloge. Vsi imamo namreč enake možnosti, in četudi so Domžalčani v državnem prvenstvu uvrščeni slabše, imajo kakovost, da lahko dobro igrajo z vsakim, imajo pa tudi tradicijo dobrih nastopov v pokalu Spar, v katerem so se redno uvrščali vsaj v polfinale. Motiva nam zagotovo ne bo manjkalo."

DEJAN MIHEVC 
trener Tajfuna

Prepričan je, da je mogoče z lastnim kadrom uspešno nastopati tudi v najvišjem rangu: "Kot eden redkih klubov smo to v preteklosti že dokazovali in tudi letos s to mlado ekipo, sestavljeno iz domačih igralcev."

Mladost je res zaščitni znak moštva s Kodeljevega, ki ima na seznamu le pet igralcev, rojenih pred letom 1994. "Po izpadu iz lige smo naredili rez. Imamo izjemno mlade igralce, ki napredujejo iz dneva v dan, kot so Osolnik, Kerić, Brodnik, tudi Kovačević. Načeloma je to mladinska ekipa, z nekaj malo bolj izkušenimi igralci, kot so Stražar, Sirnik, Panić, ki je na žalost poškodovan, edini malo starejši pa je Varagić, ki je letnik 1987," je dejal Paravinja in poudaril, da v Slovanu ni vse tako slabo, kot je bilo videti lani konec maja.

851-16-anzulovic ap
Arsen Perić

"Vsem trenerjem čestitam za uvrstitev na finalni turnir, še posebej pa naši upravi in igralcem, s katerimi smo za Kolpo Črnomelj naredili zgodovinski uspeh. Treniramo enkrat ali dvakrat na teden, do zdaj smo opravili okrog 50 treningov, kolikor jih verjetno Krka naredi v enem mesecu. Čeprav so naše ambicije predvsem povezane z dobrim igranjem v 2. SKL, se želimo slovenski javnosti predstaviti na najboljši mogoč način. Krke se ne bojimo in upam, da bomo z njo bili čim boljši boj ter da bodo tekmo vsi igralci končali brez poškodb."

VLADIMIR ANZULOVIĆ 
trener Kolpe

In to navkljub temu, da se je skupaj z izpadom v drugo ligo prekinilo tudi sodelovanje z Olimpijo, ki je potekalo v zadnji prvoligaški sezoni Slovana. V Stožicah so želeli imeti glavno oziroma več besede pri vprašanju trenerja in igralcev, in ker se niso sporazumeli, so nove partnerje poiskali v Škofji Loki, Slovan pa stopa po samostojni poti, ki pa je za zdaj še "makadamska". 


HELIOS BREZ MORINE IN PELKA
Precej bolj napet je bil drugi polfinalni obračun, v katerem so si napredovanje v polfinale zagotovili gostitelji zaključnega turnirja. Po treh četrtinah sta bili ekipi izenačeni, v zadnjih desetih minutah pa so varovanci Predraga Milovića le poskrbeli, da bo dvorana jutri, ko se bo Zlatorog pomeril z Olimpijo, bržkone lepo polna.

Danes sledita še druga polfinala, vprašanje je le, kdo bo tekmec Krke v drugem polfinalnem paru. Prva tekma Heliosa pod vodstvom Gašperja Okorna je bila sredi januarja prav s Tajfunom, ki je ob debiju novega domžalskega trenerja tesno slavil v Komunalnem centru.

851-16-dzikic ap
Arsen Perić

"Na zaključni turnir pokala Spar prihajamo kot aktualni zmagovalci in tudi to leto želimo pokal obdržati v naših rokah. Zavedamo se, da je pokal specifično tekmovanje, v katerem odloča dnevna forma, zato ne moremo in ne smemo nikogar podcenjevati, ne nazadnje nam je letos v ligi Telemach nekajkrat že spodrsnilo. Po novem letu igramo dobro in imamo temu primerne rezultate, žal pa imamo vseskozi veliko težav s poškodbami in boleznimi. Zaradi tega trpi trening, pomagamo si tudi z nekaterimi mlajšimi igralci. Ne vemo, v kakšni postavi bomo igrali, bodo pa tisti, ki bodo lahko nastopali, dali vse od sebe, da bi na koncu spet slavili."

ALEKSANDAR DŽIKIĆ
trener Krke

Okorn ni ravno zadovoljen z napredkom svoje ekipe v zadnjem mesecu, a gotovo tudi sam v pokalu vidi določeno priložnost, da Helios nekaj naredi. In to kljub temu, da bo v Laškem brez novih okrepitev Jureta Pelka in Gezima Morine, ki sta v tej sezoni v pokalnem tekmovanju že igrala v dresu Maribora, pravila pa ne dopuščajo nastopov za dve moštvi.

Če sta Olimpija in Slovan pred sezono prekinila sodelovanje, sta ga Krka in Kolpa takrat začeli. V Črnomlju so trije igralci iz Novega mesta in trener Vladimir Anzulović. Direktor Krke Miro Župevec je ob žrebu parov četrtfinala izrazil upanje, da bodo mladi igralci v članski ekipi, za katere so ocenili, da so boljši in bolj primerni za višjo ligo od tistih, ki so v Črnomlju, to tudi dokazali.


SPORED ZAKLJUČNEGA TURNIRJA
ČETRTFINALE
1) UNION OLIMPIJA - SLOVAN    104:68
2) ZLATOROG - ŠENČUR GGD    79:71
3) HELIOS SUNS - TAJFUN    (18.30)
4) KOLPA ČRNOMELJ - KRKA    (20.45)

POLFINALE
ZMAGOVALEC 3 – ZMAGOVALEC 4   (petek ob 17.45)
UNION OLIMPIJA – ZLATOROG    (petek ob 20.30)

FINALE (sobota ob 20. uri)
Galerija

Članki iz rubrike