Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 25.02.2015 11:43:52

Predrag Milović: Vzamem gosli in pojem

Nikola Miljković
Nepravično sta on in celotna ekipa ostala zapostavljena. Šov so jima ukradli tisti, ki so izgubili. Zlatorog pač ni Olimpija in menjava Aleša Pipana z Memijem Bečirovićem je potisnila v ozadje Predraga Milovića in njegove varovance, ki so si s prikazanim na zaključnem turnirju pokala Spar prav gotovo zaslužili še nekaj dodatne pozornosti.

Milović je nastope Laščanov označil za fantastično spisano zgodbo. "To, kar smo naredili z Olimpijo, je zgodovinska stvar in odraža medsebojno zaupanje v ekipi. Fantje so se maksimalno borili. S sedmimi igralci je težko zdržati tri tekme v štirih dneh in jasno je, da jih je na koncu v finalu zmanjkalo, a zame so pravi junaki. Ponosen sem, da sem njihov trener. Nikoli nisem poudarjal poškodb, a lahko povem, da je Jurak igral z zlomljenim palcem na nogi. Ni pa to alibi, Krka bi nas gotovo dobila tudi brez tega. Armstead je pač izjemen igralec, v finalu je bil jeziček na tehtnici," je pripovedoval strateg Zlatoroga, ki je v polfinalu ob visokem zaostanku za Olimpijo glasno dopovedoval svojim igralcem, da tekme še ni konec.

NEKAJ JIH JE ŽE ODŠLO V LOKAL

milovic ap
Arsen Perić

Na račun tega, da slovi kot trener, ki zna psihološko dvigniti košarkarje, se je tudi pošalil. "Mene tako ali tako imenujejo trener motivator, psiholog. Pri meni se nič ne dela, le vzamem črnogorske gosli in pojem, igralci pa sami igrajo," se mu je smejalo, ko se je spomnil polfinalnega preobrata: "Preprosto sem igralcem rekel, da nimamo nič za izgubiti. Nisem želel, da gredo vsi tisti ljudje, ki so po dolgem času lepo napolnili dvorano, domov s slabim občutkom, da smo se kar predali. Nekaj jih je verjetno že odšlo v lokal na pijačo, ker niso verjeli v preobrat. Pomagali so tudi igralci Olimpije, ker se je zdelo, da niso zainteresirani, ali pa so mislili, da nas bodo dobili z lahkoto. Vse se nam je poklopilo, imeli smo tudi nekaj sreče, ki pa spremlja hrabre."

Z OKREPITVIJO SE BOMO TEPLI
Tudi v finalu so bili blizu novega presenečenja, čeprav so se večer prej pošteno izpraznili. "Da, tako psihično in še veliko bolj telesno. Saj veste, kaj pravijo, srce hoče, noge pa ne morejo. Vsaj v zadnjih desetih minutah je bilo tako. A vseeno sem ponosen in presrečen, da smo v letu dni klub dvignili s predzadnjega mesta slovenske lige do finala pokala. Videli bomo, kako uspešni bomo v državnem prvenstvu. Upam, da bomo dobili še kakšno okrepitev, potem pa se bomo 'tepli'," napoveduje Milović, ki bo intenzivno iskal igralca na položaju centra.

Žal mi je košarkarjev, ki se mučijo v avstrijskih ligah, v španskih nižjih ligah, v kakšnih drugih 'indijanskih ligah'. Rad bi, da se vrnejo v Slovenijo.

"Moramo se dogovoriti, do začetka lige za prvaka bomo gotovo nekoga pripeljali, da bo vse skupaj malo bolj spodobno. Zdaj imamo same štirice, res pa je, da smo se sami odločili tako, ker imamo na petici mladega Marasovića. Skušamo ga spraviti nazaj v ritem. Tri leta ni igral in vidi se, da ima tremo, da nima tekem. Program Laškega je narediti kombinacijo mladih in starih, in zdaj smo na pravi poti. Upam, da bo iz tega nastal pravi center, saj so pogoji odlični, finance urejene, za vsakega trenerja je prava sreča delati v takem okolju. In jaz sem srečen," ne skriva dobrega počutja v mestu piva in cvetja.

LAPORNIK PRED PREPELIČEM

milovic ap
Arsen Perić

Vanj je prišel decembra leta 2013 in uspel hitro dvigniti ekipo, ki je v lanski sezoni igrala v polfinalu državnega prvenstva. Tudi letos bo Zlatorog zanj vsekakor resen kandidat, čeprav je proračun manjši kot prejšnjo leto. "Veliko mladih trenerjev je, ki točno vedo, kakšen proračun ima Laško. Žalostno je, da so ti trenerji v prvi ligi, saj jaz res ne vem, kakšna je ta številka, niti me zanima. Imam dosti dela na parketu. Odločili smo se za koncept s sedmimi, osmimi igralci, ki niso dragi, ter štirimi mladinci. Mislim, da bi bilo dobro, da bi vsi slovenski klubi imeli take zdrave temelje, to bi bilo dobro za slovensko košarko," gleda širšo sliko Milović. 

V slednjo sodi tudi Miha Lapornik in njegov odhod iz Laškega, ki je po tej sezoni neizogiben. "Mislim, da je bil že to leto pripravljen igrati v Krki ali Olimpiji. Zame je v tem trenutku najboljši 'šuter' v Sloveniji. V sistemu, v katerem bi bila konkurenca na njegovem položaju še močnejša, bi še boljše funkcioniral in napredoval. Tega sicer ne bi smel reči na glas, a fant je prerasel naše okolje in bi moral iti. Bil bi pravi dragulj za Olimpijo ali Krko. Razmišljam tudi širše, za slovensko reprezentanco, saj boljšega strelca trenutno v Sloveniji ni," je zatrdil Črnogorec, ki že vrsto let živi v Sloveniji. Torej je boljši tudi od Klemena Prepeliča, ki naj bi veljal za najboljšega strelca? "Po mojem mnenju je, ker je bolj discipliniran. Morate vedeti, da lani osem mesecev ni igral košarke. Veliko akcij v napadu smo naredili zanj, ima tudi svobodo, saj nimam težav s tem, če igralec verjame vase."

TUDI OLIMPIJA V LIGI OD ZAČETKA

856-28-milovic (obrez) nm
Nikola Miljković

Lapornik je z 21 leti med mlajšimi v moštvu, 16 let več pa ima najstarejši mož v njem Goran Jurak. "On pomeni ogromno. Ne gre le za njegovo igro, pač pa za energijo, vzpodbudo za mlade igralce, že ko se samo pojavi na treningu, pa sploh ni pomembno, ali trenira dve uri ali ne," hvali kapetana Milović, ki ima samo besede hvale tudi za prvega igralca Zlatoroga v tej sezoni Sašo Zagorca.

Program Laškega je narediti kombinacijo mladih in starih in zdaj smo na pravi poti. Upam, da bo iz tega nastal pravi center, saj so pogoji odlični, finance urejene, za vsakega trenerja je prava sreča delati v takem okolju. In jaz sem srečen.

"Fantastičen igralec. Žal mi je košarkarjev, ki se mučijo v avstrijskih ligah, v španskih nižjih ligah, v kakšnih drugih 'indijanskih ligah'. Rad bi, da se vrnejo v Slovenijo. S prihodom nekaterih košarkarjev v majhna okolja, Drobnjaka v Šentjur, Juraka k nam, Modrića in Ožbolta v Portorož, je liga veliko bolj izenačena, če že ne kakovostnejša," je povedal Milović, ki si želi, da bi državno prvenstvo od vsega začetka potekalo z vsemi ekipami. "Liga ima že letos svoj čar, in če bi v njej igrala še Olimpija, bi bilo to super. Mislim, da je to pravi način in v ligi ABA bi morali nekaj spremeniti. Ta ni dosti prinesla slovenski košarki. Po mojem bi v nekaterih okoljih vlagali več denarja, če bi Olimpija, Krka igrali stalno. To bi pripomoglo k dvigu slovenske košarke, zdaj pa se mi zdi, da gremo počasi navzdol. In tega nočem," je pribil.

LIGA ABA KOT TURNIR
A kljub zadnjim besedam Milović ne taji, da si tudi v Laškem želijo v ligo ABA. "Gotovo bi v njej igrali, če bi prišli v finale državnega prvenstva. Vprašanje je, kaj bi bilo, če bi morali plačati, to je vprašanje za predsednika. Nisem kritičen do lige ABA v tem smislu, saj je cilj vsakega, da gre v višjo ligo. A moral bi se prilagoditi sistem, da bi državno prvenstvo imelo prednost, liga ABA pa bi se igrala marca ali kot turnir. Za popularnost košarke bi bilo veliko boljše, če bi v državnem prvenstvu igrala še Olimpija. V petek in soboto je bil v Laškem praznik, nabralo se je spet veliko gledalcev in verjamem, da bi se spet lahko vrnilo to, da bo Slovenija država košarke. Zdaj se mi zdi, da nismo na ravni, na kateri smo že bili," je zaključil zgovorni "Peđa".

Članki iz rubrike