gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 24.05.2015 22:22:10

Od junaka do ...

www.alesfevzer.com
Če kdaj v športu lahko uporabimo besedno zvezo tragični junak, potem lahko rečemo, da je bil v drugem obračunu finala državnega prvenstva to Sandi Čebular.

Zdelo se je, da bodo ravno njegove točke pripeljale Rogaško do vodstva z 2:0 v zmagah, a je na koncu naredil nekaj zaporednih napak, predvsem zgrešil proste mete, in Tajfun je tudi na ta račun izid v zmagah izenačil na 1:1. Tretja tekma finala bo jutri znova v Rogaški Slatini.

Štiri minute je bilo do konca, ko je gostujoči trener pozval minuto odmora, ker so gostitelji v svojih dveh zaporednih napadih zadeli dve trojki in povedli s 66:62. Dragiša Drobnjak se je postavil na sredino parketa in glasno pozival navijače, naj njemu in soigralcem dajo še občutnejšo podporo, naj dajo vse od sebe, kot so to počeli igralci Tajfuna. Res so, in z družnimi močmi so nato prišli do zmage. Po dveh podaljških – potrebnega je bilo 50 minut boja, da smo dobili zmagovalca.

tajfun rogaska MME_4569
www.alesfevzer.com
Druga tekma, druga dvorana, enako oziroma podobno vzdušje, kot na petkovi prvi. Tokrat so bili Šentjurčani tisti, ki so bili v vlogi gostiteljev, Slatinčani pa so v lepem številu prišli pomagat svojim ljubljencem v goste dobrih 20 kilometrov daleč. Domače navijače je lahko že pred tekmo razveselil pogled na ogrevanje igralcev Tajfuna, saj je bil med njimi tudi Ceola Clark.

"Vsa čast vsem mojim igralcem, saj trije igrajo poškodovani, odigrali pa smo 50 minut tekme. Bili smo že v izgubljenem položaju, a smo se vrnili. To je odraz celotne sezone, to je ta ekipa, ki vedno igra na tak način in pokaže karakter. Tokrat se nam je to vrnilo."

DEJAN MIHEVC
trener Tajfuna

Američan je prvo tekmo izpustil, potem ko je na drugem polfinalnem obračunu s Krko ob trku z Alexisom Wangmenejem dobil udarec v glavo in lažji pretres možganov. V taboru Tajfuna resda poudarjajo, da je njihova glavna moč v ekipi oziroma tem, da vedno izstopa nekdo drug ali dva, a zdi se, da se je odsotnost prvega organizatorja igre dva dni prej v Rogaški Slatini poznala in da je njegova vnovična prisotnost zlasti v psihološkem pogledu ogromno pomenila njegovim soigralcem.

Slednje je bilo mogoče opaziti že na začetku dvoboja, ki so ga gostitelji začeli precej bolje od tekmeca in po nepolnih treh minutah vodili z 9:2. Trener Rogaške Damjan Novaković je že takoj po koncu prve tekme opozarjal na to, da ga moti pretirano slavje njegovih varovancev, upajoč, da se zavedajo, da je v seriji šele 1:0 za njih in da za naslov potrebujejo še dve zmagi.

Sodeč po začetku srečanja ni bilo videti tako, zato ni čudno, da je Novaković takrat v glavnem le zamahoval z rokami, jezen nad početjem igralcev, in jih zelo hitro poklical na prvo minuto odmora. Ta je pomagala, gostje so zaigrali bolje, bili prvo četrtino sicer še v zaostanku, v 15. minuti pa s košem Žige Dimca prvič po začetnih 2:0 znova povedli.

tajfun rogaska MME_4540
www.alesfevzer.com
A ne za dolgo, saj je vajeti igre v svoje roke znova vzel Drobnjak, ki je v prvih 20 minutah dosegel že 14 točk. Dal je tudi zadnjih pet točk v prvem polčasu, s katerimi je Tajfun ravno ob odhodu na veliki odmor prišel do največje prednosti do takrat.

Prav Drobnjak je bil tisti, ki je pred začetkom finala govoril o tem, da Sandi Čebular pomeni praktično polovico moči Rogaške, in ustaviti njega pomeni ustaviti tekmeca. V prvem polčasu je gostiteljem to zelo dobro uspevalo, saj je Čebular dal le štiri točke. Toda otrok Tajfuna se je razigral v nadaljevanju.

"Naš poraz lahko strnemo v konec prvega podaljška, ko smo imeli vse v svojih rokah. Potem je Lelić zadel noro trojko, po nepotrebnem smo izgubili žogo. To je najslabši možni scenarij za poraz, a tudi če bi zmagali, še ne bi bilo nič odločenega, vodili bi šele z 2:0. Treba se je fizično in predvsem psihično regenerirati po takem porazu. Videli bomo, kdo bo imel več energije na naslednjih tekmah."

DAMJAN NOVAKOVIĆ
trener Rogaške

V tretji četrtini je dal deset točk in bil najbolj zaslužen za to, da je Rogaška izničila zaostanek desetih točk. Na "sceni" pa je bil tudi v odločilnih trenutkih tekme. Najprej s tehnično napako zaradi simuliranja osebne napake dve minuti do konca, po kateri se je zdelo, da se zmaga nasmiha domačim. Toda Čebular je malo pozneje zadel trojko, izenačil in s tem tudi postavil izid rednega dela.

Nato je v podaljšku dal še pet točk, tudi trojko, s katero je Rogaška na polovici dodatnih petih minut povedla s plus sedem. Zmagovalec se je zdel odločen, a ni bil. Štiri točke Tajfuna in nato nora trojka Đorđa Lelića od table je pomenila izenačenje za novih pet minut borbe.

tajfun rogaska MME_4402
www.alesfevzer.com
V njih so bili uspešnejši gostitelji, bolj zbrani, pri gostih je Čebular pol minute pred koncem zgrešil oba prosta meta, enako se mu je zgodilo malo pozneje. A takrat je že potekalo slavje domačinov.


TAJFUN - ROGAŠKA    88:81 (74:74, 67:67, 54:46, 34:26, 17:13)

Šentjur – Dvorana OŠ Hruševec-Šentjur. 800 gledalcev. Sodniki: Pukl (Maribor), Javor (Ljubljana), Nedović (Kranj).
TAJFUN: Williams 1 (1:2), Milovac, M. Sebič 3, Držić 10 (4:4), Germek, Lelić 15 (6:6), S. Sebič 3, Zimić 15 (3:10), S. Sebič, S. Sebič, Cehnar, Tomić, Bratož 8 (5:6), Clark 2, Drobnjak 31 (3:3).
ROGAŠKA: Ferme 4, Pelc, Jotić, Koštomaj 15 (2:2), Volarič, Boban, Dimec 10, Čebular 27 (2:9), Primorac 8 (2:2), Bubnić 14 (3:3), Grušovnik, Matić 3.
Prosti meti: Tajfun 22:31, Rogaška 9:16.
Met za tri točke: Tajfun 10:31 (Lelić 3, Drobnjak 2, Držić 2, Bratož, M. Sebič, S. Sebič), Rogaška 10:33 (Čebular 5, Koštomaj 3, Bubnić, Matić).
Osebne napake: Tajfun 24, Rogaška 29.
Pet osebnih napak: M. Sebič (49.); Dimec (39.), Primorac (50.), Bubnić (50.)

Članki iz rubrike