sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 05.08.2015 18:53:25

Heliosu KZS sovražnica in zaveznica

Grega Wernig
Žreb pokala Fiba Europe je potekal v torek, Krka, Tajfun in Zlatorog so dobili tekmece. Ne pa tudi Helios Sunsi, ti so ostali pred zaprtimi vrati novega Fibinega tekmovanja. Besni, razočarani in preteči, da neigranje v Evropi pomeni tudi odhod iz slovenske lige.

Pismo, ki so ga iz Domžal predvčerajšnjim zvečer poslali v svet, je bilo dramatično, da bi v zadnjem trenutku morda le kaj spremenili in bi se Helios znašel v žrebu. "Če KK Helios Suns ne bo dobil obljubljenega mesta v novi Fibini ligi, KK Helios Suns ne bo sodeloval v 1. slovenski košarkarski ligi v prihajajoči sezoni. Obračamo se na vse vas, da razmislite o slovenski košarki in vaši osebni vlogi, kako prispevati k njeni boljši prihodnosti. Verjamemo, da zaslužimo vašo pozornost. Ker podjetje Helios nosi glavno finančno breme proračuna kluba, bo najavljeno prenehanje sponzoriranja kluba v primeru neudeležbe v obljubljenem tekmovanju imelo dramatične posledice za obstoj našega kluba," je med drugim pisalo, za konec pa še: "Ker nismo uspeli priklicati vseh odgovornih za rešitev nastale situacije, se s tem pismom obračamo na vse vas."

Slednji so bili predsednik KZS Matej Erjavec, generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović, predsednik Uniona Olimpije Jani Möderndorfer, predsednik Krke Brane Kastelec, predsednik Tajfuna Iztok Špan, predsednik Zlatoroga Miro Firm in predsednik Rogaške Kristijan Novak.

KZS: MEJI NA IZSILJEVANJE
Ni skrivnost, da odnos med vodilnimi možmi Heliosa in vodstvom KZS ni rožnat, po tem zapletu pa je padel še nekaj stopenj nižje. Vsaj če vprašate Domžalčane. Ti zamerijo krovni zvezi, da se ni zadosti zavzela za njihovo udeležbo v Fibinem pokalu oziroma da jim je v več razgovorih zagotovila igranje v njem.

"Priznati moramo, da smo presenečeni nad vašim odzivom oziroma pritiskom na KZS, ki ni legitimen, ni korekten in meji na izsiljevanje. KZS je storila vse, kar je v njeni pristojnosti, da vse zainteresirane slovenske klube prijavi v želena tekmovanja, nihče iz zveze pa nikomur ni ničesar obljubljal, saj tega ne more. Evropsko tekmovanje organizira in o njem odloča izključno Fiba, ki je sprva želela izmed prijavljenih slovenskih ekip v redni del sprejeti le eno. Igranje v evropskih pokalih je posledica uvrstitve v državnem prvenstvu v pretekli sezoni, v kateri je Helios Suns osvojil 7. mesto, kar pomeni, da imajo Tajfun, Krka in Zlatorog prednost, kar je Fiba tudi upoštevala. Pri tej odločitvi KZS ni imela in ne sme imeti nobene besede," so Domžalčanom odgovorili na Leskoškovi 12 in jih malce "dregnili v rebra" še s pripombo, "da si v naslednji sezoni članska ekipa uvrstitev v mednarodna tekmovanja zagotovi na igrišču, in ne z nerazumljivimi pritiski v zakulisju. Če se bo klub odločil, da ne nastopa v državnem prvenstvu, si bo ta vrata zaprl, zveza pa bo z obžalovanjem sprejela takšno odločitev sicer zelo pomembnega košarkarskega okolja."

MAJHNO UPANJE RUSI IN NEPLAČNIKI
Predsednik Heliosa Sunsov Aleš Klavžar je v ponedeljek v Laškem na tekmi Slovenije in Avstralije iskal sogovornike in podporo, a se domov vrnil "praznih rok". Predsednik in generalni sekretar KZS sta na dopustu, klubom pa je za Heliosovo težavo bržkone bolj malo mar. Klavžar bi lahko kvečjemu skušal prepričati koga, da se odpove igranju v korist Domžalčanov (seveda ob primerni odškodnini), a Krka tega gotovo ne bi storila, Tajfun zdaj, ko so se v Šentjurju po premisleku odločili predstaviti tako v ligi ABA kot pokalu Fiba Europe, tudi ne, v Zlatorogu pa si tega najbrž tudi ne morejo privoščiti, saj novim lastnikom Pivovarne Laško iz Nizozemske najbrž ne bi bilo pogodu, če se klub, ki ima možnost za to, ne pojavlja v Evropi.

S tem, ko niso sodelovali v žrebu, so Domžalčani 99-odstotno ostali brez nastopa v Evropi. Tisti odstotek, ki manjka, je upanje, da morda kdo od 56 sodelujočih klubov ne bo plačal 10.000 evrov depozita ali da bo Fiba ostala pri suspenzu Rusije, kar bi pomenilo, da klubi iz te države ne smejo nastopati v evropskih pokalih. Če bi se to res zgodilo, bi Domžalčani padli v vzhodno konferenco, kar bi glavnemu sponzorju tržno najbrž celo precej bolj ustrezalo. A da se bo to zares zgodilo, najbrž vsaj tisti v Domžalah, ki niso preveč naivni, ne verjamejo oziroma ne bi smeli. Hej, govorimo o Rusiji. R-U-S-I-J-I.

USODA V ROKAH ZVEZE
In Fiba v njenem primeru gotovo ne bo tako trda in neomajna kot v primeru določanja 56 ekip za svoj novi pokal, ko je preprosto določila, da več kot trije klubi iz posamezne države ne morejo tekmovati, čeprav tega ne določajo nobena pravila. Realnost Heliosa je torej samo domača liga, če bo v njej seveda nastopal. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, in gotovo bodo tudi v Domžalah še enkrat premislili o svojih prihodnjih dejanjih.

gorjan-martens-klavzar GW
Grega Wernig

In morda spet združili moči s KZS, saj se zdi, da jih le ta v tem trenutku lahko reši tega, da ne bodo postavljeni pred zid, ali uresničiti svoje grožnje ali ne. Slovensko prvenstvo z vsemi klubi od samega začetka je tisto, kar bi Helios oziroma njegovega prvega moža Geralda Martensa v tem trenutku še lahko pomirilo in odvrnilo od napovedi. Do tega pa lahko pride le z močnim lobiranjem oziroma podporo KZS. In slednji je gotovo prav tako v interesu imeti domačo ligo popolno že oktobra.

Članki iz rubrike