sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

STA
STA
0 19.05.2016 15:55:40

V igri za naslov štiri moštva

www.alesfevzer.com
V igri za prvaka Slovenije v košarki so ostala štiri moštva. Prve tekme polfinala lige Nova KBM so v soboto; ob 18. uri bosta igrala Krka in Helios Suns, ob 20.00 pa Zlatorog in Union Olimpija. Moštva igrajo na dve zmagi, drugi tekmi pa bosta že v ponedeljek, 23. maja.

V četrtfinalu ni bilo presenečenj; v polfinale so napredovale štiri najboljše ekipe iz lige za prvaka. Zlatorog in Krka sta bila uspešna na dveh tekmah, Union Olimpija in Helios Suns pa sta odpor lanskih finalistov Tajfuna in Rogaške strla šele na odločilni tretji tekmi.

Od štirih polfinalistov le Zlatorog v svojih vitrinah še nima pokala za državnega prvaka Slovenije. Največ jih ima seveda Union Olimpija - petnajst, ki pa je brez njega od 2009, oziroma ni osvojila lovorike že od februarja 2013, ko je slavila v slovenskem pokalu. Krka se lahko pohvali s sedmimi naslovi, od tega jih je pet osvojila v zadnjih šestih sezonah. Domžalčani so bili prvaki Slovenije 2006/07, klub iz Laškega pa je v finalu državnega prvenstva nastopil trikrat (1999, 2000, 2004).

Favoriti za naslov so košarkarji Krke, ki v zadnjem času kažejo najboljše igre in imajo vsaj na papirju najbolj homogeno moštvo. Pod vodstvo trenerja Vladimirja Anzulovića so dobili zadnje štiri tekme in imajo vključno s finalom prednost domače dvorane. "Heliosa zagotovo ne bomo podcenjevali, saj je na zadnjih tekmah dokazal, da igra celo bolje, ko ima omejen nabor igralcev. V tej fazi tekmovanja ni popravnih izpitov, prevelika sproščenost se ti lahko hitro maščuje, zato moramo ostati zbrani in odigrati tako, kot znamo. Naš cilj je brez dvoma finale in naslov prvaka," je na novinarski konferenci povedal strateg Krke.


Helios Suns se je v polfinale uvrstil nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo, saj je kljub zdesetkanemu igralskemu kadru, ki so ga načele poškodbe, v tretji tekmi četrtfinala nadigral Rogaško. Trener Jakša Vulić se zaveda, da bo Krka trd oreh. "Za nas je uvrstitev v polfinale uspeh, zato moram igralcem še enkrat čestitati za veliko borbo. Krka je zagotovo velik favorit. Ima prednost domače dvorane, ima daljšo klop, bolj kakovostne igralce, več izkušenj, a moji igralci so pokazali, da igrajo do zadnjega atoma moči in pričakujem, da bo tako tudi v polfinalu," pravi Vulić.

Zlatorog in Union Olimpija sta se letos srečala štirikrat, s 3:1 v zmagah pa 'vodijo' Laščani. Ljubljančane so najprej dvakrat premagali v pokalu Spar, nato enkrat v ligi za prvaka, zadnji obračun pa je pripadel zasedbi Gašperja Potočnika. "Zlatorog je dober tekmec. Vsi naši letošnji obračuni so bili izenačeni in takšen bo tudi polfinale. Zdaj ko gre zares, pričakujem, da bodo moji igralci pokazali najboljše predstave," je dejal Potočnik.

Zlatorog ne skriva ambicij, trener Aleš Pipan pa pravi, da njegovi igralci ne čutijo posebnega pritiska. "Vemo, kdo je Union Olimpija, jo spoštujemo, vendar se je ne bojimo. Skrivnosti med nami ni, o zmagovalcu bodo odločale malenkosti, vsekakor pa bo prva tekma zelo pomembna. Zmagovalec bo imel veliko psihološko prednost, poraženec pa bo pod pritiskom, saj bo moral dobiti naslednji tekmi," je dodal Pipan.

Obe sobotni tekmi bo moč spremljati preko TV ekranov. Prvo srečanje iz Novega mesta bo prenašal Šport TV, drugo pa TV Slovenija.

Značke: košarka, liga

Članki iz rubrike