stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ue
ue
0 04.09.2016 12:13:09

Dunking Devils zabijali na avtovlaku v gibanju (video)

Katja Pokorn
Doslej smo bili vajeni spektakularnih zabijanj in atrakcij v košarkarskih dvoranah, zdaj pa so šli Dunking Devils pri tem korak naprej. Pardon, vagon naprej.

V počastitev 10.400 delavcem, ki so pred 110 leti zgradili tehnično izjemno Bohinjsko progo, in vsem, ki so se skozi leta prizadevali progo obdržati odprto, so Dunking Devils v sodelovanju s Slovenskimi železnicami posneli neverjeten video, ki na slikovit in atraktiven način to ogrlico tehniško-arhitekturnih biserov ponaša v svet.

Video prikazuje nore akrobacije in zabijanja kar na gibajočem se avtovlaku, s katerimi so premikali meje mogočega. "Ideja, da bi zabijali koše na gibajočem se vlaku, je bila sprva le neizvedljiva in prenevarna fantazija. Po mnogih sestankih, ogledih lokacij in vrhunskem sodelovanju s strani Slovenskih železnic, je ideja dobila krila in možnost, da jo izvedemo. Pri projektu je v treh mesecih sodelovalo več kot 30 ljudi, premnoge zaplete smo reševali sproti in v čast mi je reči, da je video dokaz, česa vse smo zmožni Slovenci, kadar stopimo skupaj in sodelujemo," je povedal vodja projekta pri Dunking Devils Domen Rozman.

"Pomen Bohinjske proge pri povezovanju Gorenjske in Primorske je izreden. Pri tem je bistvena vloga bohinjskega predora, ki potnikom občutno skrajša pot, pomembna pa je tudi vožnja avtovlaka skozi predor, ki traja le pet minut. Izkušnja je prav posebna – sediš v avtu in se voziš z vlakom. Zanimanje za vožnjo z avtovlakom, kjer je poseben vagon tudi za kolesa, je iz leta v leto večje. Do sedaj smo z avtovlakom prepeljali že več kot 240 tisoč avtomobilov," pa je dejal direktor SŽ-Potniški promet, d.o.o. Boštjan Koren.



Bohinjska proga je kot srebrna nit virtuozno vpletena v naravne lepote severozahodne Slovenije. Z vrhunsko arhitekturno podobo in izjemno kakovostjo gradnje je izreden infrastrukturni ter kulturno-zgodovinski objekt svetovnega slovesa. Najbolj prepoznaven objekt na progi je bohinjski predor s 6.327,4 metri, poseben rekorder pa je impozantni "kamniti velikan na Soči", ki je z razponom loka dolžine 85 metrov najdaljši kamniti železniški most na svetu.

Vse do danes se je na progi ohranilo 36 predorov, 53 mostov in viaduktov ter pet galerij. Bohinjske proge se drži laskavi naziv najlepše proge v Evropi, v teku pa so celo aktivnosti, da bi se proga uvrstila na Unescov seznam svetovne dediščine. Proga je izrednega pomena pri povezovanju Severne Primorske z Gorenjsko in osrednjo Slovenijo.

Videoposnetka si lahko ogledate na tej povezavi.

Galerija

Članki iz rubrike