pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

STA
STA
0 09.11.2023 16:29:58

Košarkarski sodniki in lige po besedah predstavnika sodnikov blizu dogovora

Profimedia
Stavkajoči košarkarski sodniki in predstavniki košarkarskih lig v Sloveniji so na pogajanjih o taksah za sodnike v sredo dosegli preboj in so blizu končnega dogovora, je za STA dejal predstavnik sodnikov Janez Pejovnik. Predlog stroškovnika bi tako lahko bil usklajen danes, nato ga mora potrditi še izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije (KZS).

"Pogajanja so bila dolga in naporna, ampak klubi in sodniki so se zelo zbližali," je dogajanje na sredinih nočnih pogajanjih opisal Pejovnik. Usklajene naj bi bile tarife za 1. in 2. moško ligo ter za žensko ligo, danes pa predstavnike obeh strani čaka še usklajevanja za 3. in 4. ligo ter mladinska tekmovanja.

Pri tem je Pejovnik napovedal, da so sodniki glede na preboj v pogovorih o višjih ligah pri preostalih vprašanjih pripravljeni stopiti nasproti ligam ter sprejeti stroškovnik za nižje ravni tekmovanj, ki ga je že potrdil IO KZS.

O konkretnih številkah za 1. in 2. ligo ter žensko ligo Pejovnik ni želel govoriti, je pa dejal, da je dogovor bližji osnovnemu predlogu sodnikov. Ta je predvideval postopno zvišanje tarif v naslednjih treh letih, sprva na 220 evrov na tekmo, nato prihodnje leto na 250 evrov in leta 2025 na 280 evrov.

Košarkarski sodniki so sicer ob napovedi stavke izpostavljali, da so se takse za tekme članskih kategorij nazadnje dvignile leta 2007, ko so bile postavljene na 150 evrov. Takrat je razmerje med takso prve lige in povprečno bruto plačo znašalo 11,88 odstotka, danes pa je ta le še 6,8 odstotka.



Zato so zahtevali zvišanje taks na razmerje s povprečno plačo, ki je veljalo pred leti. V stavkovnem odboru so sodniki z mednarodnega seznama Fibe ter najvišjega seznama tekmovanj KZS.

Stavko so napovedali prejšnji teden, potem ko izvršni odbor KZS ni potrdil njihovega predloga za zvišanje sodniških taks. Predlagano zvišanje so na krovni zvezi takrat označili za drastično in izrazili nezadovoljstvo z napovedjo stavke, ki prekinja košarkarska tekmovanja v državi.

V sredo, ko se je stavka začela, so morali posledično preložiti dve tekmi - moška pokalna tekma v Kopru med domačo ekipo in Novo Gorico ter tekma 2. lige za moške, na kateri bi moral Portorož gostiti Vrhniko. Za danes je odložena tekma lige Nova NKBM med Rogaško in Krko. Zaenkrat pa nemoteno potekajo mladinska tekmovanja, saj so sodniki na tej ravni stavko napovedali šele za konec meseca.

Z dogovorom med sodniki in ligami se sicer stavka ne bo končala takoj, saj mora predlog stroškovnika potrditi tudi IO KZS. "Velika želja vseh na pogajanjih je, da se to zgodi čim prej in se tako lahko tekmovanja čim prej nadaljujejo," je dejal Pejovnik.

Članki iz rubrike