palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 28.10.2023 08:00:43

Ima 99 težav, a odsotnost alibija ni ena izmed njih

Profimedia
Prišel je dan, ki so si ga nogometni ljubitelji po vsej Evropi že pred časom podčrtali z rdečo. Brez zadržkov lahko zapišemo, da je dogajanje v la ligi globalno gledano le redko v samem središču pozornosti, a danes zagotovo bo. Pred nami je največ, kar lahko ponudi nogomet na Pirenejskem polotoku, za nameček pa bodo vsi derbiji v preostalih štirih najmočnejših svetovnih ligah na vrsti jutri.

Če so se kockice z vidika zanimanja za špansko prvenstvo idealno zložile, pa el clasico za Xavija in njegove varovance prihaja v najbolj nepravem trenutku. Ob pogledu na zdravstveni bilten verjetno sleherni privrženec blaugrane občuti rahlo omotico; vrsta poškodovanih nogometašev namreč bolj kot na daljico spominja na brezkončno premico. Zagotovo bo odsoten steber obrambe Jules Kounde, manjkala bosta tudi gonilni sili sredine igrišča – Frenkie de Jong in Pedri. Verjeli ali ne, Tenerifčan bo izpustil že četrti zaporedni el clasico. Mnogi menijo, da se je po tem, ko je pred leti v eni sezoni odigral kar 72 tekem, njegov motor povsem pregrel in da njegovo telo še vedno izstavlja račune za (pre)velike obremenitve.


Bitko s časom pa bijeta Raphinha in Lewandowski. Petintridesetletni Poljak je izpustil zadnje tri tekme, zdravniška služba pa je storila vse, da bi ga pripravila za eno izmed najpomembnejših tekem v sezoni. Morda bomo tako vendarle videli dvoboj (še vedno) z naskokom prvega favorita za nagrado Pichichi in trenutno najboljšega strelca la lige. Z osmimi zadetki je to seveda 15 let mlajši Jude Bellingham. Morda ta hip najbolj vroč nogometaš na svetu, ki je s svojimi zadetki Realu neposredno prinesel šest točk v prvenstvu. In ravno toliko tudi v ligi prvakov!


Brez njegovega strelskega prispevka bi galaktiki torej v najprestižnejšem klubskem tekmovanju lahko bili v velikih težavah. Anglež je nedvomno tisti, ki v tej sezoni potiska kraljeve ročice, zato ni presenetljivo, da so se španski mediji že večkrat razpisali o tem, da je rojen za ta grb. Nedvomno si je s sijajnimi predstavami zaslužil veliko hvalospevov, a hkrati je res, da še ni imel možnosti zasijati na nobeni prelomni tekmi, ko bi jim s soigralci dejansko gorelo pod petami. Prav tako njegov epilog v zadnji sezoni, ko je z dortmundsko Borussio ostal pred vrati raja, ni bil ravno galaktičen. Ocene, da že v tem trenutku sodi v sam svetovni vrh, so zato po našem mnenju nekoliko pretirane, že danes pa bo v soju največjih žarometov imel priložnost, da jih (vsaj) delno upraviči.
Eno izmed glavnih orožij Carla Ancelottija, ki bo jutri Real vodil na jubilejni 250. tekmi, bo tudi Vinicius. Odhod Karima Benzemaja se je zanj zdel kot idealna priložnost, da prevzame še dodatno breme in se morda celo postavi ob bok Haalandu in Mbappeju. A cevi Brazilca so se v tej sezoni, delno tudi zaradi poškodbe, precej ohladile. Ne le, da se je znašel v senci tri leta mlajšega soigralca; z njegove strani je bilo do zdaj manj zadetkov, uličnih trikov in drugih vragolij kot pa izjav, v katerih je nasprotnikove navijače obtoževal rasizma. Je pa za Vinija zadnja tekma v kamnolomu pri Sporting Bragi vsekakor dobra popotnica. Prispeval je namreč dve podaji, danes pa lahko krila razpre tudi na bolj osvetljenem odru.

Če si glavni aduti Reala tlakujejo pot v sam svetovni vrh, pa si nekateri členi katalonske zasedbe šele utirajo pot na nogometni zemljevid. Danes bi lahko pomembno vlogo odigralo kar pet golobradih produktov slovite La Masie. Gavi in Balde sta že dokazala, da sta zmožna igrati na tej ravni, o čudežnem dečku Laminu Yamalu, diamantu, ki ga bo treba brusiti in postopno privajati na najhujše napore, se prav tako govori že nekaj časa. Pred kratkim pa sta nase opozorila tudi 17-letni Marc Guiu, ki je v prejšnjem krogu la lige debitiral v članski konkurenci ter do prvenca prišel s prvim dotikom z žogo in s tem pokopal bilbajski Athletic, in Fermin Lopez. Dvajsetletnik je med tednom prišel do prvega gola v ligi prvakov, merilne naprave so zabeležile, da je žoga ob njegovem strelu dosegla hitrost 230 kilometrov na uro. Vsekakor impresivno, a glede na to, da bo Barca v svojem začasnem domu, kjer atmosfera zaradi razsežnosti objekta ne more doseči želene naelektrenosti in nabitih čustev, večnega rivala pričakala s tako neizkušeno zasedbo, njene delnice seveda ne morejo biti visoke. Real Madrid je nesporni favorit tega obračuna, Xavi pa bo zaradi danih razmer vsekakor imel alibi. Okoliščine so celo takšne, da obstaja nezanemarljiva verjetnost, da bi bili Katalonci tudi v primeru poraza delno zadovoljni. Če bi se seveda z omenjenimi najstniki na igrišču pokazali pravi obrisi in pozitivne smernice.
A tako kot lahko sklepamo, da tisti, ki trdijo, da je denar najboljši afrodiziak, niso najlepšega videza, tako tudi ocenjujemo, da privrženci, ki razlagajo, da ima njihova ljubljena ekipa veliko potenciala in trdne temelje za prihodnost, ne proslavljajo dobrih rezultatov.

In natanko takšno retoriko bo Carlo Ancelotti, ki se z umetniškim vtisom – v nasprotju s tekmecem? – ne bo obremenjeval, danes poskušal izvabiti iz ust Culejev. Tako bi Madridčani aktualnemu prvaku prizadejali prvi poraz v tej sezoni. Hkrati pa popravili vtis iz zadnjega obdobja, kajti Katalonci so dobili tri od zadnjih štirih el clasicov. Je pa Real Barco na zadnjem odpihnil kar s 4:0. In to na Camp Nouu.

Značke: xavi, barcelona, real

Članki iz rubrike