Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 19.11.2015 09:11:13

Filip Valenčič: Pri Olimpiji nisem bil srečen, želel sem oditi

Arsen Perić
Februarja letos je Filip Valenčič po treh letih in pol zapustil Olimpijo, v katero je prišel iz mestnega tekmeca Interblocka. Triindvajsetletni napadalec iz Valburge je takrat prestopil v italijansko Monzo, poleti pa ga je nogometna pot odpeljala v Anglijo, kjer je postal član Notts Countyja.

Tamkajšnji četrtoligaš je najstarejši profesionalni klub na svetu – konec meseca bo dopolnil 153 let, svoje domovanje pa ima v Nottinghamu. Valenčič je z njim podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto. Kot zanimivost pa lahko omenimo, da je Nottingham od leta 1963 pobraten z Ljubljano.

077-16-valencic gw
Grega Wernig

FILIP VALENČIČ
rojen: 7. januarja 1992
država: Anglija (Nottingham)
šport: nogomet
klub: Notts County

Kako je prišlo do tega, da ste se julija odločili kariero nadaljevati v Angliji?
Vse se je začelo že v času, ko sem igral v Italiji, kamor sem prišel februarja in ostal pol leta. Zadnji mesec me je poklical italijanski agent in sva se pomenila o moji prihodnosti. Junija mi je povedal, da mi je nekaj uredil, a mi ni razkril, kaj. Bil je zelo skrivnosten, spraševal sem se, kaj ima za bregom, tako da niti nisem vedel, kaj naj si mislim (smeh). Takrat mi je dejal, da se ob določeni uri dobiva na letališču v Milanu. Vedel sem samo to, da grem v Anglijo. Na letališču pa mi je razkril vse podrobnosti.

Prej ste bili pol leta član italijanskega tretjeligaša Monze, zanjo ste odigrali šest tekem in zabili en gol.
Razlog, da sem igral manj, je bila poškodba trebušne stene, zaradi katere sem moral počivati skoraj tri mesece. Šlo je za precej resno zadevo, nekaj časa se je zdelo, da bo potrebna celo operacija. Rehabilitacija se je kar precej zavlekla, tako da sem se na igrišče vrnil dva tedna pred koncem sezone. Že na prvi tekmi po vrnitvi pa sem nato zabil gol.

Bil je zelo skrivnosten, spraševal sem se, kaj ima za bregom, tako da niti nisem vedel, kaj naj si mislim (smeh). Takrat mi je dejal, da se ob določeni uri dobiva na letališču v Milanu. Vedel sem samo to, da grem v Anglijo. 

Kakšen nogomet se igra v italijanski tretji in angleški četrti ligi?
V italijanski tretji ligi se igra precej zaprt nogomet, lahko bi rekel kar klasično italijanski. Večina tekem se konča z rezultatom 0:0 ali 1:0. V angleški četrti ligi se igra bolj odprto. V ligi so ekipe, ki želijo igrati nogomet, medtem ko se nekatere iz spodnjega dela lestvice odločijo za bolj zaprto taktiko. Tako gojijo tipičen angleški slog z dolgimi žogami.

valencic GW1_9387
Grega Wernig

Kakšne spomine imate na tri leta in pol, ki ste jih preživeli v Olimpiji?
To je bilo zame kar težko obdobje, v podrobnosti pa se ne bi spuščal. Ampak ni bila napaka, da sem se odločil za prihod v Olimpijo, iz te situacije sem potegnil najboljše, kar sem lahko. Na drugi strani pa sem občutil neizmerno olajšanje, ko sem prekinil pogodbo z zeleno-belimi. Zdelo se mi je, kot da se mi je odvalil kamen od srca. Na ta tri leta in pol pri Olimpiji želim čim prej pozabiti.

Pa še spremljate dogajanje na slovenski prvoligaški sceni in v Olimpiji?
Ne spremljam ga, občasno pogledam le rezultate. Vem, da je Olimpija na vrhu lestvice, da se je zamenjalo vodstvo in je prišel nov trener, novi igralci. Ostalo pa me niti ne zanima.

Kje se bolje počutite, v Italiji ali Angliji? 
Vsekakor v Angliji. V Italiji je bilo težko, ker je bil klub brez denarja in smo igralci živeli na svoje stroške. Nobenih prihodkov nismo imeli, pol leta sem živel v hotelu z dvema soigralcema. V Angliji pa je vse urejeno. 


Notts County je najstarejši klub v profesionalni ligi na svetu.
V prvenstvu nam ne gre najbolje, izpadli smo tudi iz vseh treh pokalov, nazadnje nas je izločil tekmec iz osme lige, ki je bil boljši z 2:0. Klub je na primerni ravni, četrta angleška liga je še zadnja, ki je profesionalna. Plače so redne, po vsakem treningu imamo skupno kosilo v vadbenem centru, kjer imamo tudi dva fitnesa.

Vaša soigralca sta tudi nekdanja člana Manchester Uniteda, severnoirski reprezentant Roy Carroll in nekdanji član angleške izbrane vrste Alan Smith.
Smith sicer še igra tekme, ampak mislim, da ga zanima menedžerski posel. Veliko se pogovarja z našim menedžerjem in drugimi trenerji. Carroll je še vedno reprezentant Severne Irske, sicer je malce vzkipljiv, ampak sta oba v redu fanta, poštena. Vedeta se popolnoma normalno, sta preprosta in prav nič vzvišena.

V zadnjem času so angleški tabloidi precej poročali o ločitvi Alana Smitha.
Da, tudi sam sem videl, da se je veliko govorilo o tem, a fantje nočemo drezati vanj. To je njegova zasebna stvar.

filip valencic notts county
vszi

Lani je Notts County izpadel iz tretje lige, kakšne cilje imajo srake letos?
Želja je, da se vrnemo v tretjo ligo, trenutno pa nam ne gre najbolje. Če se nam ne uspe uvrstiti na eno izmed prvih treh mest, ki prinašajo neposredno napredovanje, se želimo uvrstiti na eno izmed mest med štiri in sedem, saj ta prinašajo udeležbo v dodatnih kvalifikacijah za napredovanje.

Nogomet je v Angliji šport številka ena, poleg njega sta priljubljena še ragbi in kriket.
Res je, ragbi in kriket sta izjemno priljubljena. Ravno zdaj je bil na sporedu dvoboj med Anglijo in Avstralijo v kriketu, ki se imenuje Ashes Series, gre pa za serijo petih tekem, ki jih gostijo različna angleška mesta. Ena tekma je bila odigrana tudi v Nottinghamu, a si je nisem šel ogledat, ker me ta šport ne zanima, niti ne razumem igre.

Koliko ljudi imate v povprečju na tekmah?
Stadion sprejme približno 20 tisoč gledalcev, na naše tekme pa jih v povprečju pride šest do sedem tisoč. Seveda je obisk odvisen tudi od tega, s kom igramo, dvoboj z lokalnim rivalom Mansfieldom si je tako ogledalo deset tisoč ljudi.

Včasih je treba narediti korak nazaj, da greš lahko dva naprej. Dejstvo je, da pri Olimpiji nisem bil srečen, ne glede na to, koliko sem igral. Čutil sem, da to ni bilo to, zato sem takratnemu agentu rekel, da želim oditi. Želja je bila tujina.


Kako ste se navadili na življenje v Angliji?
Tu se živi bolj sproščeno kot v Sloveniji, Anglija ni v recesiji tako kot mi, ljudje imajo denar, lahko si marsikaj privoščijo. Zato je življenje bolj spokojno, umirjeno, in tak način življenja mi ustreza. Tudi vreme je zelo lepo, čeprav so nas v šoli učili, da v Angliji vsi naokoli hodijo z dežniki (smeh).

Kako je z angleškim narečjem, ste imeli z njim kaj težav?
Govorijo v svojem slengu, s katerim sem imel na začetku nekaj težav. Poleg tega govorijo zelo hitro, tako da jih je treba kar pozorno poslušati. Drugače pa nimam težav, že prej sem govoril angleščino, ki sem jo tu samo še izboljšal.

Kakšno mesto je Nottingham?
Nottingham je malo večji od Ljubljane, tako da je popolnoma obvladljiv, tudi ljudje so zelo prijazni. V mestu ni sodobnih nebotičnikov, temveč stare hiše, zgrajene v viktorijanskem slogu, z značilno rdečo opeko. Težko je najti hišo, ki stoji na samem, vse je nabito. Mesto pa je zelo lepo.

Iz Nottinghama je tudi legendarni junak Robin Hood.
Vsak konec tedna imajo na gradu predstavitev o Robinu Hoodu.

V katerem delu mesta živite?
Živim bolj na obrobju mesta, v okrožju z imenom Basford. Ta je od središča mesta oddaljen toliko, kot na primer Fužine v Ljubljani.

Živite v hiši ali v stanovanju?
V najemu imam hišo.

Je kateri od vaših soigralcev tudi vaš sosed?
V istem okrožju živijo še trije soigralci, tako da se večkrat družimo med sabo, prirejamo skupne večerje in podobno.

Občutil sem neizmerno olajšanje, ko sem prekinil pogodbo z zeleno-belimi. Zdelo se mi je, kot da se mi je odvalil kamen od srca. Na ta tri leta in pol pri Olimpiji želim čim prej pozabiti. 

Vam je hišo našel klub ali ste jo našli sami?
V klubu je zaposlena ženska, ki igralcem pomaga pri iskanju hiš. Sprva smo okoli hodili z njo, nekaj smo iskali tudi sami. Na spletni strani z nepremičninami sem našel hišo, ki mi je bila všeč, ona pa je uredila vse potrebno, da sem se lahko v nekaj dneh tudi vselil vanjo.

Je bilo težko najti primerno stanovanje?
Ponudba nepremičnin je zelo bogata, praktično na vsakem vogalu je nepremičninska agencija (smeh).

Kako velika je hiša in koliko znaša najemnina?
Hiša je dvosobna, ima približno 60 kvadratnih metrov bivalnih površin, poleg tega pa ima še vrt. Mesečna najemnina zanjo znaša 550 funtov. Gre za miren okoliš, blizu imam trgovino, tri minute hoje imam do tramvaj postaje. Infrastruktura je res odlična, od središča mesta pa me loči vsega deset minut vožnje.

Ali ostali sosedi vedo, da ste nogometaš?
Da, bližnji sosedi vedo, da sem nogometaš.

Vas ljudje prepoznajo, če se sprehodite po mestu?
Nekateri me prepoznajo, vprašajo, kako sem in podobno, ni pa pretirano in se lahko popolnoma normalno sprehodim po mestu.

Kako Angleži poznajo Slovenijo oziroma kako gledajo na vas kot na Slovenca?
Čeprav vsi vedo, da sem iz Slovenije, mi pravijo kar Rus ali Slovak (smeh). So pa nekateri poznali Slovenijo, bolj zaradi tega, ker smo bili z Anglijo v isti kvalifikacijski skupini za Euro 2016.

Imate na voljo klubski avto?
V Angliji je precej zapletena situacija glede zavarovanja. Avta ni problem kupiti, zavarovanje za nogometaša pa je zelo drago, v nekaterih primerih gre tudi za petmestno številko. Avto sem že skoraj kupil, nato pa so me fantje opozorili na zavarovanja, tako da ga nimam.

V Angliji je precej zapletena situacija glede zavarovanja. Avta ni problem kupiti, zavarovanje za nogometaša pa je zelo drago, v nekaterih primerih gre tudi za petmestno številko.

Kakšni vozniki so Angleži?
Zelo umirjeni, vozijo počasi in ves čas po pravilih, to pa predvsem zato, ker je veliko kamer.

Kakšen je vozni park?
Avtomobili so precej dobri, vidi se, da je življenjski standard dokaj visok in si jih ljudje lahko privoščijo, tako da je vozni park boljši kot v Sloveniji.

filip valencic
Notts County

Koliko stane liter bencina?
Liter bencina stane 1,65 funta, kar je približno 2,35 evra.

Kako so videti vaša gostovanja?
Na gostovanja se vozimo z avtobusom. Na tista, ki so oddaljena dve ali tri ure vožnje, gremo na dan tekme, sicer pa dan prej in nato prespimo v hotelu.

Ste se v Angliji morda srečali s kriminalom? Ste morda doživeli kakšno neprijetno izkušnjo, ki ni povezana z nogometom?
Ne, ničesar takega nisem doživel.

Omenili ste, da se gospodarska kriza ne pozna, pa je kljub temu mogoče na ulicah videti kaj brezdomcev ali beračev?
Da, najdejo se tudi brezdomci. Podobno kot pri nas prodajajo svoj časopis, je pa res, da jih ni veliko.

Kakšno je nočno življenje v Nottinghamu?
Odkar sem tu, še nisem bil zunaj, ampak nameravam iti v kratkem. Drugače pa vsi zelo radi hodijo v pube, kjer pijejo pivo in jedo arašide. V Nottinghamu sta dve diskoteki, bolj priljubljena pa je tista za istospolno usmerjene ljudi.

Če vas kdo obišče, kam ga peljete, kaj je vredno videti?
Priporočam ogled gradu, v katerem je muzej. Izplača se pogledati še zelo znan zapor Galleries of Justice, v 14. stoletju je bilo tu sodišče, od 15. naprej pa zapor. Izjemno zanimivo je videti, kaj se je v Nottinghamu dogajalo v tistem času. Poleg tega pa moram omeniti še nottinghamske jame, v katerih so pred 300 leti živeli ljudje; polovica mesta je živela nad, druga polovica pod zemljo.

Živi se bolj sproščeno kot v Sloveniji, Anglija ni v recesiji tako kot mi, ljudje imajo denar, lahko si marsikaj privoščijo. Zato je življenje bolj spokojno, umirjeno, in tak način življenja mi ustreza. Tudi vreme je zelo lepo, čeprav so nas v šoli učili, da v Angliji vsi naokoli hodijo z dežniki (smeh). 

Kako vam je všeč angleška kuhinja?
Svojih narodnih jedi niti nimajo, najbolj priljubljen je »fish and chips« (riba in krompirček, op. p.), kakšni posebni kuharji pa niso (smeh). Obožujejo pikantno hrano, zdi se mi, da se prehranjujejo v vseh svetovnih kuhinjah, razen v angleški (smeh). Sicer pa imajo radi tradicionalni angleški zajtrk.

Tradicija je tudi pitje čaja.
To tradicijo imajo zelo radi in se je kar držijo. Kot sem dejal, imamo po vsakem treningu skupno kosilo, po katerem si večina soigralcev naredi še čaj.

Ste morda v trgovinah naleteli na kakšen slovenski izdelek?
Ne, nisem.

Kakšna je razlika v cenah, če jih primerjamo z našimi trgovinami in restavracijami?
V trgovinah so cene na približno enaki ravni kot pri nas, kar zadeva restavracije, pa je razlika zelo velika. Vse restavracije so specializirane, italijanska, indijska, kitajska hrana in tako naprej. Ni recimo take restavracije, v kateri bi bilo zastopanih več različnih kuhinj.

valencic
Grega Wernig

Se kaj družite z ljudmi zunaj nogometnih krogov?
Družim se v glavnem s soigralci, drugače pa se včasih pogovarjam s sosedom in s kakšnim navijačem.

Ste v Angliji spoznali kakšnega Slovenca?
Ne, mi je pa frizerka povedala, da striže dva Slovenca in Slovenko (smeh). Eden naj bi študiral na univerzi v Nottinghamu, drugi pa dela v restavraciji. Več mi ni znala povedati, je pa rekla, da bo do mojega naslednjega obiska poskušala dobiti več informacij.

Ali berete angleške časopise?
Ne, nič.

V Italiji je bilo težko, ker je bil klub brez denarja in smo igralci živeli na svoje stroške. Nobenih prihodkov nismo imeli, pol leta sem živel v hotelu z dvema soigralcema. V Angliji pa je vse urejeno. 

Ali gledate televizijo, imate urejene tudi slovenske programe? Imajo Angleži filme sinhronizirane?
Kar precej gledam televizijo, slovenskih programov pa nimam. Kar zadeva filme, so opremljeni s podnapisi.

Kako bi opisali Angleže?
Zelo so sproščeni, komunikativni, prijazni in pripravljeni pomagati. Tudi tujce zelo hitro sprejmejo.

Kakšne so pa Angležinje?
Glede tega lahko rečem, da je standard v Sloveniji boljši. No ja, saj se najde tudi kakšna dobra Angležinja (smeh).

Kaj vas je najbolj navdušilo v Angliji?
Najbolj me je navdušil tukajšnji način življenja, ker so ljudje resnično zelo sproščeni. Nikoli se jim nikamor ne mudi, zdi se, kot da so brez skrbi. Vsak dan se na trening peljem s soigralcem, navajen sem, da se po treningu oprham, pojem kosilo in se odpravim domov. Oni pa po kosilu še pol ure ali uro sedijo za mizo in se pogovarjajo. S tovrstnim načinom življenja so me zelo pozitivno presenetili.

Je kaj takega, kar vas tam moti?
Predvsem bi znižal zavarovanje za nogometaše (smeh). Raje bi tudi videl, da bi vozili po desni strani. No ja, saj se tudi na vožnjo po levi ni težko navaditi.

Frizerka mi je povedala, da striže dva Slovenca in Slovenko (smeh). Eden naj bi študiral na univerzi v Nottinghamu, drugi pa dela v restavraciji. Več mi ni znala povedati, je pa rekla, da bo do mojega naslednjega obiska poskušala dobiti več informacij.

Kako pogosto se vračate domov?
V štirih mesecih sem bil doma dva dneva, in še to sem šel, ker sem moral urediti nekatere stvari. Drugače pa ne hodim domov, ker smo prosti največ dva dneva, za nameček z bližnjega letališča nimam neposredne letalske povezave z Ljubljano, tako da bi pot predolgo trajala, saj bi najprej moral v London in od tam v Slovenijo.

Je tudi v četrti ligi zelo natrpan urnik v času božično-novoletnih praznikov?
Da, igralci so mi povedali, da je v tistem času urnik zelo natrpan, vendar smo na to že navajeni, saj si tekme sledijo v ritmu sobota, torek, sobota.

Ali imajo mogoče Angleži kakšno navado, ki se vam zdi čudna?
Mogoče je nenavadno, da vsi začnejo delati ob deveti uri dopoldne, ob petih popoldne pa so trgovine že zaprte, to me je malo zmotilo. Nakupovalna središča so odprta ves dan.

Najbolj čuden ali smešen dogodek, ki ste ga doživeli v Angliji?
Enajstega novembra so praznovali Remembrance Day, ko se spominjajo vseh vojakov, ki so padli v službi domovine. Zvečer sem bil doma in nenadoma so ljudje začeli metati petarde, spuščati rakete. Poklical sem soigralca in pojasnil mi je, za kaj gre. Presenetilo me je, da se ljudje toliko ukvarjajo s tem, vsi nosijo makov cvet in podobno.

Doma je najlepše, ampak če bi moral poskrbeti za boljšo prihodnost svojih otrok, bi raje živel v Angliji. Na žalost je tako.

Stari ste 23 let, kakšni so vaši načrti za prihodnost?
V Angliji mi je zelo všeč, če se bo dalo, bi ostal tukaj, saj mi ustreza njihov slog igre.

Ste kdaj premišljevali o tem, da bi po končani karieri živeli v Angliji?
Niti nisem razmišljal o tem. Doma je najlepše, ampak če bi moral poskrbeti za boljšo prihodnost svojih otrok, bi raje živel v Angliji. Na žalost je tako.

Nottingham
Nottingham
Wikipedia

Galerija

Članki iz rubrike