Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 23.03.2016 15:53:14

Pia Pren: Linköping? Kaj, na Kitajsko greš?!

osebni arhiv Pie Pren
Med 2. in 8. aprilom bo Bled gostil SP divizije 2A za hokejistke, glavni adut slovenske izbrane vrste pa bo kapetanka Pia Pren.

Štiriindvajsetletna Ljubljančanka je v tej sezoni nastopala v zelo močnem švedskem prvenstvu, kjer je branila barve Linköpinga, ki leži okoli 175 kilometrov JZ od Stockholma.

pren 3
osebni arhiv Pie Pren

PIA PREN
rojena: 19. junij 1991
država: Švedska (Linköping)
šport: hokej
klub: Linköpings HC

Z njim je nastopila v finalu državnega prvenstva, kjer je bila z 2:1 v zmagah boljši Luleå. Za simpatično napadalko to ni bila prva izkušnja s tujino, saj je že prej nastopala za dunajski Sabres.

Hokej velja za moški šport, kaj pravite o tem?
V Sloveniji je res tako, ljudje niti ne poznajo ženskega hokeja, a na Švedskem je povsem drugače. Ženski hokej se veliko pojavlja v medijih, mogoče malo manj na televiziji, toda v Linköpingu je hokej na splošno na prvem mestu.

Zakaj ste se začeli ukvarjati z njim?
Stric, ki je pet let starejši od mene, je igral v Olimpiji. Na treninge ga je velikokrat peljala moja mama in sem šla večkrat z njim. Tako sem se navdušila za ta šport. Hitra igra, to je nekaj zame. Na začetku je bilo težko, ker ni bilo deklet in sem igrala s fanti. Sčasoma pa so se vsi sprijaznili s tem, da bom tudi jaz hokejistka (smeh).

Kako je prišlo do tega, da ste se pred sezono odločili za odhod na Švedsko?
Povsem nepričakovano. Zgodilo se je konec julija, kar je v hokeju zelo pozno. Prepričana sem bila, da bom ostala na Dunaju, teden pred odhodom pa je prišla ponudba iz Švedske. Bil je petek zvečer, morala pa sem se odločiti do nedelje dopoldne. Ker je bil v igri tak klub, kot je Linköping, nisem veliko razmišljala, igranje na Švedskem je bilo vedno moj cilj.

Pred tem ste igrali v Avstriji, kje se bolje počutite?
Glede življenja je bolje v Avstriji, Dunaj je velemesto, več se dogaja, več je za videti. Kar zadeva hokej, pa je seveda bolje na Švedskem, tako glede organizacije kot kakovosti lige.

Kakšen klub je Linköping?
V ženskem hokeju ima zelo močno tradicijo. V zadnjih letih je bil Linköping klub z največjim proračunom na Švedskem, letos je bil na tej lestvici drugi. Čeprav nas je po dveh zaporednih naslovih državnih prvakinj tokrat v finalu premagal Luleå, gre za enega najmočnejših klubov na svetu, pred njim je samo še kakšen kolektiv iz tako imenovane ženske lige NHL.

pren 2
osebni arhiv Pie Pren

Vas ljudje prepoznajo, če se sprehodite po mestu?
Če sem oblečena v civilna oblačila, me včasih kdo prosi za avtogram. Seveda pa nas prepoznajo, če smo v mestu v klubski opremi. Lahko pa dodam, da so Švedi precej zadržani.

Kako Švedi poznajo Slovenijo oziroma kako gledajo na vas kot na Slovenko?
Največ se zadržujem v hokejskih krogih in ti ljudje poznajo Slovenijo, saj je kar nekaj naših fantov igralo na Švedskem. Vsi poznajo Anžeta Kopitarja. Malo več težav jim predstavlja lokacija, saj jim ni povsem jasno, kam bi nas postavili na zemljevidu. Sicer še niso slišali za kakšno slovensko hokejistko, tako da je to za njih neke vrste eksotika (smeh).

Kako bi opisali Švede?
Prijazni, precej ustrežljivi in potrpežljivi, nikoli jim ni problem pomagati. Včasih pa dobim občutek, da so skandinavsko zaprti vase, niso ravno družabni, toda taki so. Ko te enkrat sprejmejo medse, je malo lažje, na začetku pa so precej nedostopni.

Kakšni pa so švedski moški?
V Linköpingu je veliko priseljencev, tako da še vedno iščem svetlolasca z modrimi očmi. Mogoče bom morala iti pogledat kam drugam (smeh).

CELOTEN POGOVOR S PIO PREN SI LAHKO PREBERETE SAMO V SREDINI ŠTEVILKI EKIPE SN.

Članki iz rubrike