sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 08.06.2015 13:45:12

Evropske igre: Za zdaj še v gosti megli

Po vzoru panameriških, azijskih in vseafriških iger (obstajajo tudi igre Commonwealtha, pacifiške, sredozemske in od leta 2006 tudi lusofonske igre, a te ne zavzemajo celotne celine) se bodo športniki Evrope med 12. in 28. junijem pomerili tudi na premiernih evropskih igrah v azerbajdžanskem Bakuju. Namenoma pa smo se izognili izrazu najboljši evropski športniki, kajti ti to zagotovo ne bodo.

Da so se prve evropske igre trudili pripraviti prav v Azerbajdžanu, ni ravno naključje. Tamkajšnja vlada se že nekaj let trudi, da bi svojo državo promovirala prek športa, pri čemer jim finančna sredstva očitno niso težava. Najodmevnejši primer je njihova reprezentanca v malem nogometu, kjer so se z nakupom in podelitvijo državljanstva številnim Brazilcem čez noč prebili med vodilne v Evropi.

Za z nafto bogato državo nekdanje Sovjetske zveze ni bila težava, da bodo vsem udeležencem evropskih iger (napovedano je blizu 6000 športnikov iz 50 držav iz vse Evrope, ob tem pa še številni trenerji in spremljevalci) pokrili vse stroške bivanja in tudi prevoza. Olimpijski komiteji posameznih držav jo bodo torej na ta račun dobro odnesli, edini stroški so povezani le z najemom opreme in financiranjem priprav.

REPREZENTANCA SLOVENIJE V BAKUJU
Badminton (3): Iztok Utroša, Primož Flis, Kaja Stanković 
Boks (3): Denis Lazar, Edin Sejdinović, Aljaž Venko 
Športna gimnastika (2): Sašo Bertoncelj, Saša Golob 
Judo (17): Matjaž Trbovc, Adrijan Gomboc, Andraž Jereb, Rok Dragšič, Jesenko Četić, Gašper Jerman, Mihael Žgank, David Kukovica, Matjaž Ceraj, Kristina Vršič, Petra Nareks, Vlora Beđeti, Tina Trstenjak, Nina Miloševič, Ana Velenšek, Klara Apotekar, Anka Pogačnik 
Kajakaštvo, mirne vode (4): Jošt Zakrajšek, Alan Apollonio, Simon Blaževič, Špela Ponomarenko Janić 
Karate (1): Tjaša Ristić 
Cestno kolesarstvo (7): Luka Mezgec, Matej Mugerli, Jan Tratnik, Grega Gazvoda, Andi Bajc, Polona Batagelj, Urša Pintar 
Gorsko kolesarstvo (3): Gregor Krajnc, Blaža Klemenčič, Tina Perše 
Košarka 3 x 3 (8): Jure Eržen, Uroš Troppan, Dario Krejić, Boris Jeršin, Živ Zdolšek, Urša Žibert, Ana Ljubenović, Maša Piršič 
Lokostrelstvo (4): Rok Bizjak, Den Habjan, Jaka Komočar, Ana Umer 
Namizni tenis (2): Bojan Tokič, Alex Galič 
Plavanje (12): Kaja Balant Marin, Blaž Demšar, Neža Klančar, Neža Kocijan, Gaja Kristan, Izabela Milanez, Diana Naglič, Grega Popovič, Ava Schollmayer, Maja Uduč, Vito Vodenik, Tara Vovk 
Rokoborba grško rimskega sloga (2): Daniel Kočar, Jure Kuhar 
Sambo (1): Tadej Ćutuk 
Strelstvo (4): Rajmond Debevec, Živa Dvoršak, Petra Dobravec, Urška Kuharič 
Tekvondo (4): Ivan Trajkovič, Jure Pantar, Franka Anič, Nuša Rajher 
Triatlon (2): Domen Dornik, Eva Skaza

Druga stvar je seveda kakovost teh evropskih iger, ki v marsikateri panogi krepko zaostaja celo za kakovostjo denimo sredozemskih iger. V atletiki bodo tako nastopili le športniki iz tretje, torej najslabše evropske lige, ki se bodo med sabo pomerili za ekipne kolajne; razdelili bodo torej le en komplet.

Seveda je več kot jasno, da takšno tekmovanje evropskih atletskih eksotov na evropske lige ne spada, najboljši so bili že prej zasedeni s termini diamantne lige. Prvega športa na vseh tovrstnih tekmovanjih tako v Bakuju praktično ne bo, tudi plavalci se bodo tam predstavili le z mladinci, saj člane že dober mesec pozneje čaka SP v Kazanu. Od treh tako imenovanih bazičnih športov bo s kolikor toliko spodobno zasedbo prisotna le gimnastika.

Ob omenjenih športih največ pozornosti na tovrstnih tekmovanjih pritegnejo kolektivni športi, ki pa bodo v Bakuju zastopani zgolj simbolično. V odbojki in vaterpolu se bodo merili mladinci, košarko bodo igrali tri na tri, nogomet na mivki, rokometa in hokeja na travi, če se omejimo le na olimpijske športe, pa vsaj na prvih evropskih igrah ne bo v koledarju. Od tradicionalnih olimpijskih športov v Bakuju ne bo niti veslanja, jadranja, kajakaštva na divjih vodah, kolesarstva na dirkališču, konjeništva, tenisa in dviganja uteži.

Zato pa bodo ob košarkarskih trojkah in nogometu na mivki priložnost dobili še aerobična in akrobatska gimnastika, karate in sambo. Ob gimnastiki, namiznem tenisu, strelstvu in kajakaštvu na mirnih vodah bodo še najbolj kakovostno zastopani prav borilni športi. Najbolj med njimi zagotovo judo, potem ko so se pri evropski judoistični zvezi EJU odločili, da aprilsko evropsko prvenstvo iz Glasgowa, ki ni izpolnjeval njihovih kriterijev, preprosto izpeljejo na igrah v Bakuju. Igre bodo v judu štele tudi za lestvico, po kateri bodo po EP 2016 določili potnike za OI v Riu. Kriterij z lestvico, za katero bodo šteli tudi rezultati iz Bakuja, velja tudi za tekvondo, olimpijsko kvoto pa si bo mogoče izboriti še v strelstvu (eno na vsako disciplino), triatlonu in namiznem tenisu, v slednjih dveh si jo bo pridobil le zmagovalec.

SLOVENCI S KAR NEKAJ ADUTI
Svojo priložnost na igrah ob Kaspijskem morju bo poskušalo izkoristiti tudi 79 slovenskih reprezentantov v 18 športih. Odprava Slovenije na premiernih igrah ima visoke cilje. "Pričakujemo zelo ostro konkurenco v posameznih športih, spet drugi športi bodo zastopani manj kakovostno, a razlog za to je, da so to prve igre in je težko uskladiti koledarje. Povezava z igrami je vzpostavljena in to ne bo zamrlo," pravi Blaž Perko z Olimpijskega komiteja Slovenije.

Perko ne skriva, da ima tudi Slovenija zelo visoka pričakovanja. "Nastopila bo zelo močna ekipa v judu s Tino Trstenjak, Ano Velenšek, Rokijem Drakšičem, Matjažem Cerajem in drugimi. Popolna je ekipa v tekvondoju, Bojan Tokić bo imel ostro konkurenco v namiznem tenisu, a je na EP že dokazal, da je lahko zelo visoko, strelci bodo nastopili v najmočnejši zasedbi, možnosti za dobro uvrstitev ima telovadec Sašo Bertoncelj, pa košarkarska ekipa 3 x 3 in še kdo," je slovenske favorite izpostavil Perko, ki pa števila kolajn raje ni želel napovedovati.

940-30-baku

Vodja delegacije je povedal tudi svoje mnenje o neudeležbi nekaterih tradicionalnih evropskih športov: "Kaj se bo na koncu oblikovalo, bomo videli. Vemo, da so bili v izvedbo vloženi izjemni napori, a kaj bo, ne vemo. Nekaj je tudi konkurenčnih idej o združenih prvenstvih. To je tudi stvar razvoja. Zelo pomembno je, kako se bo dogodek prijel in ali bodo nekateri veliki športi začutili, da morajo biti zraven. Vsekakor bodo te igre bolj priložnost za manjše športe." 

TOKIĆ PO NASVET GLEDE ZASTAVE
Nosilec slovenske zastave na igrah v Bakuju bo Bojan Tokić, ki se bo tam poskušal odkupiti za nedaven spodrsljaj na svetovnem prvenstvu na Kitajskem, kjer se je že v prvem krogu poslovil proti kvalifikantu. "Seveda pa sem počaščen, da bom nosilec slovenske zastave. Za to se bom dobro pripravil, dal vse od sebe in poskušal navdušiti tiste, ki so mi to nalogo zaupali, da bi me morda izbrali tudi za nosilca na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Kakšen nasvet bom poskusil dobiti tudi od legendarnega Hrvata Zorana Primorca, ki je to nalogo že opravljal na olimpijskih igrah v Sydneyju, zdaj pa načrtuje nastop na svojih osmih olimpijskih igrah," se je pošalil Novogoričan, eden tistih, ki bodo igre začeli že dan po odprtju, torej v soboto.

"V tujini sem zasledil, da tem igram v nekaterih državah pripisujejo mnogo večji pomen kot pri nas. V Belgiji na primer lahko po televiziji vidiš vsakodnevne reklame, tudi namiznoteniški turnir v Bakuju bo na ravni evropskega prvenstva, če ne še boljši. Svoj nastop so potrdili Timo Boll, Vladimir Samsonov, Dimitrij Ovčarov, manjkal bo le poškodovani Hrvat Andrej Gačina. Zmagovalec turnirja se bo kot prvi uvrstil na olimpijske igre v Riu. Da bi bil to lahko jaz, ne verjamem, vsekakor pa se želim pokazati v dobri luči, boljši kot na minulem svetovnem prvenstvu," je dejal Tokić.

debevec ap
Arsen Perić

Verjeti je, da bodo organizatorji storili vse, da bi prve evropske igre izpeljali v najboljši luči. Izkušenj z organizacijo velikih tekmovanj v Azerbajdžanu nimajo, za vodjo organizacije so najeli Britanca Simona Clegga. Testna tekmovanja so sklenili že dva tedna in pol pred začetkom iger. "Dobili smo nekaj zelo pomembnih podatkov. Spet se je potrdilo, da so bile prve evropske igre velik zalogaj za organizacijski komite in azerbajdžansko vlado," je ob tem povedal Clegg.

NE JEMLJEJO JIH RESNO
V Bakuju bodo torej razdelili 253 kompletov kolajn, ki pa bodo imele zelo različno težo. Manjši športi so tam našli svojo tržno nišo, večji teh iger niso vzeli resno. Dokler na teh evropskih igrah ne bo tudi najboljših evropskih atletov in plavalcev ter dokler na njih z najboljšimi ne bodo zastopani ekipni športi, jih ne bodo jemali resno niti javnost in navijači.

Ker pa so v teh športih vsako leto vrhunec že evropska in svetovna prvenstva, je sila težko pričakovati, da se bodo njihove panožne zveze v prihodnje prilagodile tem evropskim igram, in jim v celoti podrediti koledar tekmovanj. Tu je seveda še finančni vidik. Že Nizozemci, ki naj bi čez štiri leta gostili naslednje evropske igre, zagotovo ne bodo tako radodarni, kot so letos Azerbajdžanci. Glede na povedano je prihodnost teh iger še vedno zavita v gosto meglo.

Članki iz rubrike