zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 20.11.2015 12:46:45

Start-up podjetja so slovenski up

Arhiv
Rešitev perečega družbenega problema z leseno masažno napravo Clickywood.

V torek in sredo, 17. in 18. 11. je v Gorici pri Šempetru potekal Slovenski forum inovacij, 10. zapored. Organizator dogodka je SPIRIT Slovenija, javna agencija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Slovenski forum inovacij je prerasel namen splošnega osveščanja slovenske javnosti o pomenu inovativnosti. Na enem mestu so si obiskovalci lahko ogledali najbolj inovativne slovenske rešitve, ki rešujejo različne probleme. Slovenski forum inovacij se povezuje s Coinvest Venture Days, globalnim dogodkom za prebojna tehnološka podjetja in pametni kapital, ki se ga udeležuje preko 100 mednarodnih investitorjev za hitro rast poslovanja, od mednarodnih poslovnih angelov, pospeševalnikov, družb tveganega kapitala in korporativnih investitorjev. Dogodek je torej odlična priložnost za navezovanje poslovnih odnosov in za nove poslovne priložnosti.

CLICKYWOOD SE PREDSTAVI
Slovenskega foruma inovacij sta se udeležila tudi inovatorja, oče in hči, Maja in Mihael Rajterič, kjer sta predstavila Clickywood, leseno masažno napravo z možnostjo polnjenja z USB priključkom.

Ugotavljata: "Z razvojem naprave Clickywood smo še v samem začetku, v fazi začetne proizvodnje, pri čemer sodelujemo s Fakulteto za strojništvo, Univerze v Ljubljani in pilotnim projektom centra Rog, Roglab. Pri razvoju naše rešitve so ključnega pomena tudi svetovanja fizioterapevtov, s katerimi sodelujemo. Kljub temu, da smo šele v začetni fazi proizvodnje, smo že sedaj ugotovili doprinos, ki ga za start-up podjetja predstavlja udeležba na dogodkih kot sta mednarodna razstava ARCA in Slovenski forum inovacij."

Lesena masažna naprava Clickywood ni le okolju prijazna masažna naprava, pač pa rešuje tudi problem poškodb zaradi ponavljajočih se gibov. Naprava je namenjena masaži ob delu z računalniško miško in tipkovnico in preprečuje poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov, saj so zaradi masaže mišice sproščene.

Naprava ob delu z računalniško miško nudi ergonomsko oporo zapestju. Poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov so največja z delom povezana zdravstvena težava na svetu. Poškodbe se pojavijo v večini primerov zaradi novih oblik organizacij dela, naravnanimi na lovljenje natančno določenih rokov. 62% evropskih delavcev četrtino ali več delovnega časa izvaja ponavljajoče se gibe rok in skoraj 50% jih vsaj četrtino svojega delovnega časa dela v položaju, ki povzroča bolečine ali utrujenost. Položaj je celo slabši v novih članicah EU: 77 % romunskih delavcev, na primer, poroča o ponavljajočih se gibih rok vsaj četrtino delovnega časa.

ŽE NAGRADA NA MEDNARODNI SCENI

Inovacije
Arhiv

Ta problem sta zaznala tudi Maja in Mihael Rajterič in tako se je porodila ideja o leseni masažni napravi, Clickywood. Pravita: "Žal, živimo v času, ko le redkokatero podjetje zna ceniti svoje zaposlene. Večina podjetij namesto nagrade in zasluženega počitka za zaposlene, le-te preganja iz dneva v dan. To se enostavno nekje mora odražati. Odrazi se kot eden večjih problemov podjetij, odsotnost z delovnega mesta."

Ideja o leseni masažni napravi, Clickywood je prejela tudi nagrado mednarodnega pomena, na mednarodni razstavi ARCA. Razstava je potekala med 15. in 18. oktobrom letos. Organiziralo jo je Združenje inovatorjev Hrvaške (UIH).

Razstavljenih je bilo prek 200 izumov iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Romunije, Poljske, Turčije in Irana. Letošnja razstava je bila še prav posebej posvečena mladim inovatorjem, ki so na tekmovanju Dan inovativnih idej s kratkimi filmi in ustnimi predstavitvami (pitchi) predstavili svoje izume.

Na mednarodni razstavi ARCA sta za inovacijo Clickywood Maja in Mihael Rajterič prejela srebrno medaljo in posebno priznanje komisije Združenja inovatorjev Poljske (SPWiR), ki jima jo je izročil predsednik komisije dr. MichaŁ Szota. Maja Rajterič, ki je skupaj s sestro Nino Rajterič kot mlada inovatorka sodelovala tudi na Dnevu inovativnih idej, pa je prejela še nagrado Združenja inovatorjev Hrvaške.

Značke: clickywood, inovacije

Članki iz rubrike