favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 11.04.2016 10:30:44

Prvomajski prazniki so zanesljivi pokazatelj trendov visoke turistične sezone

Kompas d. d., turistično podjetje je optimistično v napovedih letošnje turistične sezone.

Prvi maj je obdobje, ko turistični trg zaživi, ljudje se množično odpravijo na krajše ali daljše počitnice in podjetja, povezana s turistično dejavnostjo, prejmejo prve analitične podatke o tem, kakšna bo prihajajoča turistična sezona. Organizatorji turističnih potovanj in počitnic dinamiko turistične sezone ocenjujejo na podlagi več faktorjev: splošni turistični trendi, ekskluzivnost ponudbe domačih turističnih ponudnikov, pričakovani dogodki v svetovnem merilu (olimpijske igre, prvenstva in drugi večji športni ter kulturni dogodki), družbeno-politične razmere v Evropi in svetu ter splošne gospodarske razmere v državi. Leto 2016 bo pestro, zanimivo, olimpijsko in tudi v znamenju premišljene izbire destinacij. Dejstvo pa je, da je po številu zagotovljenih odhodov pred nami še odlična in živahna turistična sezona – v Kompasu beležijo namreč že več kot 80 zagotovljenih skupinskih odhodov na potovanja po Evropi, medcelinska potovanja, počitnice v družinskih klubih in hotelih na hrvaški obali ter počitnice z organiziranim čarter poletom z ljubljanskega letališča.

Turistično podjetje Kompas d. d. sodi med vodilne organizatorje potovanj, počitnic, križarjenj, poslovnih potovanj, jezikovnih tečajev v tujini in športnih aranžmajev v Sloveniji, s svojimi 15 podjetji Kompas pa je uspešno tudi v evropskem merilu. Na osnovi primerjalne analize s preteklimi leti Kompas ugotavlja, da bo letošnja turistična sezona uspešna, pričakujejo namreč povečanje prihodkov od prodaje aranžmajev. Med potniki opažajo največje zanimanje za potovanja v regiji, počitnice na jadranski obali, sploh za klubsko ponudbo ter za varna, organizirana potovanja, med katere sodijo vodena avtobusna potovanja, križarjenja ter potovanja z organiziranimi poleti na preverjene destinacije.

Prvomajska potovanja so tradicionalno tista potovanja, ki se jih udeleži v povprečju tretjina Kompasovih potnikov. V letošnjem letu je od skupaj razpisanih 125 potovanj zagotovljenih že več kot 80 avtobusnih, letalskih in 'interkonti' aranžmajev, tako da Kompas pričakuje, da bo do 10. 4. zagotovljenih že več kot 70 % vseh razpisanih odhodov.

Kaj so poglavitni razlogi za izbiro potovanj v času prvomajskih počitnic? Poleg večjega števila dela prostih dni (prazniki), ki v kombinaciji z vikendi prinašajo res odlične možnosti za potovanja, so razlogi za potovanja pri Kompasu tudi: široka ponudba aranžmajev, preverjene nastanitve, odlični vodniki, ugodnosti za zgodnje prijave, obročna plačila ter znižane cene za otroke do 12 leta. Z asistenco 15 podjetij Kompas po Evropi in v ZDA lahko potniki pričakujejo izbiro najboljših hotelov ter lokacij le-teh, glede na izbrani aranžma. Kompas potnike obvešča o izbranih nastanitvah v posebnih obvestilih o potovanju, ki jih potniki prejmejo v tednu pred potovanjem in v katerih so seznanjeni s hoteli, kjer bodo nastanjeni, prejmejo pa tudi natančne podatke o hotelu (naslov, elektronski naslov, spletna stran ipd.). Kot pravijo v Kompasu, je transparentnost poslovanja ključna za pričakovanja potnikov sodobnega časa, zato so aktivni tudi na družbenih omrežjih. S tem pristopom skušajo obdržati zadovoljstvo potnikov na kar najvišjem nivoju ter se izogniti morebitnim nesporazumom še predno do njih pride. Število reklamacij potnikov tudi zato vsako leto vztrajno pada.



Poleg potovanj v bližnje države (Italija, Nemčija, Avstrija, Madžarska, Češka, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora) ter v evropske prestolnice (Praga, Budimpešta, Rim, Madrid, Barcelona, London, Pariz, Atene, Malta, Istanbul, Islandija, St. Peterburg…), so zagotovljeni tudi štirje termini čarter potovanja na Islandijo, ki je Kompasov ekskluzivni 5-dnevni program z odhodom iz Slovenije, zagotovljeni sta tudi dve križarjenji, po Vzhodnem Sredozemlju do Grčije z ladjo MSC Orchestra ter Zahodnem Sredozemlju z ladjo Costa Fascinosa do Španskih mest (Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca) in Italije (Palermo, Neapelj). Zagotovljenih je tudi 7 potovanj na druge kontinente (Severna Indija, Namibija, Florida in Bahami, Vzhodni trikotnik ZDA in Kanada, Vikend v New Yorku, Združeni Arabski Emirati ter Izrael).

Med najbolj priljubljenimi prvomajskimi aranžmaji so zagotovo družinski klubi v prijetnih hotelih ob jadranski obali. Vse več hotelov na Jadranu je obnovljenih in dosegajo visoke standarde turistične ponudbe, mnogi izmed njih imajo lastniške deleže svetovno priznanih hotelskih verig, kar je v zadnjih nekaj letih močno dvignilo nivo hotelskih storitev na Hrvaškem. Kompas bo organiziral prvomajske klube, kjer se zabava vsa družina, saj program vključuje dnevne in večerne aktivnosti in druženje. Zelo obiskana bosta oba prvomajska kluba: Pravljično-kulinarični klub v hotelu Istra 4* v Rovinju, z Ano Žontar Kristanc (kulinarika za male in velike) in Lucijo Ćirović (pravljične urice, gledališka šola in delavnice) ter Klub z zvezdami, s skupino Victory (glasbene, plesne, pevske delavnice in zabava).

Čas prvega maja je tudi okviren začetek počitniške sezone na Mediteranu, kamor slovenski potniki lahko potujejo s čarter letali. V Kompasu so pripravili pestro izbiro počitniških destinacij z bogatimi vsebinami (za družine – Kompasovi klubi, sladokusce – na Lefkasu, Karpatosu in Samosu, razigrance – stand up na Rodosu in Zakintosu, športnike – kajtanje na Lefkasu). Zanimiva nova destinacija je Albanija, kamor bodo potniki lahko poleteli vsak ponedeljek.

Za varna potovanja v Kompasu skrbijo predvsem tako, da sledijo priporočila pristojnih slovenskih institucij, ki spremljajo aktualna dogajanja v svetu in izdajajo priporočila za potovanja slovenskim potnikom. Kot vedno, sta varnost in zadovoljstvo potnikov tista, ki sta daleč najpomembnejša faktorja pri odločitvi organizacije potovanj vsake turistične agencije. Turizem in potovanja so del sodobnega življenjskega stila, zato morajo biti odlično organizirana in varna v največji možni meri.

Značke: kompas, počitnice

Članki iz rubrike