Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 17.05.2016 13:14:24

Kdo krije škodo, ki jo povzroči dron?

Triglav kot prva zavarovalnica v Sloveniji razvila zavarovanje brezpilotnih letalnih naprav.

Prodaja dronov na svetovnem trgu naglo raste in naj bi v letu 2016 po nekaterih ocenah znašala približno 6 milijard evrov. Samo pri nas naj bi lani po ocenah Letalske zveze Slovenije prodali že okrog 40.000 brezpilotnih letalnih naprav za poklicno in tudi za zasebno rabo. Njihova vse večja dostopnost in s tem povezana množičnost uporabe odpira številna vprašanja varnosti in posledično zavarovanja. Zavarovalnica Triglav je zato ponudila zavarovanje odgovornosti in kasko zavarovanje dronov.

Posebne zakonodaje, ki bi urejala področje uporabe brezpilotnih letalnih naprav (v nadaljevanju BLN), v Sloveniji še ni. To trenutno določajo zakon o letalstvu in drugi pravni predpisi v letalstvu. Nedavno je bil podan predlog uredbe o sistemih BLN, ki predvideva tudi zavarovanje, Javna agencija za civilno letalstvo Slovenije pa je izdala Direktivo o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov, a v praksi za zdaj za drone še vedno veljajo enaka pravila kot za letalske modele. Ob tem Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu in uredba ES 785/2004 urejata še zavarovanje odgovornosti lastnika BLN. Za napravo z maksimalno vzletno težo nad 20 kilogramov je zavarovanje odgovornosti obvezno.

NLP – BLN
Toda tudi lažje naprave lahko povzročijo precejšnjo škodo, bodisi v zraku ali ob padcu na tla. Lanskega decembra je na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju v Italiji dron s kamero strmoglavil tik za avstrijskim tekmovalcem. Zgolj nekaj stotink je ločilo smučarja od nesreče, ki bi se lahko končala tragično. Nezgode pa se dogajajo tudi v Sloveniji. Na eni od javnih prireditev lani je denimo dron neznanega upravitelja poškodoval osebo, ki je bila del širše ekipe organizatorja dogodka. Vprašanje kritja materialne in nematerialne škode, ki lahko nastane ob takih nesrečah, zato nikakor ni zanemarljivo in odgovoren lastnik drona z zavarovanjem odgovornosti lahko zaščiti svoj premoženjski interes.


Poslovni uporabniki se lahko zavarujejo kasko, za odgovornost pa vsakdo
Zavarovalnica Triglav je v ta namen kot prva v Sloveniji razvila zavarovanje BLN. Pripravila je ponudbo kasko zavarovanja za poslovne uporabnike in prostovoljnega zavarovanja odgovornosti tudi za zasebne uporabnike. Kasko zavarovanje krije delno ali popolno poškodbo oziroma izgubo BLN, nastalo zaradi ene od nevarnosti, ki so naštete v pogojih, kot je na primer padec ali poškodovanje drona zaradi trka v drevo ali objekt. Pogoj za sklenitev kasko zavarovanja je, da je BLN v registrirani dejavnosti naveden kot osnovno sredstvo. Toda kasko zavarovanje krije le škodo, nastalo na dronu. Prostovoljno zavarovanje odgovornosti, ki ga lahko sklene vsak lastnik drona, pa krije odgovornost lastnika za škodo, povzročeno tretjim osebam.

Direktorica transportnih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav Margita Selan Voglar pojasnjuje: »Trg za kasko zavarovanje dronov se postopoma razvija. Toda razvoj tehnologije BLN je hiter, njihova uporabnost pa zelo široka. Predvsem zaradi hitrosti in manevrskih zmogljivosti, ki vplivajo na varno upravljanje, je treba razmišljati o ustreznih zavarovanjih odgovornosti tudi pri vzletni masi BLN, manjši od 20 kilogramov, in v odvisnosti od možnega doseganja hitrosti. Pomembno je zavedanje, da iz uporabe dronov lahko izhajajo številna tveganja, pred katerimi se je smiselno ustrezno zaščititi. Hkrati ne smemo pozabiti na pravila odgovorne rabe teh naprav.«

Droni: nevarnosti in posledice
V Zavarovalnici Triglav napovedujejo, da se bo ponudba zavarovanj zagotovo širila tudi za športno, rekreativno in tekmovalno rabo, in sicer vzporedno z razvojem in urejanjem normativnega okvira ter pridobivanjem izkušenj na strani zavarovalcev in zavarovalnic. Hkrati dodajajo, naj posamezniki, ki razmišljajo o nakupu drona, ne pozabijo na potencialne nevarnosti in posledice neodgovorne rabe, o čemer podrobneje pišejo na spletnem portalu Vse bo v redu.

Značke: dron, triglav, škoda

Članki iz rubrike