Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

pr
pr
0 24.06.2016 08:54:57

Na Parafestu so se predstavili športniki invalidi

V ljubljanskem parku Tivoli so se na prvem ParaFestu predstavili slovenski športniki invalidi, prireditev je pripravila Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite v sodelovanju z Lidlom Slovenija in Zavarovalnico Triglav. Celoten dan pa je sodil tudi v okvir projekta Aktivni, zdravi, zadovoljni.

Pet panog
Od 23 športnih panog, kolikor jih bo na sporedu v Riu, bodo slovenski paraolimpijci merili moči v petih - atletiki, plavanju, strelstvu, parakolesarstvu in parakajaku. Le te pa so bile na ogled tudi v Tivoliju, kjer so športnice in športniki pokazali, kako so videti njihovi treningi, vsi zbrani pa so lahko preizkusili orodja naših paraolimpijcev.

Velik poudarek promociji
"Delali smo že predstavitve kot paraolimpijske športne dneve. V tej obliki pa je to prvič. Predstavljamo paraolimpijske potnike in na ta način si želimo dvigniti prepoznavnost in dvigniti šport invalidov. Z odzivi smo zadovoljni, poligon živi. Naš namen je, da se tudi otroci preizkusijo, pa tudi, da lahko starši vidijo lepote športa invalidov. Pa tudi naši športniki lahko tako nekaj vrnejo družbi," je bil nad dogajanjem navdušen predsednik zveze Damijan Lazar, ki je bo tem spomnil, da je zveza pripravila v zadnjih dveh mesecih tudi pet obiskov naših kandidatov za paraolimpijske igre. V okviru akcije Treniraj z so v Radovljici obiskali Darka Đurića, v Novem mestu kolesarja Primoža Jeraliča, v Kranju maratonca Sandija Novaka, v Šentjurju atleta Jano Führer in Henrika Planka, v Ljubljani pa strelsko reprezentanco v postavi Veselka Pevec, Franc Pinter Ančo, Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin.

2306_PARAFEST_00

Tiršek in Pinter z otroki
Ljubitelji športa pa so lahko spoznali, kakšne so specifike teh športov: kako je možno na kolesu uporabljati le roke in doseči hitrost 60 km/h (najprej sta se na kolesih potila parakolesarja Roman Pongrac in Primož Jeralič, pozneje pa so se lahko preizkusili tudi obiskovalci), ali kako poteka tek za slepe tekače s spremljevalcem, s katerim sta povezana s trakom - obiskovalcem so za boljšo ponazoritev razmer prekrili oči. Lahko pa so tudi preizkusili poseben atletski stol Henrika Planka. Strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter pa sta tokrat za spremembo streljala s puškami z laserskimi merilniki, ki so bili na voljo tudi mimoidočim.

Đurić vs Tahirovič
Na ogled je bila tudi fotografska razstava paraolimpijskih športov, ki jo je pripravil mladi fotograf Nejc Balantič. Vrhunec dneva je bil plavalni obračun, ki ga je pripravila nova selektorica paraolimpijske plavalne reprezentance Jana Čander. V tivolski bazen sta skočila Darko Đurić, ki je sredi priprav na Rio, ter nekdanji olimpijec Emil Tahirovič, udarila sta se na 50 m prosto, v cilj pa sta prišla družno. Prav njun obračun je na družbenih omrežjih požel veliko zanimanje, v porastu pa je tudi interes javnosti za dosežke in podvige športnikov invalidov.

Galerija

Članki iz rubrike