Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 23.07.2016 11:23:28

Mok razkriva še grešnike iz Londona in Pekinga

vszi
Mednarodni olimpijski komite nadaljuje gonjo proti dopinškim grešnikom. A tokrat niso v ospredju zgolj ruski športniki, o katerih naj bi Mok odločal v nedeljo. Gre za razkritje 45 športnikov, ki naj bi grešili na olimpijskih igrah v Pekingu 2008 in Londonu 2012, med njimi naj bi bilo tudi 23 prejemnikov odličij.

Kot poroča včerajšnje sporočilo za javnost Mednarodnega združenja športnih novinarjev AIPS, dopinška kuga kosi naprej, vedno znova na dan prihajajo nova imena grešnikov, svetovna športna javnost pa se zgraža, kako je mogoče, da se športni junaki in idoli čez noč izkažejo za goljufe, ki so si do vrhunskih rezultatov pomagali z nedovoljenimi sredstvi.

Mok je začel sistematično gonjo proti grešnikom, tokrat gre za tako imenovana prvi in drugi val razkritij, tretji in četrti val bosta sledila med in po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, ki se v Braziliji pričenjajo 5. avgusta. Zadnje analize kažejo, da naj bi si z dopingom 2008 in 2012 do vrhunskih rezultatov pomagalo skupno kar 98 športnikov in športnic, Mok poudarja, da jih je večina vendarle iz vrst ruske reprezentance, kar je pokazalo tudi nedavno poročilo McLaren.

Več bo prav gotovo znanega po jutrišnjem zasedanju Moka, ko se bo že odločalo tudi o tem, komu bodo prepovedali nastopiti na prihajajočih igrah, vse v želji, da bi šport znova naredili čist in neomadeževan.



Hkrati Mok poudarja, da se bo zavzel za čiste športnike in da želi zaščititi nedolžne. Glede na to, da so predčasna testiranja pred igrami 2008 in 2012 zatajila, saj raziskovalni centri takrat še niso zmogli slediti hitrejšemu razvoju prepovedanih preparatov, pa so najnovejše metode tiste, ki laboratorijem omogočajo odkrivanje kršiteljev tudi za nazaj.

Mok je tako v prvem in drugem valu naključno za nazaj testiral 1243 vzorcev in ugotovil, da je prepovedane snovi v Pekingu zlorabilo 30 športnikov, od tega jih je 23 osvojilo odličja. Teh 30 športnikov izhaja iz štirih različnih športov, športniki pa prihajajo iz osmih različnih držav. V Londonu je bilo pozitivnih 15 športnikov iz dveh športov in devetih držav.

Mok bo zdaj obvestil športnike, nacionalne olimpijske komiteje in zveze, potem pa se bodo začeli postopki proti kršiteljem. Vsem, ki jim bodo dokazali zlorabe, bodo prepovedali nastopanje v Riu 2016.

Članki iz rubrike