Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 23.07.2016 17:04:33

Mutko: Odstotek možnosti, da gredo ruski športniki v Rio

Reuters
Ruski minister za šport Vitalj Mutko je na novinarski konferenci v Moskvi dejal, da je le odstotek možnosti, da bi lahko ruski športniki nastopili na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. "Možnosti, da bi Mednarodni olimpijski komite (Mok) dovolil tekmovati ruskim športnikom na OI v Riu, niso višje od enega odstotka," je ocenil Mutko.

V Lozani bo v nedeljo izvršni odbor Moka obravnaval kolektivno izključitev Rusije z iger v Riu zaradi ponedeljkovega poročila o sistematičnem in državno vodenem dopingu v Rusiji. Mutko je v ruski prestolnici izpostavil, da pri odločanju Mok "ne bi smel sprejeti odločitev o kolektivni krivdi".

Kanadčan Richard McLaren je v ponedeljek obelodanil poročilo o preiskavi dopinga v Rusiji in nedvomno zapisal, da je doping v največji državi sveta načrtovan, dobro organiziran in celo voden s strani vladnih uradnikov in to ob pomoči vseh odgovornih služb, tudi tajne policije, ki so pomagali prikrivati pozitivne vzorce. V ospredju so bili vzorci z zimskih olimpijskih iger v Sočiju 2014, kjer naj bi si z nedovoljenimi poživili pomagalo 15 ruskih nosilcev medalj, a enako je bilo početje na zadnjem prvenstvu v atletiki in plavanju, ki ju je prav tako gostila Rusija.



V atletiki so nastop na OI dopustili le ruski skakalki v daljino Darji Klišini, ki se je pripravljala v ZDA, kjer živi zadnja tri leta. Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani (Cas) je namreč 21. julija zavrnilo pritožbo 68 ruskih atletinj in atletov na prepoved nastopov na mednarodnih tekmovanjih in s tem tudi na OI v Riu. Tudi zaradi tega je Mutko tako skeptičen, ne glede na to, da se je v reševanje ruskega nastopa na OI vključil tamkajšnji državni vrh in napovedal ustanovitev neodvisne protidopinške agencije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 22. julija dejal, da v športu ni prostora za doping in pozval k ustanovitvi neodvisne komisije, ki bi jo sestavljali ruski in tuji strokovnjaki in ki bi se lotila reševanja dopinške afere, zaradi katere grozi tudi prepoved nastopa celotni ruski olimpijski reprezentanci v Riu. Putin je dodal, da morajo pri tem tesno sodelovati Mokom, Wado in mednarodnimi federacijami. Že v ponedeljek so odpustili nekaj oseb, ki so bile omenjene v McLarnovem poročilu.

Članki iz rubrike