nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 14.08.2016 19:49:54

ZDA s tisoč zlatimi olimpijskimi kolajnami

Reuters
Ameriški športniki so v Riu osvojili tisočo zlato olimpijsko kolajno za svojo državo. Ta čast je pripadla plavalkam Kathleen Baker, Lilly King, Dani Vollmer in Simone Manuel, ki so v soboto slavile v štafeti 4 x 100 m mešano.

To je bila 23. zlata olimpijska kolajna za ZDA na tokratnih olimpijskih igrah, ki ji je hitro sledila še 24. - prispevala jo je moška štafeta s plavalcem Michaelom Phelpsom na čelu.

Mednarodni olimpijski komite sicer ne vodi uradne lestvice osvojenih kolajn "vseh časov", da gre za tisočo zlato kolajno, so sporočili iz ameriškega olimpijskega komiteja, katerega generalni sekretar Scott Blackmun je ob tem dejal, da je tisoč zlatih kolajn izjemen dosežek, ki ga je omogočila kultura športa, ki je temelj ameriške ekipe.

Prvi olimpijski zmagovalec iz ZDA, in to brez dvoma drži, je James Connolly, ki je 6. aprila 1896 v Atenah zmagal v troskoku. Zlate olimpijske kolajne sicer podeljujejo šele od iger v St. Louisu leta 1904.


Po izračunih časnika Washington Post so največ zlatih kolajn z olimpijskih iger prinesli domov ameriški atleti (324), sledijo plavalci (244). Relativno gledano pa je najbolj uspešen olimpijski šport za ZDA košarka: ženske in moške ekipe so osvojile skupaj 21 zlatih kolajn, kar pomeni več kot 70-odstoten izkupiček.

Najbolj priden zbiratelj zlatih odličij na olimpijskih igrah, ne le za ZDA pač pa v zgodovini, je plavalec Michael Phelps, ki po igrah v Riu končuje svojo bogato športno kariero s 23 zlatimi kolajnami, poleg tega pa še s tremi srebrnimi in dvema bronastima.

Po izračunih časnika so 714 zlatih kolajn za ZDA osvojili moški, 253 ženske, 33 pa mešane ekipe. Ženske imajo sicer manj možnosti osvojiti olimpijsko zlato, a tako leta 2008 iz Pekinga kot leta 2012 iz Londona so se ameriške športnice vrnile z več zlatimi medaljami kot športniki.

Na drugem mestu sledi Sovjetska zveza s 500 zlatimi olimpijskimi kolajnami, te meje pa doslej ni uspelo doseči še nobeni drugi državi.

Članki iz rubrike