IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 22.08.2016 09:50:31

Afera olimpijske vstopnice: Trem irskim uslužbencem zasegli potne liste

vszi
Afera z ilegalno preprodajo olimpijskih vstopnic, ki je pretresla dogajanje na poletnih olimpijskih igrah v Riu, je dobila nov zasuk. Brazilska policija je v nedeljo zasegla potne liste trem irskim olimpijskim uradnim osebam, za katere obstajajo sumi o vpletenosti v ilegalno mrežo preprodajalcev vstopnic za olimpijske dogodke.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija, je policija v zgodnjih jutranjih urah preiskala prostore irskih predstavnikov v olimpijski vasi ter zasegla mobilne telefone, prenosnike in računalnike

Dosedanji predsednik irskega olimpijskega komiteja Patrick Hickey je že v priporu v zelo varovanem zaporu v Riu Bangu ter čaka na zaslišanje pred sodnikom. Brazilski preiskovalci so v najnovejši raciji odvzeli potne listine predstavnikom irskega olimpijskega komiteja Kevinu Kiltyju, Dermotu Henihanu in Stephenu Martinu zaradi bojazni, da bi lahko zapustili državo pred zaslišanjem. Kot kaže, ima omenjena trojica status preiskovancev, saj obstajajo možnosti, da naj bi bili vpleteni v ilegalno preprodajo ekskluzivnih vstopnic za olimpijska tekmovanja in ostale dogodke na črnem trgu za velike zneske.

Policija v Riu je zasegla tudi vse neuporabljene vstopnice, ki so jih našli pri irskih olimpijskih predstavnikih in so bile namenjene športnikom, njihovim družinskim članom in prijateljem. Člane irske delegacije so povabili, naj v torek pridejo na zaslišanje na eno od policijskih postaj v Riu. Predstavniki irskega olimpijskega komiteja so obljubili sodelovanje v preiskavi.

Hickeyja so aretirali v sredo zjutraj in ga zaradi zdravstvenih težav najprej namestili v bolnišnici, zdaj pa sedi v preiskovalnem zaporu v Riu. Sumijo ga vpletenosti v preprodajo olimpijskih vstopnic na črnem trgu v vrednosti več kot deset milijonov dolarjev (približno 8,83 milijona evrov) ter oblikovanje kriminalnega združenja.


Kako natančno je Hickey vpleten v te posle, ni znano. Če mu bo krivda dokazana, mu po podatkih brazilskih oblasti grozi večletna zaporna kazen v Braziliji.

Po poročanju irske televizije RTE je brazilska policija Hickeyja prvič po aretaciji zaslišala v petek. Zaslišanje je trajalo več ur, prošnjo za izpustitev na prostost v zameno za plačilo kavcije pa je sodišče v Riu zavrnilo.

Do razjasnitve primera je 71-letni Hickey začasno opustil vse svoje športne funkcije, tudi predsedovanje Združenju evropskih olimpijskih komitejev. Ta položaj je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Škandal je izbruhnil po prijetju Kevina Mallona 5. avgusta. Gre za vodilnega irskega predstavnika v podjetju THG, ki se ukvarja z organiziranjem prireditev in prodajo paketov vstopnic.

Irski olimpijski komite naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, v katerem so vstopnice skušali preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi 8000 ameriških dolarjev, kar je bistveno več od prvotnih cen. Policija je Mallonu zasegla več sto vstopnic, ki so bile naslovljene na irski olimpijski komite. Naslovna vrednost vstopnic, med njimi so bile tudi za slovesnost ob odprtju, je znašala 1400 dolarjev.

Članki iz rubrike