reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 25.08.2016 10:40:07

Na Irskem sprožili preiskavo škandala s preprodajanjem olimpijskih vstopnic

Olimpijske vstopnice
sta
Na Irskem so se odločili, da bodo preiskavo afere z nezakonitim preprodajanjem neprodanih in neporabljenih olimpijskih vstopnic na letošnjih igrah v Riu de Janeiru za večkratne zneske od dejanske vrednosti razširili tudi na dogajanje na poletnih igrah v Londonu in na zimskih igrah v Sočiju.

Minister za promet, turizem in šport Shane Ross je oblikoval posebno neodvisno preiskovalno skupino, na čelu katere je nekdanji vrhovni sodnik Carroll Moran, ki se bo ukvarjala s preiskovanjem škandala s preprodajanjem vstopnic, v katerega so vpleteni najbolj vidni predstavniki irskega olimpijskega komiteja. Preiskava bo obsegala vpletenost in odgovornost irskih predstavnikov na igrah v Londonu, Sočiju in Riu.

Preiskovanje nepravilnosti na Irskem je posledica dogajanja v Braziliji. Brazilske pravosodne oblasti so razbile mrežo ilegalnih preprodajalcev ekskluzivnih vstopnic za olimpijska tekmovanja in ostale dogodke v Riu, na vrhu katere so bili najvišji predstavniki irskega olimpijskega komiteja.

Afera se je začela, ko so brazilski organi pregona aretirali Irca Kevina Mallona, irskega direktorja podjetja THG Sports, ki se ukvarja s trženjem in prodajo elitnih in ekskluzivnih paketov gostoljubnosti za poslovne dogodke in športna tekmovanja. Mallona so aretirali in je v priporu v Braziliji vse od 5. avgusta, ko je policija v hotelu v Riu zasegla vstopnice za olimpijske dogodke, namenjene za prodajo na črnem trgu. Te so sodile tudi v kvoto irskega olimpijskega komiteja, na vstopnicah je bilo izpisano, da so od irskega olimpijskega komiteja, med njimi pa so bile tudi vstopnice za slovesnost ob odprtju igre in za nogometni finale na Maracani.

Pooblaščeni prodajalec vstopnic za irski olimpijski komite je dublinska podružnica podjetja PRO10 Sports Management.

Srednjo vlogo v aferi ima dozdajšnji predsednik Evropskega olimpijskega komiteja Pat Hickey, ki naj bi s sodelavci nezakonito preprodajal najboljše vstopnice za olimpijske dogodke. Sodišče je po zaslišanju Irca zavrnilo možnost izpusta ob plačilu varščine, Hickey pa je že v dobro varovanem zaporu Bangu 10.



Brazilske oblasti mu očitajo nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, vrednost katerih naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev. Irski olimpijski komite naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, ki jih je skušalo preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi 8000 ameriških dolarjev, kar je tudi za šestkrat več od prvotnih cen.

Po aretaciji se je 71-letni Hickey odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in drugih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji. Je tudi predsednik združenja Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Vodenje Evropskih olimpijskih komitejev je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Brazilska policija je preiskala prostore irskega olimpijskega komiteja v Riu ter ob tem zasegla dokumentacijo, prenosne telefone in prenosne računalnike. Vzeli so tudi potne listine še trem Ircem. Gre za vodjo irske olimpijske odprave Kevina Kiltyja, izvršnega direktorja Stephena Martina in generalnega sekretarja komiteja Dermota Henihana.

Brazilska policija je sicer naletela na dokaze o neposrednih povezavah Hickeyja s predstavnikom britanskega podjetja THG, za katerega so brazilske oblasti prepričane, da naj bi organiziral kriminalno združbo z namenom prodaje olimpijskih vstopnic na črnem trgu.

Brazilske oblasti so v preiskavi zasegle tudi vstopnice, namenjene Olimpijskemu komiteju Slovenije, ki so se brez njegove vednosti znašle na črnem trgu.

Značke: rio, olimpijske-igre

Članki iz rubrike