Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 26.08.2016 21:20:31

Slovenski olimpijci ob sprejemu strnili še zadnje vtise iz Ria (foto)

www.alesfevzer.com
V Ljubljani sta bila danes osrednja sprejema slovenske olimpijske reprezentanc, ki je na nedavnih igrah v Riu de Janeiru osvojila štiri medalje; zlato je šlo v roke judoistke Tine Trstenjak, srebro jadralca Vasiliju Žbogarja in kajakašu Petru Kauzerju, bron pa judoistki Ani Velenšek.

Velenškove zaradi zdravstvenih razlogov, čaka jo poseg na poškodovanem kolenu, ni bilo na sprejemih. Prvega sta v ljubljanski vili Podrožnik pripravila predsednik slovenske vlade Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, za javnost pa so ga organizirali v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC, kjer pa se je zbralo le nekaj sto ljudi. Februarja leta 2014 je zimsko olimpijsko reprezentanco v središču slovenske prestolnice pozdravilo več tisoč navijačev.

"Trener Marjan Fabjan me je telesno in psihično izjemno dobro pripravil. Sama se nisem z ničemer obremenjevala in sem šla svojo pot do cilja. Nič me ni presenetilo, od začetka sem vedela, kako bom šla na blazino in kako bom šla v borbo ... Želela sem iti do konca in zato sem čustva hranila prav za ta zaključek. Zdaj me čaka še počitek in potem bom delala načrte za naprej," je bila kratka in jedrnata Trstenjakova, ki je za zlato od Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) dobila 20.000 evrov.

"Vedel sem, da sem sposoben osvojiti medaljo, čeprav mi na prejšnjih igrah, tudi v vlogi favorita, ni uspelo. V Riu sem imel vse pod nazorom, v finalu sem se izognil tudi vsem pastem med vratci in končno stopil na zmagovalne stopničke. Nič ne de, če ni bila najvišja," je pojasnil Kauzer, preden je za srebro prejel velik ček kot simbol za denarno nagrado OKS v višini 17.500 evrov.

Ček v višini 17.500 evrov je prejel tudi Žbogar. "Danes sem si prvič pogledal nastop iz Ria iz regate za medalje. Čustva so še vedno zelo močna. Napovedal sem, da bodo to moje zadnje OI in sem si res želel tega odličja. Vedel sem, da bom moral dati vse od sebe. Pred štirimi leti sem bil na OI v Londonu šesti, po vrnitvi sem imel sicer lep sprejem, vendar sem si že tedaj rekel, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da stopim na zmagovalne stopničke v Riu. Sam sem zelo univerzalen jadralec in to sem tudi dokazal. Dva dni je bilo posebej težko, bil je močan veter, štiri do pet metrov visoki valovi in to je za nas iz Jadranskega morja, ki tega nismo vajeni, izjemno naporno. Včasih nisem mogel niti hoditi, vendar sem imel ob sebi tako ekipo, da me je uspela pripraviti za tekme. Če to ne bi bilo mogoče, bi zaradi utrujenega telesa tudi glava delovala slabše in napak bi bilo še bistveno več. Toda delali so jih tudi drugi, očitno več od mene," je dejal Žbogar in ponovno zatrdil, da bi še naprej jadral sto let, če bi mu to telo dopuščalo. "Šport je lep, šel bom iz leta v leto in videl, kako bo šlo naprej," Žbogar še ni obesil tekmovalne jadrnice na klin.

"Čestitke za izjemen trud, ki ste ga vložili, da ste dosegli izjemne uspehe v mednarodnem merilu. Ko je moj oče leta 1968 osvojil zlato medaljo v gimnastiki v Mehiki, sem bil še otrok in sem si najbolj želel, da bi oče prišel domov. Ampak že tedaj so me prevevali občutki izjemnega dogodka na sprejemu olimpijcev na letališču Brnik. Zdaj se tega zavedam še neprimerno bolj. Športniki ste zgled domoljubja, športnih vrednot in navdih za mlade pa, tudi za slehernega Slovenca... Zahvala pa gre tudi trenerjem, spremljevalcem, vodstvu ekipe in tudi novinarjem, ki ste prenašali dogodke iz Ria v Slovenijo. Kot sem vam, športniki, zaželel srečo na poti v Riu, sedaj želje po tem, da bi nastopili po najboljših močeh, izrekam tudi paraolimpijski reprezentanci, ki se bo za odličja v Riu merila prihodnji mesec," je uvodoma na vladnem sprejemu dejal premier Cerar.

Premier je nato podelil čeke z državnimi denarnimi nagradami dobitnikom medalj Trstenjakovi, Kauzerju, Žbogarju, posredno tudi Velenškovi, ter njihovim trenerjem Marjanu Fabjanu, Juretu Žbogarju in Petru Kauzerju starejšemu. V imenu olimpijcev se je zahvalila Trstenjakova in Cerarju izročila maskoto OI v Riu.

Značke: rio-2016, sprejem

Članki iz rubrike