Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ru
ru
0 28.08.2016 16:58:47

Koliko je vredna olimpijska kolajna v Rusiji?

Profimedia
Poleg denarnih nagrad, ruski športniki, ki so osvojili olimpijsko kolajno, prejemajo še številna luksuzna darila, ki v družbi ustvarjajo polemiko.

Ruski predsednik Vladimir Putin je uvedel običaj, po katerem ruskim športnim junakom pripadajo velike denarne nagrade, včasih pa tudi darila, kot so luksuzni avtomobili, stanovanja, celo tekmovalni konji.

Le dan potem, ko so dobitniki olimpijskih kolajn od predsednika vlade Dmitrija Medvedeva prejeli avtomobile znamke BMW, se je na spletu pojavil oglas za prodajo enega od teh, na fotografiji avtomobila pa se vidi nalepka slavja kolajn iz Ria.

Kdo prodaja BMW X6 za približno 72.000 evrov, ni znano, je pa ta oglas hitro umaknil s spleta. Agencija AP je od ruske agencije R-sport dobila informacijo, da avtomobil prodaja eden od ruskih olimpijcev, ki misli, da je ta prevelik zanj.

Umetnostni drsalec Maksim Trankov, ki je za zlato kolajno pred dvema letoma dobil Mercedes SUV, je izjavil, da ni veliko olimpijcev, ki si lahko privoščijo in predvsem vzdržujejo takšen avtomobil.


"Nihče ne razmišlja, da je treba za takšne avtomobile plačati davek na luksuz, da njihovo vzdrževanje ni poceni, da skratka naši prihodki tega ne pokrijejo. Tudi jaz bi svojega najraje prodal. Ali mislite, da imamo vsi športniki toliko denarja, kot nogometaši, hokejisti ali teniški igralci?," razmišlja Trankov.

Gimnastičarka Seda Tuthalijan je dejala, da svojega avtomobila ne more voziti, ker ima komaj 17 let in še nima vozniškega dovoljenja.

Ljudje v večini podpirajo pravico športnikov, da prodajo draga olimpijska darila, mnogi pa kritizirajo, ker Kremelj demonstrira razsipništvo, medtem pa se pokojninski sistem in zdravstvo utapljatati v pomanjkanju denarja.

Televizijska postaja Rosija 24 je objavila, da je avtomobile BMW za olimpijce zagotovil olimpijski fond za podporo, ki ga financira skupina največjih ruskih bogatašev. Del denarnih denarnih nagrad se črpa iz državnega proračuna.

Svoja darila so športnikom obljubile tudi regionalne vlade, nekatere pa so svojo velikodušnost javno izpostavile. Ne glede na finančno krizo, v kateri se tudi same nahajajo. Tako je kavkaška regija Severne Osetije prejšnji mesec vsakemu dobitniku olimpijske kolajne iz svojega območja obljubila stanovanje, regija Dagestan pa je olimpijskemu prvaku v rokoborbi Abdulrašidu Sadulajevu, ki ga moskovski radio kritizira zaradi nasilne vožnje z avtomobilom BMW, namenil 93.000 dolarjev v gotovini in tekmovalnega konja.

Članki iz rubrike