900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 30.08.2016 16:45:56

Rusi še niso obupali nad paraolimpijskimi igrami

Reuters
V Rusiji še niso obupali ter bodo skušali z individualnimi pritožbami na Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), teh bo več kot sto, spremeniti odločitev, ki vsem ruskim športnikom invalidom zaradi dopinških nepravilnosti prepoveduje nastop na paraolimpijskih igrah. Te bodo od 7. do 18. septembra v Riu de Janeiru.

V Rusiji še vedno odmeva odločitev najvišjega sodnega telesa v svetu športa, Športnega razsodišča Cas v Lozani, ki je 23. avgusta zavrnilo pritožbo ruskega paraolimpijskega komiteja ter potrdilo odločitev Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC), ki je zaradi sistematičnega dopinga kaznovalo ruske paraolimpijce z izključitvijo z letošnjih paraolimpijskih iger.

Ruski športniki invalidi, vsega skupaj so Rusi nameravali v Brazilijo poslati 267 udeležencev, tako ne bodo nastopili na paraolimpijskih igrah v Riu. Kljub temu, da je Mednarodni paraolimpijski komite ruske kvote že začel deliti med druge delegacije, pa se v Rusiji še niso sprijaznili s po njihovem mnenju rigorozno, politično in povsem nečloveško kolektivno kaznijo.

Čeprav je odločitev Casa o izključitvi vseh ruskih paraolimpijcev s paraolimpijskih poletnih iger v Riu je dokončna in je ne bo več mogoče izpodbijati, pa bodo vseeno skušali mednarodne odločevalce omehčati z individualnimi tožbami. Kot je sporočila ruska tiskovna agencija Tass, sklicujoč se na uradne vire, je doslej več kot 100 ruskih paraolimpijcev vložilo individualne pritožbe na Mednarodni paraolimpijski komite, ki je svojo odločitev sprejel na podlagi poročila Svetovne protidopinške agencije Wada o sistematični uporabi dopinga v ruskem športu, pod katerega se je podpisal kanadski profesor športnega prava Richard McLaren. Na podlagi teh razkritij so večini ruskih atletov prepovedali nastop že na olimpijskih igrah v Riu.

Na račun preklicanih kvot za ruske paraolimpijce so se okoristili Avstralci, tako bo v Riu na paraolimpijskih igrah lahko nastopilo še dodatnih devet Avstralcev ter dodatnih 22 Američanov, kar pomeni, da bodo imele Združene države najštevilčnejšo delegacijo, ki bo štela kar 289 športnikov invalidov.



V omenjenem neodvisnem kanadskem poročilu je omenjenih skupaj 35 ruskih paraolimpijcev, ki naj bi si v obdobju med 2012 in 2015 pomagali s prepovedanimi snovmi. Kar je bil dovolj močan razlog za sum o sistematični kršitvi pravil ter kolektivno kaznovanje vseh ruskih paraolimpijcev. Mednarodni paraolimpijski komite je prepričan, da ruski paraolimpijski komite ni predložil dokazov, s katerimi bi dokazal nasprotno, slednje je nato potrdil tudi Cas. Ruski paraolimpijski komite se s takšno odločitvijo ne more sprijazniti, zato je vložil precedenčno zahtevo za varstvo zakonitosti na švicarsko zvezno sodišče, glede na to, da je sedež Cas v Švici.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že napovedal, da bodo v Rusiji pripravili alternativno posebno nadomestno tekmovanje, na katerih bodo nastopili ruski paraolimpijci, katerim so odrekli sodelovanje na igrah v Riu. Ruski športniki invalidi vsaj z vidika finančne koristi ne bodo prikrajšani, kajti potegovali se bodo za nagrade, ki bodo enake tistim, ki bi jih dobili za uspešen nastop na olimpijskih igrah.

Iz Brazilije končno prihajajo tudi nekoliko bolj pozitivno obarvana sporočila. Kot kažejo zadnja poročila, so Brazilci končno pokazali nekaj več zanimanja za paraolimpijske igre. Stekla je prodaja vstopnic, kar pomeni tudi prepotreben priliv sredstev za izvedbo tekmovanj.

Do vključno ponedeljka so prodali že več kot milijon vstopnic od skupno 2,4 milijona vstopnic, kolikor jih je na voljo, je sporočil Mednarodni paraolimpijski komite. Organizatorji so namreč znižali ceno, s čimer so povečali zanimanje zlasti med družinami. Najcenejše vstopnice po novem stanejo le tri evre, najdražje pa se prodajajo po 36 evrov.

Članki iz rubrike