stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ue
ue
0 27.09.2016 13:18:40

Živjo, nogomet: Fužine Derviševiću in druščini

Nikola Miljković
Prva postaja vseslovenskega nogometnega turnirja Živjo, nogomet so bile Fužine. Igrišče sredi asfaltne džungle, med bloki, na kosu hrapavega asfalta, kjer je svojo pot začel prenekateri (malo)nogometaš s tega konca prestolnice. In na turnirju, ki ga organizira Pivovarna Union, so slavili prav lokalni »haklerji«.

Ena lepših sobot v septembru je na Fužine poleg kar 27 ekip privabila tudi lepo število gledalcev. Lahko bi zapisali, da so vso soboto vse (malo)nogometne poti v Ljubljani in bližnji okolici vodile na Fužine. Na in ob igrišču namreč ni manjkalo znanih obrazov iz sveta nogometa, tako malega, ki se ga je v zadnjih letih oprijelo ime futsal, kot njegovega velikega brata, »pravega« nogometa.

Še preden se je zvečer odpravil v Stožice spodbujat svojo Olimpijo v dvoboju z Radomljami, se je denimo oglasil trenutno poškodovani vratar ljubljanske ekipe Nejc Vidmar, na igrišču je bil med množico znanih futsalerjev tudi Amir Dervišević, ki je sicer uradno še vedno član Maribora, a je že nekaj mesecev na stranskem tiru. Štiriindvajsetletnik je pokazal in dokazal, da še ni pozabil igrati nogometa in da se odlično znajde tudi na asfaltu, na betonu, kjer je začel svoje nogometno popotovanje. Svoje otroštvo je na fužinskih športnih igriščih preživljal tudi raper Zlatan Čordić - Zlatko, ki je s svojo ekipo na igrišče stopil med prvimi, in še bi lahko naštevali.

Bil je to resnično pravi (malo)nogometni praznik, ki je potekal vse od jutranjih ur, ko so prve ekipe preganjale in pregnale meglo, pa do pozno popoldanskih ur, ko je ekipa Vunder bar, katere gonilna sila je bil že omenjeni Dervišević, vsekakor ena osrednjih osebnosti dneva, slavila v finalu turnirja. Finale je bil prava paša za oči, na delu s(m)o lahko spremljali številne (vele)mojstre malonogometne igre, dres Sombrera, ki je v finalu potegnil krajšo, so denimo nosili Mile Simeunović, Alen Fetić, Damir Puškar, Denis Totošković, Nikola Jandrić, Benjamin Tušar …, dres Vunder bara pa Nenad Kurtić, Sveto Rastoka ...

PREOSTALI JESENSKI TURNIRJI 

1. 10. 2016 – Domžale (Trzin – Športni park Mlake)
15. 10. 2016 – Koper (Bonifika)
22. 10. 2016 – Velenje (Cesta Simona Blatnika)
29. 10. 2016 – Nova Gorica (pri krožišču v Rožni Dolini)

Sami stari znanci slovenskih futsal igrišč, toda finale je na koncu odločila levica Derviševića, ki je iz prostega strela skoraj s sredine igrišča zabil edini gol na tekmi, in ekipa Vunder bar si je priigrala za poln kombi pijače ter se prebila na zaključni turnir oziroma v veliki finale, ki bo spomladi prihodnje leto. Naj še dodamo, da zmagovalce finalnega turnirja čaka velika nogometna pustolovščina – celotna ekipa si bo v prihodnji sezoni ogledala eno izmed tekem lige prvakov.

Lep nogometni praznik, festival malega nogometa, nam je postregel tudi s pestrim dogajanjem ob igrišču, medtem ko na njem zanimivih dvobojev in sijajnih potez ni manjkalo. O brezkompromisnosti bojev veliko pove že podatek, da je kar nekaj žog poletelo tudi v bližnjo Ljubljanico. »Kdor iz vode potegne žoge, jih lahko polovico obdrži,« se je glasila mamljiva ponudba organizatorja. Ali se je našel junak, ali je kdo dejansko zagrabil ponudbo, pa žal ne vemo.

Skratka, prva postaja vseslovenskega turnirja Živjo, nogomet je bila zgodba o uspehu. Povezala je generacije mladih in malo manj mladih rekreativnih športnikov, ki so se množično odzvali na povabilo organizatorjev turnirja. In vsi igralci ter gledalci so imeli kaj videti – in okušati. Ponudba jedi z žara se je ob sončnem vremenu in dobrem razpoloženju odlično dopolnjevala s pijačami Pivovarne Union, ki, kot že rečeno, tudi organizira serijo turnirjev.

Zdaj se karavana seli v Domžale, kjer bo v soboto na sporedu drugi v seriji turnirjev Živjo, nogomet. Kombi, poln pijače, že čaka na nove zmagovalce, nove junake.

Članki iz rubrike