Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

dr
dr
0 28.09.2016 15:59:13

Tavares: Odločitev je padla leta 1994, ko je Brazilija postala svetovna prvakinja

"Kadar stopim na igrišče, sem samozavesten in odločen. Verjamem, da me nihče ne bo ustavil in da zmorem vse," je med drugim dejal napadalec Maribora Marcos Tavares.

Kdaj ste ugotovili, da želite svoje življenje posvetiti športu ter zasledovati profesionalno športno kariero? Kateri so bili glavni dejavniki, ki so vplivali na to?
Že kot otrok sem se zavedal, da bo nogomet pomemben del mojega življenja. Igrali smo ga ob vsaki priložnosti, ne glede na razmere. Končna odločitev pa je povezana s svetovnim prvenstvom leta 1994, ko je Brazilija osvojila naslov svetovnega prvaka v nogometu. Tedaj sem začutil, da je to prava pot in se zavedel, kaj želim početi. Za nogomet me je navdušil predvsem Romario, odločilno vlogo pa je odigral moj oče, ki se je ukvarjal z nogometom in me je tudi vpisal v nogometno šolo.

Katere so bile največje ovire, ki ste jih morali premagati na poti do kariere profesionalnega športnika? Kaj vas je na poti odvračalo od zasledovanja športnih ciljev?
V Braziliji je bila pot do uspeha nekoliko zahtevnejša. Kot otrok namreč nisem imel kopačk, saj doma nismo imeli dovolj denarja niti za hrano, kaj šele za športno opremo. Ljudje niso verjeli, da lahko revni otroci postanejo uspešni športniki. Navkljub temu so mi starši vedno pomagali po svojih zmožnostih, sam pa sem bil dovolj vztrajen, da se mi je želja uresničila.

Se morda tudi danes soočate z dejavniki, ki ukradejo vaš športni fokus in pozornost?
Odkar sem se odločil postati profesionalni športnik, me ni nič odvrnilo od uresničitve cilja. Vse sem podredil treningom in športnemu načinu življenju, zato lahko danes rečem, da sledim svojim sanjam.

Na kakšen način najdete fokus za športne podvige in izzive na profesionalni ravni?
Pri lažjem premagovanju vseh ovir, ki se lahko pojavijo na športni poti, mi je najbolj pomagalo odkritje notranjega miru. Pri tem ima posebno vlogo meditacija z Biblijo, v največji meri pa moja družina. Imam ženo in pet otrok, ki so vir moje moči in neizčrpne energije. Vodi me misel o naši sreči in preskrbljenosti, zato na igrišče vedno znova odhajam motiviran in osredotočen na moje obveznosti.

DSC_1211-Edit

Imate morda poseben način ali ritual, ki vam omogoča popolno osredotočenost pred tekmami in pomembnimi nastopi?
Popolno osredotočenost dosežem z molitvijo, kar skupaj z ženo storim že pred odhodom na tekmo, pred začetkom pa samostojno molim tudi v slačilnici. Pomembno je, da se lahko izoliram in osredotočim sam nase, saj tako ohranjam notranji mir in popoln fokus, ki mi pomaga skozi celotno tekmo. Všeč mi je, da je to upošteval tudi naš opremljevalec adidas, ki je pred kratkim prav v ta namen izdelal inovativno jopo s kapuco Z.N.E.

Kako bi opisali občutek vašega popolnega fokusa, kaj takrat obvladuje ali vodi vaše misli in telo?
Čutim, da je vse mogoče. Misli so pozitivne in prevzete s prepričanjem, da je vse odvisno od mene. Telo pa se odziva na to, kar mislim.

Kdaj ste na svoji športni poti prvič začutili tisti popolni fokus, ki vam daje motivacijo in zagon, potreben za doseganje vrhunskih športnih rezultatov?
V času moje prve tekme sem se šele dobro seznanil s posebnimi občutki, ki jih prinašajo športni izzivi. Že na svojem prvem turnirju, ki sem ga obiskal pri devetih letih, sem zabil hat-trick in od takrat naprej verjamem, da se vse lahko uresniči. Kadar stopim na igrišče, sem samozavesten in odločen. Verjamem, da me nihče ne bo ustavil in da zmorem vse. Moj fokus je gol. Želim storiti vse, da dosežem zadetek in pomagam svoji ekipi do zmage.

Značke: tavares, adidas, maribor

Članki iz rubrike