Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ue
ue
0 18.02.2017 11:14:59

Trumpov ukrep občuti vse več športnikov

Profimedia
Brutalni ukrepi novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede omejitve vstopa v ZDA že povzročajo absurdne situacija, v katerih med ostalimi tudi svetovno znani športniki ostanejo pred vrati te države. Pred dnevi eden najboljših atletov zadnjega obdobja Mo Farah, nazadnje tudi nekdanji nogometni zvezdnik Dwight Yorke.

Nekdanji reprezentant Trinidada in Tobaga, sicer pa dolgoletni član Aston Ville, Manchester Uniteda, Blackburna, Briminghama in Sunderlanda v angleški Premier ligi na poti v Miami ni mogel vstopiti v ZDA, ker je imel v potnem listu iranski žig, ki ga je dobil leta 2015, ko je v Teheranu skupaj z Robertom Carlosom in Luisom Figom sodeloval na huminatarni nogometni prireditvi.

"Nisem mogel verjeti, kaj se mi je zgodilo. Sploh ne štejem več, kolikokrat sem že bil v Ameriki. Rad imam to državo, toda tokrat sem se počutil kot kriminalec. V Dohi sem kupil karto, bil tik pred tem, da se vkrcam na letalo in ustavili so me letališki uradniki. Vprašal sem se, kaj se dogaja. Povedali so mi, da imam težave z vizo in ob mojem imenu rdečo zastavico, saj imam v potnem listu žig, da sem bil v Iranu. Tam sem igral na tekmi legend in nisem ostal niti čez noč. Skušal sem jim razložiti, da ne živim niti v Katarju in se želim vrniti domov na Karibe," je povedal Yorke

Dwight Yorke
Profimedia


Pred tem je imel prav takšno težavo tudi Mo Farah, ki ni mogel vrniti - domov! Britanski državljan namreč že šest let živi v Oregonu, kjer je tudi njegova družina (mama in štirje otroci), vendar mu je ameriška oblast preprečila srečanje s svojimi najdražjimi. Zakaj? Ker je rojen v Somaliji, ki se je znašla na seznamu sedmih muslimanskih držav, ki so v ZDA prepovedane.

mo farah
Reuters


Nosilec štirih zlatih olimpijskih kolajn iz iger v Londonu in v Riu je na družbenem omrežju zapisal: "Prvega januarja me je njeno veličanstvo podelilo naziv vitez, 27. januarja pa je Donald Trump iz mene naredil vesoljca. Jaz sem britanski državljan, ki zdaj živi v ZDA. Tam delam in naporno treniram, prispevam družbi, plačam davek in v tej državi, ki ji pravimo naš dom, vzgajam otroke. Zdaj v tej državi nisem več dobrodošel. Kako naj svojim otrokom razložim, da ne morem domov. Kako naj jim razložim, da je predsednik te države uvedel politiko, s katero svetu kaže svoje neznanje in polno predsodkov. Ko sem z osmimi leti prišel v Veliko Britanijo, so me Britanci vzeli za svojega. Dali so mi priložnost, da tam izpolnim svoje sanje. Svojo državo sem predstavljal s ponosom, za Veliko Britanijo sem osvajal kolajne in prejel častni naziv viteza. Ta moja zgodba je dober primer, kaj se zgodi, ko zasleduješ politiko sočustva in razumevanja in ne sovraštva in izolacije."

Je še kaj za dodati?

Članki iz rubrike