900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
112 18.02.2017 15:30:04

Nora ponudba: Kitajski milijon za Olimpijinega Jusufija, želijo ga tudi številni evropski velikani

Grega Wernig
Bo Olimpija iz nepričakovanega naslova zaslužila eno največjih odškodnin v svoji zgodovini?

Kako bi se odzvali, če bi vam dejali, da lahko z igranjem ene najpopularnejših igric na svetu zaslužite več kot nogometaš povprečnega španskega, italijanskega ali nemškega prvoligaša? Kaj bi rekli, če bi vam povedali, da lahko, če ste dobri v igrici Fifa, podpišete profesionalno pogodbo z najboljšimi svetovnimi klubi in si prislužite vse bonitete, ki jih imajo profesionalni nogometaši? Nemogoče, pravite? Poskusite še enkrat …

Če spadate v generacijo tistih, ki so v svojem otroštvu in najstniških letih prosti čas preživljali tudi z igranjem na konzolo, potem ste bili skorajda zagotovo priča starševskemu neodobravanju ob predolgem strmenju v zaslon in pritiskanju na gumbe. Kolikokrat ste slišali »Pusti igrice, raje vzemi knjigo v roke!«? No, ko boste prebrali naslednje vrstice, boste lahko staršem očitali, da so se motili. Malce se seveda šalimo, a daleč od resnice ta trditev tudi ni. V današnjem svetu, v katerem so v ospredju drugačne vrednote in v katerem bogataši postajajo ljudje, ki se ukvarjajo z mnogimi navadnim ljudem nerazumljivimi stvarmi, se je našla nova marketinška niša, v kateri zelo dobro služijo igralci igric. Tistih, v katerih se mitološka bitja spopadajo med seboj, v katerih lahko vidimo simulacijo druge svetovne vojne in v katerih se nogometne ekipe pomerijo v virtualnem svetu.

TRENUTNO NAJBOLJŠI PRIHAJA IZ SLOVENIJE

V računalniški igrici Fifa, najpopularnejši nogometni simulaciji, ki jo po svetu igra več kot 8 milijonov ljudi, blesti Slovenec, Elzan Jusufi, ki trenutno na svetovni lestvici Playstationa zaseda prvo mesto med vsemi igralci na svetu, njegova prednost pred drugouvrščenim je tako velikanska, da bi lahko Jusufi zdaj nehal igrati, pa bi ga najbližji zasledovalec morda ujel šele čez nekaj mesecev, še to samo, če bi igral več kot 10 ur dnevno. In če ste mislili, da Jusufi, ki dnevno, kot pravi sam, za konzolo preživi okrog 12 ur na dan in ves ta čas »nažiga« Fifo, vse skupaj počne samo zaradi svojega zadovoljstva, ste se krepko zmotili. Z igranjem igrice že zdaj služi lepe denarce, v prihodnosti pa bo njegov zaslužek še precej precej večji.

jusufi
Grega Wernig

Pred približno desetimi meseci je Olimpija objavila, da je podpisala profesionalno pogodbo z Jusufijem. Takrat se je novica zdela neverjetna, mnogi, ki jim virtualni svet ni blizu, so se ji posmehovali, toda v zmajevem gnezdu so samo sledili trendu, ki se je začel pred dobrim letom dni, ko je Wolfsburg podpisal pogodbo s prvim igralcem Fife. Kmalu so sledili številni drugi evropski in svetovni klubi, angleška Manchester City in West Ham, francoska Monaco in PSG, nemška Borussia Dortmund in Schalke, italijanska Inter in Milan, nizozemska Ajax in PSV, španska Sevilla in Valencia ter številni drugi. Vsi po vrsti so najboljšim igralcem računalniške igrice pod nos pomolili profesionalne pogodbe in jim za zastopanje svojih barv plačali precej denarja.

ZAKAJ? ZARADI MARKETINGA

Prepričani smo, da se vas veliko sprašuje, zakaj, za vraga, bi najboljši klubi plačevali nekomu, da bi zanje igral igrice. Razlog je preprost, povezan pa je z – marketingom. Igralci Fife po svetu igrajo turnirje z lepimi nagradnimi skladi, ki se jih vedno udeleži veliko gledalcev. In ko največji mojstri igralnih ploščkov nastopijo z dresom določenega kluba, s tem ta klub seveda promovirajo in ga približajo gledalcem. Naj vam vse skupaj predstavimo malce nazorneje, s številkami. Na enem izmed turnirjev, na katerem so se v Parizu pomerili igralci Fife, pa tudi številnih drugih igric, se je v vseh dneh skupaj zbralo neverjetnih 45 tisoč gledalcev, ki so si želeli ogledati najboljše virtualne mojstre na delu. Vstopnice so stale od 10 do 15 evrov, tiste VIP, s katerimi si lahko prišel blizu igralcem in z njimi spregovoril tudi kakšno besedo, so stale okrog 40 evrov. Še vedno niste prepričani, da je to dober posel? Poglejmo še nekaj številk: v letošnjem letu bo po svetu odigranih več velikih turnirjev (Madrid, Barcelona, Singapur, Vancouver, Miami, Sydney, Pariz, Tokio, Milano, Torino, Zagreb, Amsterdam, Monaco, London ...), katerih nagradni sklad bo znašal dober milijon evrov. Leta 2018, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo v Rusiji, naj bi bil organiziran tudi turnir v Fifi, na katerem bo vsako državo zastopal en igralec, nagradni sklad pa bo bajen – zmagovalec naj bi v žep pospravil neverjetnih 3,5 milijona evrov, drugouvrščeni 1,4 milijona evrov, tretji pa okrogel milijon. In na svetovnem prvenstvu v digitalnem nogometu bo eno izmed držav skorajda zagotovo zastopal tudi Jusufi.

OLIMPIJA BI LAHKO OGROMNO ZASLUŽILA


Ker je trenutno na svetovni lestvici Playstationa daleč pred vsemi, vlada za zdajšnjega igralca Olimpije velikansko zanimanje tako klubov kot reprezentanc. Ni nam preostalo drugega, kot da trenutno najboljšega igralca Fife na svetu povabimo v našo redakcijo, kjer smo najprej želeli preveriti, ali gre res za takšnega mojstra z igralnim ploščkom, potem pa smo prisluhnili njegovi za navadne smrtnike, ki jim virtualni svet ni blizu, zares neverjetni zgodbi. Sejna soba vašega in našega časnika se je priložnostno spremenila v igralno sobo, v njej se je ne po naključju znašel tudi playstation, in preden smo slišali zgodbo 20-letnega mojstra Fife, smo z njim odigrali še eno partijo. No, ne bomo vam lagali. Avtor teh vrstic se je preizkusil v prijateljskem obračunu z Jusufijem, toda ko je njegov Inter po 20 virtualnih minutah – v resnici pa dveh, treh minutah realnega časa – proti Barceloni zaostajal z 0:3, Katalonci pa so prek Messija nalašč zgrešili še dve enajstmetrovki (da ponižanje ne bi bilo preveliko), je bil čas, da se igrica izklopi. Z izgovorom, da nimamo veliko časa, ker je sejna soba zelo zasedena in da je treba narediti še intervju. Kakšen bi bil končni rezultat, lahko tako samo ugibate, a zgoraj podpisani je prepričan, da bi Milančani v drugem polčasu izvedli vsaj podoben preobrat, kot je uspel Liverpoolu proti Milanu v tistem famoznem istanbulskem finalu, če ne celo preobrat, kakršnega so pripravili varovanci Veselina Vujovića v boju za tretje mesto s Hrvaško na nedavno končanem svetovnem rokometnem prvenstvu.

jusufi
Grega Wernig

Malce šale, a vrnimo se k resnejšim temam. Jusufi nam je v pogovoru zaupal, kako se je sploh odločil, da bo postal profesionalni igralec igric. »Že od majhnega sem bil nor na playstation, igral sem ga skupaj z 11 let starejšim bratom. Takoj po šoli sem odhitel domov, se usedel pred konzolo in potem z bratom več ur 'nažigal' Fifo. Tako se je vse skupaj začelo,« je začel svojo pripoved mladenič, ki je pred dobrim letom ugotovil, da bi se dalo od tega tudi živeti: »Ko sem videl, da je Wolfsburg podpisal pogodbo s prvim igralcem, sem si rekel: 'Zakaj ne bi tudi meni nekdo ponudil pogodbe?' In ker sem bil že takrat precej dober tudi na svetovni lestvici, se je zanimanje začelo zelo hitro. Želel sem si, da bi prvo profesionalno pogodbo podpisal doma, kar se je tudi zgodilo. Imel sem nekaj ponudb drugih klubov, toda ko me je poklical Ranko Stojić in mi dejal, da bi z mano rada pogodbo podpisala Olimpija, sem se odločil za zeleno-bele. Tudi moj dober prijatelj Andraž Šporar mi je rekel, da je to zame najboljša opcija, saj sem Ljubljančan, in strinjal sem se. V zadnjih mesecih sem tako igral za Olimpijo, se prebil na prvo mesto na svetovni lestvici in ponudbe so potem začele deževati …« Ponudbe, ob katerih bi lahko Olimpija ogromno zaslužila, a še prej bo morala z Jusufijem podpisati novo pogodbo, kajti aktualna – podaljševal jo je vsake tri mesece – se mu je iztekla …
 
PSG, MILAN, BORUSSIA DORTMUND, BELGIJA,KOLUMBIJA, ITALIJA ...

»Res je, trenutno z Olimpijo nimam pogodbe, vendar želim biti korekten, kajti predsednik zeleno-belih Milan Mandarić je v prejšnjih mesecih, ko mi je ponudil profesionalno pogodbo, verjel in vlagal vame, zato se mu želim oddolžiti. Naj tudi Olimpija kaj zasluži na moj račun,« je iskreno odgovoril Jusufi, ki nam je razkril, katere ponudbe je na svoj naslov prejel njegov agent Elvir Jovanović. Tudi igralci fife imajo tako kot pravi nogometaši agente, trenerje za psihično pripravo in podobno. In Elvir Jovanović ima v teh dneh veliko dela: »Praktično ga ni kluba, ki me ne bi želel videti v svojih vrstah. Vsakdo želi imeti najboljšega igralca na svetu. PSG ima tri, ki na svetovni lestvici zasedajo mesta med prvih 10, toda želi si najboljšega. Zato mi je poslal ponudbo. Na mizi imam tudi pogodbo Milana in Borussie iz Dortmunda, če naštejem samo te res zveneče klube. A odpirajo se mi tudi bolj eksotične opcije, kot so Abu Dabi, Katar in tudi Kitajska. Kitajci lahko brez dvoma plačajo največ, precej več kot evropski klubi. Če bom podpisal novo pogodbo z Olimpijo, bodo Kitajci zame ponudili skorajda milijon evrov odškodnine! Mislim, da je točen znesek okrog 850 tisoč evrov. Toliko naj bi bili pripravljeni odšteti Olimpiji.« Skorajda neverjetno se zdi, da bi prestop 20-letnika postal eden največjih v zgodovini slovenskega nogometa, čeprav Jusufi sploh ni nogometaš! Vsaj ne tisti pravi. »Res se sliši noro, toda verjemite mi, da je to šele začetek. Ne bodite presenečeni, če bodo čez pet let takšni prestopi postali stalnica. Virtualni svet se je tako zelo razvil, z igranjem nekaterih drugih igric lahko zaslužite še veliko veliko več, a tudi fifa se počasi približuje. Denarja je ogromno, zanimanja tudi, zato ne bo nobeno presenečenje, če se bodo že kmalu največji turnirji organizirali kar na stadionih nogometnih moštev pred večdesettisočglavo množico,« je prepričan Jusufi, ki bo prihodnje leto, kot rečeno, skorajda zagotovo sodeloval na prvem svetovnem prvenstvu za igralce fife.

jusufi
Grega Wernig

»Najprej želim rešiti klubski status, nato bom pregledal še reprezentančne ponudbe. Zame se zanimajo v Italiji, na Japonskem, v Kolumbiji, Sloveniji, na Hrvaškem, v Albaniji … Bomo videli, kje bom dobil najboljše pogoje,« pravi Jusufi. In če ste se morebiti spraševali, ali podpisati pogodbo z Borussio iz Dortmunda in recimo Kolumbijo pomeni, da mora na turnirjih igrati samo s tema dvema ekipama, je odgovor ne. Oblečen mora biti v sponzorska oblačila, izbere pa lahko katerikoli klub na igrici.

 OD PRIHODNJEGA LETA CELO LIGA PRVAKOV?

Krovna svetovna nogometna organizacija sicer turnirje za virtualne igralce organizira že od leta 2004, zmagovalec – najprej so regijski turnirji, nato zaključni turnir najboljših – pa prejme zelo mikavno nagrado: 200 tisoč ameriških dolarjev in potovanje za dve osebi na podelitev Fifinih nagrad najboljšim nogometašem, kjer lahko spozna najboljše svetovne nogometaše. Jusufi se letos ni prijavil v kvalifikacije, saj želi, kot je povedal sam, najprej rešiti svoj klubski in reprezentančni status, že prihodnje leto pa bo morda zaigral kar v virtualni ligi prvakov. Obstaja namreč ideja za organizacijo virtualne lige prvakov po vzoru tiste prave, v kateri bi igralec, ki zastopa določen klub, najprej zaigral v skupinskem delu, nato pa seveda tudi na tekmah na izpadanje. Dvoboji naj bi se odigral doma in v gosteh, pogoj za kvalifikacijo pa je seveda, da igralec podpiše pogodbo s klubom, ki se je uvrstil v ligo prvakov ali pa je prvi na Playstationovi lestvici. Jusufi je zadnje že dosegel, čez nekaj mesecev bi lahko za vsak primer izpolnil tudi prvi pogoj in potem bo Slovenija morda že kaj kmalu dobila zmagovalca lige prvakov. Sicer virtualne, a vendar …

Članki iz rubrike