mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ou
ou
0 27.03.2017 11:46:11

Slovenska ekipa pometla s konkurenco in zmagala na prvem svetovnem "escape room" prvenstvu

Pravkar pretekli konec tedna je slovenska ekipa štirih študentov, ki so jo sestavljali Jaka Koren, Jan Kromar, Roman Zalokar in Srdjan Veselinov, zmagala na svetovnem finalu Red Bull Mind Gamers v Budimpešti, kjer se je zbralo 25 ekip iz celega sveta. Disciplini se obeta svetla prihodnost.

Svetovno »escape room« prvenstvo je svoj finalni razplet doživelo pretekli vikend v Budimpešti, na katerem je slovenska ekipa ICameforFreeRedBull premagala Ukrajino in uspešno dokončala misijo “Unlock Enoch”. Pravijo, da je vstop v »escape room«, ki temelji na kvantni fiziki, podoben trenutkom tik pred skokom z roba pečine.

V soboto sta Slovenija in Ukrajina skočili naravnost v največjo sobo pobega vseh časov. Da se jima je uspelo prebiti do finala, sta ekipi izvedeli prek prenosa v živo, saj so bili vse do tedaj rezultati polfinala strogo varovana skrivnost. V madžarski prestolnici je pred množico v studiu, ki je vključevala tudi legendo sveta iger Erna Rubika, Slovenija, ena najmlajših tekmujočih ekip, ki še nikoli prej ni skupaj bežala iz »escape rooma«, postala prva ekipa, ki ji je uspelo premagati sedem izzivov in ponosno prevzeti trofejo.

MG_HU_AWARD_SM_7790

Kdo bi bil popolni član njihove ekipe? Jaka Koren, 21, je po zmagi dejal: “To bi bil nekdo izkušen v reševanju ugank. Recimo Leonardo DiCaprio v filmu Izvor ali morda Keanu Reeves v trilogiji Matrica! Ona dva bi znala priti prav!” Koren pozitivno gleda na nadaljnji razvoj te športne discipline: “Navdušeni smo, vse se je odvilo tako nepričakovano. Vedeti, da smo prvi zmagovalci tekmovanja, je neverjetno. Zelo sem ponosen na svojo ekipo. Menim, da bi bilo to tekmovanje lahko prva stopnička pri ustvarjanju nečesa veliko večjega, kar bi pobege iz sob spremenilo v pravo športno disciplino. Človeška domišljija res ne pozna meja. Ni escape rooma, iz katerega ne bi bilo moč pobegniti.”

Od 9.000 prijav se je do Budimpešte uspelo prebiti 24 državnim ekipam in 96 tekmovalcem, ki so predstavljali 25 držav, a na koncu je zmagala le ena. Slovenija se je zahvaljujoč svojim odličnim komunikacijskim veščinam prebila v vodstvo z zmago na prvih štirih izzivih. Kljub rahlem zaostanku v vrtečem se tunelu se ji nobena od ekip ni uspela približati.

Z odličnim nastopom v četrtkovem polfinalu je slovenska ekipa premagala Avstrijo, Švico, Nemčijo, VB, Italijo, Madžarsko, Norveško, Litvo, Španijo, Estonijo in Francijo, v petkovem polfinalu pa je ekipa iz Ukrajine premagala Singapur, Korejo, Rusijo, Azerbajdžan, ZDA, Romunijo, Oman, Turčijo, Švedsko in dve 'wildcard' ekipi. Finalistki si med seboj ne bi mogli biti bolj različni. Slovenski kvartet se je spoznal v času kvalifikacij, ukrajinsko ekipo pa so sestavljali trije prijatelji iz šole, Petro Fomin, Viktor Garber, Oleksii Gurskyi, Diana Remizovska, ki so že večkrat skupaj tekmovali na podobnih dogodkih.

P-20170325-00872_News (1) (1)

Poraženi finalist Petro Fomin je dejal: “Uvrstitve v finale nismo pričakovali. Odlično je bilo priti sem in priti v finale. Ta disciplina je čedalje bolj priljubljena. Menim, da ima prihodnost. To je začetek svetle prihodnosti.”

Misijo “Unlock Enoch” je razvil profesor razvoja iger na Univerzi Wilfrid Laurier v Kanadi in gostujoči profesor na inštitutu MIT, dr. Scott Nicholson: “Ta teden označuje pričetek nečesa velikega in upam, da bodo ljudje spoznali, da lahko s pomočjo iger spremenijo svet.”

Značke: red-bull, igra

Članki iz rubrike