franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 22.01.2024 14:15:36

Priložnosti na trgu zgodovinskih razsežnosti

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije je z javno agencijo Spirit Slovenija in Slovensko turistično organizacijo ter partnerji tudi letos pripravilo poslovno in promocijsko dogajanje v Teksasu, gospodarskem ponosu Združenih držav Amerike. Te so prioritetno tržišče za povečevanje blagovne menjave oziroma izvoz slovenskih izdelkov, obenem so najpomembnejši oddaljeni trg slovenskega turizma, Teksas pa iz več razlogov za slovenska podjetja predstavlja najboljšo, celo idealno odskočno desko.

DANES BO V DALLASU POTEKAL TUDI SLOVENSKI POSLOVNI FORUM

Ko človek potuje po tako velikanski ameriški zvezni državi, največji med vsemi v okviru matičnih ZDA (večja je le ozemeljsko ločena, daleč na severu ležeča Aljaska) in se z ljudmi pogovarja o skokovitem vzponu te velikanske uspešnice ameriškega posla, športa in investicij, dobi informacije, ki jih je z zornega kota naše realnosti kar težko razumeti. Kaj pomeni podatek, da je teksaški trikotnik, na katerem ležijo Dallas, Austin, Houston in San Antonio, gospodarsko najhitreje – in to z naskokom rastoče območje na svetu (ne v ZDA, na svetu), osupljivo oriše podatek o rasti števila delovnih mest v teh krajih, še posebej v Dallasu in Austinu. Prejšnje leto so jih tukajšnja podjetja ustvarila 660.000, kar pomeni, da jih je bilo vsak mesec na voljo 50 tisoč (!?) in da je – pozor – novih delovnih mest za lokalno prebivalstvo in vse več priseljencev z območja celotnih ZDA (celo iz New Yorka in Kalifornije) vsak dan zraslo 2000. Da, dva tisočaka delovnih mest vsak dan vsakega tedna, če upoštevamo tudi sobote in nedelje. Tukaj temu rečejo, da njihova ekonomija gori – seveda v najboljšem pomenu tega izraza. Na najnovejši lestvici je tako Teksas že deveto največje gospodarstvo na svetu, če bi nanj gledali kot na samostojno enoto – med drugim je po večini kriterijev na tem področju pred, pomislite, Kanado, Južno Korejo in Avstralijo, tremi gospodarskimi giganti najvišje mogoče razvitosti in vsesplošnega blagostanja.

Na konferenci bodo seveda prisotni SPIRIT Slovenija, STO in Amcham, ob njih pa še naslednja podjetja:
• Adriatic Finance
• Caretronic
• D2S energetske
in poslovne rešitve
• ESGnovo
• Instrumentation Technologies
• Intectiv
• Mazars
• ROBOTINA
• Vernar Consulting
• VZMD


Dejavnosti v dveh mestih ameriškega motorja
Teksas je tako med drugim prizorišče tako skokovite rasti tistih podjetij, ki imajo svoje sedeže tukaj že od nekaj, kot tistih, ki zaradi te zgodovinske rasti in napredka ter davčnih ugodnosti svoje sedeže semkaj množično selijo. Dallas ima največ sedežev podjetij, ki so med 500 najvrednejšimi in najmočnejšimi v ZDA, med vsemi ameriški mesti, Teksas je v tem pogledu na prvem mestu že pred časom prehitel Kalifornijo, zdaj pa je vodilni položaj prevzel tudi po številu sedežev podjetij, ki spadajo med največjih in najbolj uspešnih tisoč. Na izredno velikem ameriškem trgu s kar 332 milijoni prebivalcev je pomembno, da slovensko gospodarstvo svojo prepoznavnost širi tam, kjer že ima določeno vidnost. Zvezna država Teksas s 30 milijoni prebivalcev, ki ji pravijo tudi motor ameriške ekonomije, je idealna v več pogledih – tudi v športnem, saj je Dallas seveda med drugim domovanje enega najboljših svetovnih košarkarjev, velikega ponosa Slovenije in Slovencev Luke Dončića. To je ob prisotnosti mnogih že zelo uspešnih poslovnežev slovenskega rodu pomemben razlog, da ima Slovenija v Teksasu že široko odprta vrata. Bližnja (sploh za teksaške razmere) prestolnica Austin je kulturno in gospodarsko središče ameriške zvezne države Teksas, v katero so sedeže svojih podjetij v zadnjem času preselila tudi nekatera pomembna ameriška tehnološka podjetja. Več o slednji (in tudi v tem primeru gre za zanimivosti izjemnih razsežnosti) ob naslednjih priložnostih, kajti letošnja poslovna razvojna delegacija v Teksasu bo imela aktivnosti v obeh gospodarsko najmočnejših mestih te mogočne zvezne države. Poslovni forum v Austinu sledi v sredo, 24. januarja, zdaj že tradicionalno pa se vse skupaj začenja z današnjim poslovnim forumom v že tako zelo slovenskem Dallasu.

Texas feels slovenia forum


Obisk podjetij in ogled košarkarskega spektakla
Letošnje poslovno razvojne delegacije v Teksas in poslovnih forumov Texas Feels Slovenia 2024 se bodo udeležili predstavniki 10 slovenskih podjetij iz finančnega, zdravstvenega, energetskega in tehnološkega sektorja ter seveda tokratni obisk v najprej danes Dallasu in nato dva dneva pozneje Austinu predstavlja logično, vsebinsko dopolnjeno nadaljevanje uspešne in odmevne zgodbe v sklopu večletne promocije Slovenije, njenega gospodarstva in turizma na ameriškem trgu. In tako bo danes Spirit Slovenija v Dallasu v sodelovanju z AmChamom Slovenija in tamkajšnjo gospodarsko zbornico organiziral poslovni forum Texas Feels Slovenia z individualnimi poslovnimi pogovori in mreženjem, na katerem bodo predstavljeni slovensko in dallaško poslovno-investicijsko okolje, priložnosti za sodelovanje ter primeri uspešnih poslovnih zgodb slovenskih podjetij na trgu ZDA. Člani delegacije bodo obiskali tudi nekaj ključnih institucij in podjetij različnih industrij, kot so IT, data management in obnovljivi viri energije. Večina udeležencev je pripotovala prek mednarodnega letališča Dallas Fort Worth, ki je po novem že drugo najbolj prometno v ZDA in po površini že presega velikost Manhattna – kar dodatno oriše razsežnosti tukajšnjega gospodarstva, rasti in uspeha. Del katerih je seveda tudi šport. Slovenija je v državi, ki je največja ameriška izvoznica dobrin, športni pečat pustila tudi v drugih mestih, v zadnjem obdobju pa seveda najglobljega v svoji zgodovini z Dončićem v Dallasu, med drugim domu četrtega največjega števila poslovnih milijarderjev na svetu. In tudi tokrat bo slovenska delegacija imela možnost slovenski športni pečat doživeti na najboljši mogoči način – z udeležbo na današnjem slovenskem večeru in tekmi I feel Slovenia.

Članki iz rubrike