Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

gv
gv
0 06.09.2015 13:00:19

Zaradi tega je pred 20 leti postal svetovna zvezda (video)

Bilo je 6. septembra 1995, ko se je vratar Rene Higuita z atraktivno potezo za vse večne čase zapisal v nogometno zgodovino.

Jose Rene Higuita Zapata je nekdanji kolumbijski nogometni vratar, ki se je rodil pred nekaj več kot 49 leti. Večino svoje kariere je igral za enega največjih kolumbijskih klubov, in sicer za Atletico Nacional. Zaradi predstav v dresu tega moštva si je prislužil tudi vpoklic v reprezentanco, kjer pa je navdušil predvsem z eno potezo.

Poleg nespornih vratarskih sposobnosti je bil Higuita odličen tudi v napadalnih vlogah. V klubski karieri se je na 380 tekmah kar 41-krat vpisal med strelce, trikrat pa je bil uspešen tudi v reprezentančnem dresu, v katerem je zbral 68 nastopov.

Na prijateljski tekmi z Anglijo na Wembleyju je pred natanko 20 leti poskrbel za obrambo, o kateri se je govorilo na dolgo in široko in o kateri se govori še danes. Jamie Redknapp je poskusil z zvitim strelom ukaniti Higuito, slednji pa je žogo spretno in na (do tistega trenutka) še neviden način izbil iz vrat.

Sodnik je sicer tik pred to znamenito obrambo zaradi prepovedanega položaja prekinil igro, kljub temu pa še zmeraj velja za eno največjih mojstrovin vratarskega poklica. Dober prijatelj nekdanjega nogometnega velemojstra Diega Maradone se je po koncu igralske kariere podal v trenerske vode, trenutno pa je trener vratarjev pri Al Nasrju iz Savdske Arabije.

Članki iz rubrike