oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 30.09.2014 12:16:35

Bojan Tokić: Schalkeja ne prenesem

arhiv Ekipe
Boljšega enostavno ne poznamo. Namreč sogovornika iz vrst slovenskih športnikov, ki ni nogometaš, a vseeno veliko ve o najbolj priljubljeni igri na svetu in zna to tudi dobro ubesediti.
Kandidatov je veliko, toda zagotavljamo vam, da je najboljši slovenski namiznoteniški igralec med njimi brez konkurence; in to tako po kriteriju poznavanja najbolj pomembne postranske stvari kot po kriteriju ubesedovanja. Če k temu dodamo še dejstvi, da že vrsto let živi in dela v Nemčiji ter da odlično pozna porursko nogometne okolje, je slika popolna.

"Saj veste, da mi je skoraj popolnoma vseeno, ali se pogovarjamo o namiznem tenisu ali o nogometu. Moj šport mi je sicer še malce bližje, toda tudi z nogometom sem obseden in se seveda imam za eksperta," je Bojan Tokić takoj poskrbel za nekaj smeha in do skrajnosti sproščeno ozračje.

Pričakovano, navsezadnje gre za človeka, ki mu humorja, domislic in smeha ne zmanjka niti sredi zelo redkih obdobij slabe volje. "Kadar le imam čas, namiznoteniške vode zamenjam za nogometne in si kot velik navdušenec ogledam čim večje število srečanj. Med drugim sem bil na el clasicu in grem oktobra spet, na tekme hodim tudi v Nemčiji in dobro poznam vzdušja na stadionih v državi, v kateri si služim kruh," pa je še dodal nekaj referenc, če nam niste verjeli na besedo ali če ste mislili, da se je naš sogovornik v uvodni izjavi šalil.

tokic_10054 gw
Grega Wernig


Če bi koga izven nogometnih voda oklicali za nekakšnega zunanjega izvedenca, potem bi bil to zagotovo prav Bojan, ki smo ga včeraj prestregli ob vračanju z evropskega ekipnega prvenstva na Portugalskem v Nemčijo. "Ne bo se sicer izšlo, da bi si tekmo ogledal na stadionu. Vračam se prepozno, Gelsenkirchen pa je nekoliko predaleč od Saarbrückna, kjer zdaj živim, da bi si ob vseh obveznostih lahko privoščil skok tja. Sem pa vesel, da se vračam dovolj zgodaj za to, da si bom obračun Schalkeja in Maribora ogledal v družbi svojih nemških soigralcev."

V GELSENKIRCHEN NE, V DORTMUND Z NAJVEČJIM VESELJEM
Tako kot si je srečanje Maribora s Sportingom v prvem krogu lige prvakov ogledal v družbi portugalskega soigralca, novopečenega evropskega ekipnega prvaka Tiaga Apolonie. "Uh, kako sem si ga privoščil, ko je mali Zahović v sodniškem podaljšku zadel za 1:1. Res upam, da si bom lahko na podoben način koga privoščil tudi tokrat. Končno imam svojega predstavnika v ligi prvakov tudi jaz in želim si, da bi mi prinesel še kak trenutek takega veselja."

Še toliko bolj, ker Tokiću današnji nasprotnik slovenskega prvaka nikakor ni ljub. Pri čemer on ni uporabil tako blage oznake, saj gre za enega redkih slovenskih športnikov, ki se požvižgajo na dolgočasno politično korektnost in ki vsakemu bobu rečejo tisto, kar dejansko je. "Schalke je v mojih očeh izjemno antipatičen klub, preprosto ga ne prenesem. To je tudi glavni razlog za to, da še nikoli nisem bil na stadionu tega kluba, pa čeprav sem dolgo časa živel v neposredni bližini, v Düsseldorfu. Vedno sem zahajal na drugo stran, v Dortmund, kjer domuje Schalkejeva velika rivalka Borussia, ki jo občudujem in obožujem," je pojasnil in seveda – hote ali nehote – sprožil vprašanje v zvezi s sobotnim porurskim derbijem, na katerem so se zmage kajpak veselili modri iz Gelsenkirchna.

tokic1 arhiv
arhiv Ekipe

"Kaj hočemo, to je sestavni del nogometa. Je pa sobotni poraz Borussie vsekakor še en razlog za to, da si zelo želim zmage Maribora. Kot da razlogov ne bi bilo dovolj; že tako ali tako navijam za vse slovenske ekipe, Maribor si zasluži še toliko večje spoštovanje, pa še proti Schalkeju bi v vsakem primeru navijal z največjim veseljem," pravi 33-letnik, ki tako kot veliko slovenskih športnikov in športnih delavcev resnično občuduje vzorno organizacijo kluba iz Ljudskega vrta.

PODARITE UŽITEK IN SE VIDIMO NA CHELSEAJU
"Je drug svet v primerjavi z drugimi nogometnimi, pa tudi nasploh športnimi klubi v Sloveniji. Vodstvo kluba je resnično opravilo izjemno delo, in kot so rekli že nekateri moji kolegi iz drugih športov, bi enega Zlatka Zahovića potrebovali tudi v slovenskem namiznem tenisu," se je pošalil športnik, ki je znan tudi po tem, da je vedno pripravljen sneti klobuk pred njegovim veličanstvom Nogometom.

"Vsakič priznam, da je nogomet na drugem planetu, ki se mu nihče ne more približati. Razsežnosti nogometa so neskončne, njegova moč brezmejna in že po tej logiki je jasno, kaj je z uvrstitvijo v ligo prvakov uspelo Mariboru in kaj bi mu uspelo, če bi tudi tokrat iztržil kakšno točko.

"
V Nemčiji, ki bo kot domovina aktualnih svetovnih prvakov in ena najbolj nogometnih držav na svetu tudi Maribor sprejela z vsemi častmi ter z vso pripadajočo evforijo. "Nemčija je posebna že zaradi tega, ker se z edinstveno kulturo in spoštovanjem do športa tukaj tribune napolnijo ne glede na to, za katero panogo gre. Kadar gre za nogomet, pa je v več pogledih popolnoma vseeno, kdo igra proti komu. Tukaj je vsak prvenstveni krog praznik izjemnih razsežnosti, nastop v ligi prvakov prav tako in gostovanje malega Maribora se v glavnem ne razlikuje od gostovanja Barcelone. To je edinstveno okolje, o kakršnem lahko večina drugih držav vključno z našo le sanja."

V tem okolju pa Maribor po Tokićevem mnenju nikakor ni brez možnosti. "Rekel sem že, da se želim ob koncu tekme veseliti pred nosom nemških soigralcev. In resnično verjamem, da so mi Štajerci sposobni podariti ta užitek. Nato pa se vidimo v Ljudskem vrtu na tekmi s Chelseajem. Če bom uspel kupiti vstopnico …," pa je še pristavil mojster bele žogice, ki ga bo danes zanimala predvsem pisana žoga.

Članki iz rubrike