Angela Merkel Svet24.si

Nemška »Mutti« naznanila, da bo postregla s ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 20.10.2014 20:54:55

Vemo, kako se moramo odzvati

Grega Wernig
V premier ligi je v modi Southampton, ki kljub poletni razprodaji navdušuje, toda na vrhu lestvice je brez poraza vendarle Chelsea, ki je naslednji tekmec Maribora v ligi prvakov. Vijoličasti se bodo varovancem Joseja Mourinha drevi postavili po robu na Stamford Bridgeu, Ante Šimundža pa verjame, da bo njegova ekipa kos izzivu. Kljub slabi sobotni popotnici.

Mariborčani vztrajajo pri dveh podobah. Pri povprečni in pogosto tudi bledi v domačem prvenstvu in sijajni na mednarodnem prizorišču, kjer v osmih preizkušnjah v tej sezoni še niso okusili grenkobe poraza. To je pred drevišnjim obračunom z velikim Chelseajem na Stamford Bridgeu v tretjem krogu skupinskega dela lige prvakov vsekakor izjemen obet, čeprav je dejstvo, da sobotnega dogajanja pod Kalvarijo vendarle ne gre kar tako prezreti. Nezadovoljstva je bilo na pretek, Zlatko Zahović s kritikami na račun slačilnice ni skoparil. Ne le zaradi poraza ...

V kolikšni meri to vpliva na stanje duha v pričakovanju londonskega obračuna. "Glede na to, kaj se nam je zgodilo, je bila reakcija športnega direktorja razumljiva. Ampak pogovorili smo se in vemo, na kakšen način se moramo odzvati. Vemo, za kaj gre. Pred nami je nov dan, nova tekma, gledamo naprej. Verjamem, da smo se vsi pogledali v ogledalo in uvideli, kakšne stvari so se zgodile. Da bi bila zaradi tega kakšna panika, to pa nikakor ne. Še naprej ostajamo ambiciozni. Takšni, kot smo bili do zdaj," je odvrnil Ante Šimundža.

V VEČINI TEKEM PREVLADUJEMO, A MANJKA PIKE NA I
Vijoličasto odpravo je v Londonu sicer pričakalo delno oblačno in vetrovno vreme pri okrog 15 stopinj Celzija. Ni ravno prijetno, a danes naj bi bilo še slabše, napovedane so še nižje temperature in padavine. Toda kakršnekoli bodo razmere, je jasno, da bo pristop drevi moral biti na najvišji ravni in morda še malce višji. Takšen, kot smo ga pri prvakih v zadnjem času pogrešali v bojih za točke. So se igralci preveč sprostili? "Ne bi rekel. Enostavno nam ni steklo tako, kot si želimo. Dejstvo je, da sna večini ali celo vseh tekmah prevladujemo, ampak nekako ni tiste pike na i. Ne uspemo uspešno zaključevati akcij, hkrati se nam pripetijo stvari, ki si jih ne želimo. Če so se fantje morda preveč sprostili, pa se vsekakor morajo vrniti na staro pot. In verjame oziroma prepričan sem o tem, da so tega sposobni, kar so doslej že velikokrat pokazali," pravi trener dvanajstkratnih slovenskih prvakov.

Njegove misli so zdaj kakopak zgolj in samo še pri Chelseaju. "Kot sem že dejal, smo se po dvoboju s Celjani pogovorili in pozitivno zremo naprej. Zelo dobro se zavedamo spoznanja, da je pred nami pomembna in zahtevna preizkušnja, v kateri bo treba unovčiti našo zrelost, psihično pripravo in zmagovalna miselnost. Jasno je, da bo težko, izjemno težko in gotovo bomo storili vse, da bi bili čim bolje pripravljeni."

ZMAGA VEDNO ZADOVOLJI
Maribor je po dveh velikih remijih še vedno tudi celo v igri za napredovanje. S kakšnim izidom v drevišnjem obračunu bi bil nekdanji odlični napadalec zadovoljen? "Zmaga je vedno rezultat, ki zadovolji vsakega. Dejstvo pa je, da je Chelsea najmočnejša ekipa v naši skupini, da ima ogromno uspehov in je trenutno v nizu pozitivnih rezultatov. Prav tako menim, da je naš tekmec najbolj tekmovalna ekipa v Evropi. Vse, ampak res vse je podrejeno rezultatu. Čaka nas izredno težko delo, a smo nanj pripravljeni."


Na nasproti strani bo tudi veliko trenersko ime - Jose Mourinho. "Največje," se je odzval Ante Šimundža in nadaljeval: "To je nedvomno čast in izziv, ki si ga želimo vsi. Je pa po drugi strani res, da Mourinho, ki je izjemen in nadvse karizmatični strokovnjak, ne igra. Igrajo igralci. Da, pred vsemi nami je velik izziv in popolnoma jasno je, da je pred vsemi nami res velik izziv. Prizadevali si bomo, da bi ga opravili na najboljši možni način."

ODPISANI ŽE TAKOJ PO ŽREBU
Če smo povsem iskreni, bi bil že tretji zaporedni mariborski remi prvovrstna senzacija. "Pred začetkom tekmovanja, po žrebu skupin, so nas že vsi odpisali. Toda na obeh uvodnih tekmah smo pokazali, da smo lahko konkurenčni in verjamem, da bo tako tudi v tokratnem dvoboju. Želimo se dokazovati, želimo si pozitivnega rezultata, dokazati hočemo svojo vrednost. Moramo si želeti. Svoje naloge moramo opraviti, kot smo si zamislili, potem bomo na pravi poti."

V domači zasedbi ne bo fantastičnega Diega Coste, ki se ubada s skrivnostno poškodbo. Bi to ob vseh številnih zvezdnikih vendarle lahko vsaj malce olajšalo delo? "Da, mislim, da da. Ne glede na vsa zveneča imena, je v tem trenutku med najbolj vročimi napadalci na svetu. Je dodana vrednost Chelseaja, da je izjemen pa je pokazal tudi s tem, da po prihodu ni potreboval nikakršnega časa na privajanje na novo ekipo in novo okolje. Tudi to nedvomno razkriva njegovo kakovost. A če bi si govorili, da so drugi napadalci veliko slabši in da je odsotnost Coste za nas ogromno olajšanje, bi se seveda zavajali. Je pa to vsekakor ena težava manj za nas," je iskren Ante Šimundža.

Jose Mourinho je znan tudi po tem, da tekmeca analizira do potankosti. "Tudi mi ga," je odvrnil strateg vijoličastih, ki o tem, ali morda pripravlja kakšno presenečenje, razumljivo ni želel razpredati.

ORGANIZIRANO BRANJENJE JE NUJNO ZLO
Ob vsem spoštovanju do Sportinga in Schalkeja, je Chelsea vendarle neka druga, nova razsežnost. Kako se lotiti obračuna s tako kakovostno ekipo? Morda vendarle malce bolj obrambno, kot proti Portugalcem in Nemcem? "Organizirano branjenje je na evropskem prizorišču nujno zlo. Organizacija v fazi obrambe je zelo pomembna, brez tega ne gre. Vse izhaja iz obrambe ne glede na to, kdo je na nasprotni strani," pravi Ante Šimundža.

Maribor četrtič gostuje v Angliji, točke doslej še ni osvojil. "To težko komentiram, ni me bilo zraven," je pristavil trener vijoličastih. In se zmotil, v Wiganu je namreč začel samostojno trenersko zgodbo v Ljudskem vrtu. "Da, res je, to je bila moja prva tekma. Upam, da bo druga boljša," se je nasmejal 43-letni strokovnjak in se za konec še enkrat dotaknil Chelseaja. "Gre za zasedbo, ki ima ogromno individualne kakovosti, zbranost ekipe je v vsakem trenutku na najvišji ravni. Povedal sem že, da je Chelsea v tem trenutku po mojem mnenju najbolj tekmovalna ekipa v Evropi, ki v vsakem trenutku ve, kaj si želi in kako priti do želenega cilja. Ni kaj, pred nami je dvoboj z izjemnim moštvom, a se bomo seveda potrudili, da bi se predstavili v čim boljši luči."

Članki iz rubrike