902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 21.10.2014 09:12:12

Proti Angležem na gostovanju še brez točke

Drago Wernig - TAKA
Mariborčani že četrto zaporedno sezono gostujejo v Angliji. Medtem ko se bodo s Chelseajem kakopak pomerili v ligi prvakov, so bili njihovi tekmeci v skupinskem delu lige Europa Birmingham, Tottenham in Wigan. Do zdaj še brez točke.

Vijoličasti so postali stalnica na nogometnem evropskem zemljevidu, že četrtič zapored so udeleženci skupinskega dela tekmovanja. Pred letošnjo ligo prvakov so trikrat igrali v ligi Europa in tam dodobra spoznali angleške tekmece. Chelsea bo tako že četrti in seveda tudi najslavnejši nasprotnik, obračun na Stamford Bridgeu je za mariborske nogometaše gotovo eden od največjih v njihovih karierah.

Angleška zgodba se je sicer začela v sezoni 2011/12, ko so Štajerci prvič tekmovali v ligi Europa, žreb jim je v skupino namenil tudi Birmingham, ki je slavil na obeh preizkušnjah. V Ljudskem vrtu je bilo 1:2, na Otoku 1:0. V naslednji sezoni so se Mariborčani počutili, kot bi bili udeleženci lige prvakov. Ples kroglic jim je namreč namenil same atraktivne tekmece, v skupini so bili z Laziem, Tottenhamom in Panathinaikosom. Brez Angležev torej znova ni šlo, vijoličasti pa so osvojili tudi prvo točko proti njim. Zgodilo se je pod Kalvarijo, kjer so se varovanci takratnega trenerja Darka Milaniča s Spursi razšli z izidom 1:1, na svojem White Hart Laneu so Gareth Bale in soigralci zmagali s 3:1. Zanimivo, tudi takrat je bil na nasprotni klopi portugalski strokovnjak, a seveda ne Jose Mourinho, ki bo v tej vlogi drevi, ampak Andre Villas-Boas, ki zdaj vodi ruski Zenit.

Sledila je sanjska sezona 2013/14, ki v klubski zgodovini predstavlja pomemben mejnik. Slovenski prvaki so namreč prvič v zgodovini prezimili na mednarodnem prizorišču. Prste je imel vmes tudi angleški klub. V zadnjem krogu skupinskega dela je pod Kalvarijo gostoval Wigan, ki so ga vijoličasti ugnali z 2:1 in ob porazu Zulte Waregema z Rubin Kazanom prvič napredovali v izločilne boje v evropskih pokalih. Kdo se ne bi spomnil te tekme ...

Na Otoku Mariborčanom znova ni šlo, kot bi si želeli, pred svojimi navijači so nogometaši Wigana slavili s 3:1, kar hkrati pomeni, da se vijoličasti na dozdajšnjih gostovanjih v Angliji porazu še niso izognili, toda enkrat je vedno prvič. Bi se lahko zgodilo danes zvečer? Nogomet je nadvse nepredvidljiv in piše najbolj čudne in čudovite zgodbe. Tudi na Stamford Bridgeu se lahko zgodi marsikaj.

Galerija

Članki iz rubrike