902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

jb
jb
0 21.10.2014 10:47:44

Schalke - Sporting: Portugalski nemški urok

Reuters
Roberto di Matteo ima za seboj trenersko kariero, s katero se ne more niti po naključju primerjati z največjimi strokovnjaki, ki so s svojimi prijemi in karizmo obogatili zgodovino nogometa.

Pa vendarle je Švicarju z italijanskimi koreninami v le šestih letih trenerskega udejstvovanja uspelo nekaj, kar številnim na papirju večjim imenom ni nikdar. Leta 2012 je namreč osvojil ligo prvakov, da bi bil dosežek še toliko večji, mu je to uspelo s Chelseajem, ki pred tem nikdar ni bil evropski prvak. No, šest mesecev pozneje mu niti to ni pomagalo, po seriji skromnih rezultatov ga je Roman Abramović ne glede na vse odpustil. Do pred kratkim je bil Di Matteo brezposeln, zdaj je prevzel Schalke in danes je pred njim prva tekma z nemškim klubom v ligi prvakov. Na vnovično snidenje s Chelseajem bo moral še malce počakati, Londončanom gre zdaj »pod noge« Maribor, Di Matteo bo za začetek v kozji rog poskušal ugnati Sporting. Oba kluba sta po dveh krogih še brez zmage; Schalke ima dve točki, Sporting eno. Zmaga je torej skorajda nujna in za ene in za druge, 44-letnega Di Mattea pa lahko veseli, da je šok terapija po menjavi na trenerski klopi delovala, in Schalke je v soboto z 2:0 premagal Hertho. Na strani Nemcev je tudi statistika: klub iz Gelsenkirchna se je štirikrat meril s portugalskimi tekmeci, vsakič se je veselil. Sporting je imel v preteklosti precej več težav z Nemci, šele leta 2009 je recimo slavil prvo zmago, potem ko jo je pred tem neuspešno naskakoval kar 16-krat. Hkrati je v Nemčiji izgubil osem od devetih tekem. »Ni lahko, ko na trenersko klop pride nekdo drug. Spremeni se marsikaj, vsak trener ima svojo nogometno filozofijo. Zato je logično, da na tekmi s Hertho nismo ravno proslavljali z ognjemetom, tako ali tako je bila pomembna le zmaga. In to smo dosegli,« se je slikovito izrazil mladi zvezdnik Schalkeja Julian Draxler, Di Matteo je pred obračunom s Portugalci dodal: »Pred nami sta dve tekmi s Sportingom, na katerih moramo narediti vse za to, da bomo prišli do vseh mogočih točk. To sta za nas morda celo odločilni tekmi.«


PORTO KOT DOBRA POPOTNICA
Kljub nemškemu prekletstvu so Lizbončani pred tokratnim gostovanjem dobro razpoloženi. Morda celo glavni razlog za to je dejstvo, da so konec tedna v gosteh premagali Porto. Prvič po kar 49 letih se je zgodilo, da so levi v gosteh pri večnem tekmecu slednjega premagali z več kot enim golom razlike! Že res, da je bila tekma odigrana »le« v pokalu, a ko premagaš Porto, je vseeno, kje ga. »Boljše popotnice si ne bi mogli želeti,« se strinja trener Sportinga Marco Silva, ki je, odkar vodi zeleno-bele, doživel le en poraz. »Ampak tokratno gostovanje bo zagotovo še težje, vendarle je to liga prvakov. Po neuspehu v preteklem krogu smo zdaj pod večjim pritiskom, zavedamo se, da potrebujemo zmago. Tako se bomo tudi postavili na igrišču,« je še dodal Silva.

Članki iz rubrike