oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 04.11.2014 10:14:07

Morda ste prej dvomili

Reuters
Natanko 24 ur pred enim največjih klubskih spektaklov na slovenskem ozemlju bodo tekme četrtega kroga letošnje lige prvakov odigrali v zgornji abecedni polovici predtekmovalnih skupin.

Seveda so pari enaki kot pred dvema tednoma, po tej logiki na papirju ponovno najbolj izstopa obračun (skupno) petnajstkratnih evropskih prvakov Reala in Liverpoola, vendar pa so pričakovanja pred to evropsko klasiko na stadionu Santiago Bernabeu še manjša, kot so bila ob dvoboju na Anfieldu.

Marsikdo se je bal postrani pogledov oziroma še česa hujšega. Tudi nekateri najbolj ugledni evropski športni mediji so priznali, da so zaradi tega strahu in zaradi neskončnega spoštovanja tradicije ravnali proti lastnim občutkom in proti poznavanju aktualnih razmer, aktualnega dogajanja.

"Naredili smo napako, čeprav smo bili ves čas skoraj prepričani, da jo delamo," se je s pepelom posula kultna italijanska La Gazzetta dello Sport, potem ko je gostovanje madridskega kraljevega kluba pri rdečih iz mesta Beatlov napovedala kot spektakel velikih razsežnosti. Ni bila edina. Ni bila edina, ki je naredila tako napako, in ni bila edina, ki se je dan pozneje (ali celo še isti večer) vsaj posredno opravičila. Kaj se ne bi, ko pa o spektaklu ni bilo ne duha ne sluha, predvsem pa je bilo tako podobo papirnatega derbija mogoče pričakovati.

Še več, kdorkoli z vsaj površnim vpogledom v trenutno razmerje moči, bi jo moral pričakovati, predvideti in tudi napovedati. Pa naj so take napovedi še tako nehvaležne in naj je bila ta še toliko bolj zaradi prej omenjenega občutka potrebe po izkazovanju spoštovanja do srečanja evropskih velikanov ter do njune zgodovine. Pa tudi do forme obeh ekip s konca lanske sezone, zaradi katere so se po avgustovskem žrebu v pričakovanju njunih obračunov cedile sline.


Zaradi tega smo močno dvomili, ko smo se odločili za drugačno pot. In morda ste dvomili tudi vi. O takih dvomih pa dva tedna pozneje ne more biti ne duha ne sluha, kajti kot edine pravilne so se izkazale napovedi, da Real in Liverpool trenutno nista na istem planetu in da bo njun dvoboj temu primeren. Posledično pa so le take napovedi na mestu pred povratnim srečanjem oziroma so po ponižujoče lahki zmagi belega baleta na Anfieldu tokrat kot edine primerne še v nekoliko večji meri.

Sploh zato, ker se je v tem času spremenilo zelo malo; če se je že, pa se je kvečjemu v smeri dodatnega povečanja razlike med tedanjima in današnjima nasprotnikoma. Real je nekaj dni po zmagi na Otoku v navdušujočem slogu slavil še na el clasicu, pretekli konec tedna pa je kot trenutno najboljša evropska ekipa skočil na vrh španske prvenstvene lestvice. Medtem ko na drugi strani Liverpool še naprej igra katastrofalno, ni niti bleda senca odlične zasedbe iz druge polovice prejšnje sezone in si je v domačem prvenstvu nabral pošasten zaostanek za jutrišnjim nasprotnikom Maribora.

Liverpoolu voda v grlo pošteno teče tudi v ligi prvakov, toda v danih okoliščinah je nemogoče pričakovati, da bi lahko bil dostojen nasprotnik rušilni madridski moči, kaj šele kandidat za kaj več od današnjega poraza. Real je v brutalni formi in ne moremo si predstavljati scenarija, po katerem ne bi relativno zlahka prišel do spoštljive zmage ter do predčasne zagotovitve nastopa v osmini finala.

Bili bi neskončno presenečeni, če bi bila tokrat, ko napake z napovedmi ni ponovil nihče, potrebna drugačna opravičila in če prave rezultatske drame ne bi bilo treba poiskati na drugih, pa čeprav manj eminentnih naslovih. Ne v skupini D, kjer se stvari zdijo jasne in kjer proti osmini finala drvita Arsenal ter predvsem dortmundska Borussia, kakršne v nemškem prvenstvu (medtem ko je v ligi prvakov stoodstotna, je tam predzadnja) ne poznamo.

Delno v skupini C, ki je sicer bolj izenačena in zanimiva, a v odsotnosti zares velikih imen precej spominja na ligo Europa. Zato pa v skupini A, v okviru katere se je v velikih težavah znašel torinski Juventus. Potem ko se je lani senzacionalno poslovila pred izločilnimi boji, je stara dama vse moči usmerila v boljši izkupiček na mednarodni sceni, a po treh krogih premore zgolj zmago iz uvodnega, ki ji je dodala zaporedna poraza. Predvsem poraz na gostovanju v Pireju je bil izjemno boleč, posledično pa je današnji povratni obračun z Olympiakosom postal ključen in je v tem pogledu morda celo osrednji dogodek večera.

Članki iz rubrike