bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 05.11.2014 12:45:22

Prenašanje in zanašanje

Reuters
Skozi slovenske oči bo dogajanje v preostalih treh skupinah kajpak v globoki senci spektakularnega obiska Ljudskega vrta, realnost z zornega kota mednarodne javnosti pa je seveda nekoliko drugačna.

V središču pozornosti bodo tekme, na katerih nogometna Evropa pričakuje večjo rezultatsko negotovost, ob tem pa ogromno zanimanje vzbuja nastop neke druge angleške ekipe, glavnega tekmeca mariborskega gosta Chelseaja v boju za državni naslov.

Šest točk zaostanka za londonskimi modrimi je seveda precej več, kot so načrtovali v Manchester Cityju, ki je kot aktualni angleški prvak sezono začel v vlogi prvega favorita premier lige in ki bi kot dovolj dobro videl le prvo mesto, kot za silo sprejemljivo pa le točko, največ dve minusa.

Toda kljub temu sinje modri prvenstveni občutki niso slabi. Chelsea pač igra v norem ritmu in City mu sledi bolje od kateregakoli preostalega velikana, pri čemer je glede na dogajanje v zadnjih krogih z aktualnim stanjem lahko celo relativno zadovoljen. Sezona je še zelo dolga, priložnosti bo še ogromno, z igro in zmago na nedeljskem mestnem derbiju proti Manchester Unitedu pa so varovanci čilskega trenerja Manuela Pellegrinija pokazali, da so na pravi poti in da je kljub zaostanku nanje treba zelo resno računati.

O večjih prvenstvenih težavah torej vendarle ni mogoče govoriti, zato pa je tako kot vsakokrat v zadnjih sezonah slika povsem drugačna v ligi prvakov. Domačih šest točk minusa po desetih odigranih tekmah je skoraj zanemarljivih, če jih primerjamo z zaostankom sedmih točk, ki si jih je City za vodilnim Bayernom nabral na zgolj treh srečanjih v skupini E letošnje izvedbe najbolj prestižnega klubskega tekmovanja.

Tako kot so problemi iz premier lige skoraj zanemarljivi, če jih primerjamo s problemi v položaju, v katerem bodo sinje modri imeli še največ dve priložnosti za to, da se izognejo polomu. In to polomu v pravem pomenu te besede, kajti če bi bilo morebitno drugo mesto v angleškem prvenstvu nekako prebavljivo, vse kaj drugega velja za morebitni tretji izpad po skupinskem delu lige prvakov v zadnjih štirih letih. Finančni vložki so za kaj takega preprosto preveliki, želja arabskih lastnikov po uspehu na mednarodni sceni prav tako in v primeru neuspeha bi se klub zagotovo zatresel do temeljev.

barcelona ajax
Reuters
Današnje domače srečanje z moskovskim CSKA-jem je temu primerno, vključevalo pa bo tako elemente zanašanja kot elemente prenašanja. Slednji se kajpak nanašajo na pritisk, pod katerim so se po zapravljeni zmagi (po vodstvu z 2:0 se je končalo z 2:2) v Moskvi znašli nogometaši s stadiona Etihad in s katerim se bodo na tem objektu morali spoprijeti. Neodločen izid v ruski prestolnici je seveda padel na podlago poraza v Münchnu in domačega remija z Romo, posledično pa mora City nocoj nujno premagati neugodne goste in se pri tem tudi zanašati (pa smo tam) na uslugo Bayerna.

O prvem mestu v skupini sinje modri razumljivo ne razmišljajo več, celo v primeru današnje zmage bi bili še vedno precej oddaljeni od odrešilnega drugega, če bi Roma uspela slaviti na Bavarskem. Sinovi volkulje imajo dve točki več, in če bi pri tem ostalo, bi se moral City reševati v Rimu, čemur se kajpak želi izogniti. Še sreča zanj, da gre za zanašanje na zelo močnega aduta.

Po zmagi Bayerna v večnem mestu s kar 7:1 si je namreč težko predstavljati razplet povratne tekme, ki bi prinesel kaj drugega kot nove bavarske tri točke in zagotovljeno napredovanje Münchenčanov v osmino finala. Bili bi resnično presenečeni, če zanašanje ne bi bilo uspešno in če City ne bi bil odvisen predvsem od prenašanja.

Pri slednjem pa nas glede na izkušnje iz zadnjih let oziroma glede na kronično neuspešnost aktualnih angleških prvakov na največjem odru ne bi presenetilo prav nič. Povsem mogoči so vsi scenariji, s čimer je skupina E pravo nasprotje skupine F, v kateri se stvari po treh krogih zdijo jasne. Celo tako jasne, da je najbolj verjeten scenarij, po katerem bi PSG in Barcelona že danes prišla do vozovnic za nastop v izločilnih bojih.

Če bo prvi premagal Apoel še na domačem igrišču in če bo druga premostila prvenstvene težave ter Ajax ugnala še na gostovanju, bo na njunem povratnem medsebojnem obračunu šlo le za prvo mesto v skupini in za nekaj časti.

Članki iz rubrike