oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 25.11.2014 09:47:26

Zlatko Zahović: Nisem prepričan, da bodo vsi preživeli

Drago Wernig - TAKA
Takoj po izhodu iz letališke stavbe v Lizboni so ga obkrožili portugalski novinarji. Čakali so na vijoličasto ekipo, toda ko se je pojavil Zlatko Zahović, je bilo vse drugo nepomembno.

Zakaj, ni treba posebej razpredati, zato prav tako ni presenečenje, da si je tudi marsikateri naključni potnik zaželel skupno fotografijo z nekdanjim zvezdnikom Benfice, ki je v pričakovanju obračuna s Sportingom optimistično razpoložen. Zelo optimistično.

POSTAVA? TRENER NE MORE ZGREŠITI

Težko se je spomniti tekme na mednarodnem prizorišču, pred katero je bila začetna enajsterica vijoličastih takšna neznanka, kot je pred obračunom v Lizboni. Ante Šimundža modro molči, a dejstvo je, da ima na voljo kar nekaj različic. V vseh linijah, a najbolj negotovi sta vendarle zvezna vrsta in napad. Bo z Marcosem Tavaresem najbližje nasprotnim vratom znova Agim Ibraimi, bo morda Jean-Philippe Mendy, ki prihaja k sebi, ali Luka Zahović, ki je po treh preizkušnjah premora zaradi kazni lačen igranja in dokazovanja v svoji drugi domovini? Kdo bo na sredini igrišča ob Željku Filipoviću in Alešu Mertlju? Se bo trener odločil za igralce, s katerimi bo želel imeti posest žoge, ali za dinamiko? Vprašanj je veliko, odgovore bomo dobili šele v torek zvečer, Zlatko Zahović pa pravi: "Privilegij je biti trener Maribora. Seveda se trenerji vedno trudijo, da bi izbrali najboljše rešitve, a menim, da tokrat napake ne more storiti. Ker smo v tako dobrem obdobju, v takšni fazi. Kogarkoli uvrsti v ekipo, je odlično."

"Lizbona je meni zelo ljubo okolje, Portugalska je del mene, je tudi moja država. Tukaj sem pustil najboljša leta svoje kariere," priznava Zlatko Zahović in ne skriva, da v eni od najtoplejših prestolnic resnično uživa. Tokratni polet proti Lizboni je bil kateri po vrsti? "Uf, težko bi povedal natančno številko. Je visoka. Gotovo jih je bilo več, kot če bi bil pilot," se je smehljaje odzval snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo.

Dan pred veliko tekmo je bil odlično razpoložen. "Občutki so zares fenomenalni. Toda ne zaradi vrnitve v Lizbono, ampak zato ker klub sam odloča o svoji usodi. Smo profesionalci, tokrat nisem na zasebnem obisku, privoščil si ga bom kdaj drugič. Zdaj smo prišli po rezultat."

780-10-slikanje zahovic dw
Drago Wernig - TAKA

Bila jih je peščica ali še manj, ki je pred začetkom skupinskega dela tekmovanja upala pomisliti, da bo Maribor pred petim krogom še vedno v krogu kandidatov za napredovanje v osmino finala. To je velika stvar. 

"Vsekakor, o tem ni niti najmanjšega dvoma. Redki so, ki so pričakovali kaj takega. Verjeli smo in si vseskozi prizadevali, da bi bili konkurenčni, a da bomo po štirih krogih, ko se moči posameznih ekip že dokončno izluščijo, v takšnem položaju, tega pa, roko na srce, nismo pričakovali. Toda očitno je ekipa res zrela za nekaj velikega. V Lizbono smo prišli samozavestni," je odločen športni direktor vijoličastih. 

Ante Šimundža in njegovi varovanci so na gostovanje v ligi prvakov prvič odpotovali po zmagi v domačem prvenstvu. "Kot klub, kot ekipa smo v prvih šestih mesecih stalno v fazi nihanja. Temu se je nemogoče izogniti. Iz preprostega razloga, ker je ritem izjemen, ubijalski, vse skupaj je težko zdržati. A trenutno smo v fazi, ki si jo vsi želimo."

Sobotno zmago je zaznamovala tudi igra na primerni kakovostni ravni, gledalci v Ljudskem vrtu zadovoljstva niso skrivali. Je lahko Koper merilo? "Je merilo, toda upanja mi nikoli ne daje nasprotnik, ampak moja ekipa. Vidim jo zelo samozavestno, osredotočeno. Pripravljeno za velike stvari. Fantje vedo, kaj morajo narediti, imamo fantastičen trenutek," je optimist Zlatko Zahović. 

MENDY: NAJ SANJE OSTANEJO RESNIČNOST

780-10-mendy nm
Nikola Miljković

"Sporting ima nekaj odličnih nogometašev, kot so Nani, William Carvalho in Slimani. Ampak tudi mi imamo kakovostne posameznike, tako da mislim, da nam lahko uspe dober rezultat. Vemo, da nas čaka težka tekma, a pripravljeni smo na izziv, ki je pred nami," v pričakovanju velikega obračuna razmišlja Jean-Philippe Mendy, ki je spet v želeni formi: "Imel sem nekaj težav, ampak vrnil sem se. Dosegam zadetke, na igrišču se počutim dobro, tudi igra celotnega moštva je v zadnjem času zelo dobra in upam, da bomo to prenesli tudi na tokratno tekmo. To so naše sanje in vsi smo pripravljeni dati vse od sebe, da ostanejo resničnost."

Kakšen bi bil lahko potek današnjega dvoboja? Bodo Portugalci od prve minute napadli na vso moč in skušali čim prej rešiti vprašanje zmagovalca? "Ne verjamem, da so tako superiorni, da bi se nas lotili na tak način. Res je, da so favoriti in imajo to razmišljanje nekje v sebi, a po drugi strani imajo tudi velik strah. Sporting je v prvenstvu trenutno osmi, ne gre mu po načrtih, po željah. Če se bo zgodilo, kar pričakujemo, torej zmaga Maribora, nisem prepričan, da bodo v lizbonskem klubu vsi 'preživeli'."

Kakšno je vzdušje na stadionu Jose Alvalado? "Fantastično, fantastično. Sporting ima odlične navijače, ki zelo spodbujajo svojo ekipo, toda ... Če v uvodnih dvajsetih minutah zdržimo oziroma se zgodi kaj pozitivnega za nas, se znajo obrniti tudi proti svoji ekipi. To velja za navijače, ki imajo veliko strast. Sportingovi jo imajo," je še povedal Zlatko Zahović in za konec še enkrat razkril pričakovanja: "Zmaga!"

Članki iz rubrike