902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 25.11.2014 10:39:31

Pravzaprav popolna zmeda

Drago Wernig - TAKA
Novinarska konferenca aktualnih portugalskih podprvakov je dan pred tekmo potekala v nenavadnem, komičnem in tudi malce neprijetnem vzdušju.

Zanj je poskrbela sicer simpatična profesorica slovenske književnosti na filozofski fakulteti v Lizboni, ki se ukvarja s prevajanjem poezije, o nogometu pa, kot pravi, ne ve prav veliko. In to je bilo na novinarski konferenci več kot očitno.

KOT JAMIE IN AURELIA
Ste si ogledali romantično komedijo Pravzaprav ljubezen? Enega izmed najbolj kultnih filmov v svojem žanru? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem se zagotovo spomnite lika po imenu Jamie, ki ga igra Colin Firth. Jamie, angleški pisatelj, ima hišno pomočnico Aurelio (Lucia Moniz), Portugalko, ki govori samo portugalski jezik. In ker Jamie ne razume portugalščine, je sporazumevanje onemogočeno. Kljub jezikovnim preprekam pa se med njima rodi pristna ljubezen. To prelepo zgodbo bi lahko zlahka aplicirali na primer z novinarske konference, a na žalost se je v našem primeru med prevajalko in slovenskimi novinarji rodilo vse kaj drugega kot ljubezen. Rodila se je popolna zmeda.

BREZ REPA IN GLAVE
Prva tekma je bila prva igra, osmina finala osem finalistov, imena nogometašev in klubov so ostala pozabljena in izgubljena v kratkih, skorajda enostavčnih povedih, vse skupaj ni imelo ne repa ne glave. Slovenski novinarji so se držali za glavo, Sportingov predstavnik za odnose z javnostmi je nejeverno zrl v prazno, prevajalka pa se je z rahlo rdečico mučila in mučila. Dokler je ni po štiriindvajsetih minutah agonije rešil predstavnik za odnose z javnostmi, ki je označil konec novinarske konference.

"Dobro, morda je imela tako veliko tremo," je prevladovalo mišljenje slovenske sedme sile. Zato smo jo poprosili, da nam še enkrat, v miru, prevede nekaj odgovorov. Od besede do besede, secirali smo vsako poved tako trenerja Marca Silvo kot branilca Paula Oliveiro. A dobili smo le malce uporabnega materiala.



NE BO ŠE PRIŠLO DO KONČNE ODLOČITVE
"Ta tekma je za nas zelo pomembna. Potrudili se bomo po najboljših močeh, zavedamo se svoje kakovosti, a hkrati vemo, da je Maribor odlično moštvo. Ne glede na vse pa igramo doma, zato bomo storili vse, da pred domačimi navijači slavimo," je dejal Silva in dodal: "Danes zagotovo še ne bo prišlo do končne odločitve, kdo bo napredoval v osmino finala lige prvakov in kdo v ligo Europa. Dvoboj je sicer zelo pomemben, toda veliko bo odvisno tudi od razpleta druge tekme. Naš osnovni cilj je zmaga, to nas motivira, saj le z zmago ostajamo v igri za tako želeno drugo mesto in napredovanje."

Silva je na kratko pokomentiral tudi svoje nasprotnike: "Gre za kakovostno moštvo, ki v obrambi igra zelo disciplinirano, zelo nevarno pa je v protinapadih. Je ekipa, ki uspe velikokrat kaznovati napake tekmeca, zato si takšnih reči, kot smo jih počeli na prvi tekmi, ne smemo več dovoliti."

S SVOJIMI OROŽJI
Podobno kot trener je mislil tudi branilec Paulo Oliveira, ki na prvi tekmi v Ljudskem vrtu ni igral: "Pričakujemo ambiciozen Maribor, vijoličasti se zavedajo svojih zmožnosti in naredili bodo vse, da nas presenetijo. Mi se jim bomo postavili po robu s svojimi orožji in s svojo kakovostjo, vsiliti jim moramo svojo igro in poskušati zmagati. Moramo biti potrpežljivi, tekma traja devetdeset minut. Če nam ne bo uspelo zadeti v prvih desetih, dvajsetih minutah, bomo imeli še zmeraj dovolj časa, da zadetek dosežemo do zadnjega sodnikovega žvižga."

To je bilo vse, kar smo uspeli izvleči iz prevajalke, a roko na srce, tudi oba govorca nista bila preveč zgovorna. Kaj veliko nista želela razkriti, namesto za odkrit govor na novinarski konferenci sta se odločila, da bosta govorila na igrišču. In danes zvečer bomo videli, kaj vse sta nam zamolčala.

Galerija

Članki iz rubrike