bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 10.12.2014 10:13:08

Tekme z nemškimi klubi

Reuters
Pred današnjim epskim spektaklom, ko bodo vijoličasti proti Schalkeju lovili zmago za prezimitev v Evropi, smo se spomnili vseh dozdajšnjih tekem slovenskih klubov z nemškimi ekipami.

Ni jih bilo veliko. Mariborčani so se v svoji evropski zgodovini ob Schalkeju merili še z Bayerjem iz Leverkusna in Borussio iz Dortmunda, Domžale so kopja prekrižale s Stuttgartom, Olimpija z Eintrachtom iz Frankfurta, velenjski Rudar pa je igral s Kölnom.

"Nogomet je preprosta igra. Dvaindvajset nogometašev se podi za žogo 90 minut, na koncu pa zmeraj zmagajo Nemci," je leta 1990 po porazu s takratno Zahodno Nemčijo v polfinalu svetovnega prvenstva dejal angleški napadalec Gary Lineker. Njegova izjava je postala epska, odšla je v anale, v nogometnem kontekstu je bila uporabljena neštetokrat, a če pogledamo obračune slovenskih klubov z nemškimi, lahko ugotovimo, da ne drži povsem.

Seveda je nekdaj fantastični napadalec pretiraval in ni mislil povsem resno, njegova izjava je bila bolj posledica frustracij zaradi vnovičnega poraza z velikimi rivali, a vseeno drži kot pribito, da so Nemci ena izmed najuspešnejših nogometnih držav. Tako na reprezentančni kot klubski ravni.

Zato so rezultati slovenskih moštev proti njim, čeprav so negativni, zadovoljivi. Led proti klubom iz države aktualnih svetovnih prvakov so prebili vijoličasti, ki so se v sezoni 1993/1994 v drugem krogu pokala Uefa pomerili z nemškim velikanom Borussio iz Dortmunda. Mariborčane je takrat s klopi vodil legendarni Branko Horjak, drugi strelec v zgodovini kluba, ki domuje pod Kalvarijo, za štajerski ponos pa sta med drugim igrala tudi sedanji strateg Ante Šimundža in njegov pomočnik Saša Gajser.

Na prvi tekmi so vijoličasti v polnem Ljudskem vrtu igrali odlično in takrat favorizirane Dortmundčane, ki jim je s klopi poveljeval Ottmar Hitzfeld, na igrišču pa jih je s kapetanskim trakom okrog roke vodil današnji športni direktor rumeno-črnih Michael Zorc – ob njem sta blestela tudi Matthias Sammer in Stephane Chapuisat –, zaustavili.

Resda niso uspeli zmagati, a iztržili so izid 0:0, ki je bil takrat vreden skoraj toliko kot zmaga. Tudi na povratni tekmi so se Horjakovi varovanci odlično upirali gostiteljem, v 21. minuti so prišli celo do vodstva z 1:0, ko je v polno meril Kliton Bozgo, a Stephane Chapuisat je v razmiku štirih minut na začetku drugega polčasa pokopal upe Maribora za velikansko presenečenje.

Šest let pozneje je Štajercem uspela zgodovinska prva uvrstitev v skupinski del lige prvakov. Ples kroglic je takrat varovancem Bojana Prašnikarja namenil težko skupino, v kateri so bili rimski Lazio, kijevski Dinamo in Bayer iz Leverkusna. Dvoboj s farmacevti v Ljudskem vrtu so Mariborčani po velikem boju izgubili z 0:2. Takratna generacija Bayerja, v kateri so igrali Jens Nowotny, Ulf Kirsten, Emerson, Bernd Schneider, Oliver Neuville, Carsten Ramelow in Boris Živković, je uspela v zaključku tekme le streti odličen odpor Maribora, v polno sta merila Živković in Kirsten.

V zadnjem krogu skupinskega dela pa je aktualnim slovenskim državnim prvakom uspel veliki met. Na gostovanju v Leverkusnu so uspeli Bayerju odščipniti točko in tako z dvignjeno glavo zaključiti svojo krstno sezono med evropsko klubsko elito. Hkrati so prekrižali načrte tudi lekarnarjem, ki so potrebovali zmago za napredovanje v drugi krog lige prvakov.

Petnajst let pozneje so se Mariborčani še drugič znašli v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju, tudi tokrat jim je žreb namenil nemško ekipo in na prvi tekmi v Gelsenkirchnu so varovanci Anteja Šimundže ob odlični igri prišli do remija z 1:1. Videli bomo, ali bodo danes v Ljudskem vrtu prišli tudi do prve zmage nad katero izmed nemških ekip.

EDINO DOSEGLI DOMŽALČANI
Izkušnje z nemškimi klubi imajo tudi trije drugi slovenski prvoligaši. Najbolj svež je nastop Domžal proti Stuttgartu. Domžalčani, ki jih je takrat s klopi vodil Slaviša Stojanović, so se s klubom, ki prihaja iz mesta Mercedesa, pomerili v sezoni 2005/06, v prvem krogu pokala Uefa.

793-10-11-stuttgart
Reuters

Na prvi tekmi so Zvonimir Soldo, Jon Dahl Tomasson, Markus Babbel, Andreas Hinkel, Daniel Ljuboja, Mario Gomez in drugi nogometaši nemškega velikana izkoristili številne izkušnje, pridobljene v močni bundesligi, in slavili z 2:0.

Toda na drugi tekmi je Giovanni Trapattoni, ki je takrat vodil Stuttgart, doživel veliko presenečenje. Tekma, ki bi morala biti rutinska in v kateri bi moral Stuttgart zlahka potrditi napredovanje v naslednji krog, se je izkazala za pravo dramo. Dalibor Stevanović je v 16. minuti prinesel vodstvo Domžalam, do konca tekme pa slovenskemu predstavniku na razmočeni zelenici ni uspelo zadeti še enkrat in tekmo odpeljati v podaljške.

Z Nemci so se v svoji zgodovini merili tudi nogometaši velenjskega Rudarja. Leta 1995 so odigrali tekmo v pokalu Intertoto s takrat izjemno močnim Kölnom, ki je imel v svojem napadu enega najboljših avstrijskih nogometašev vseh časov, Tonija Polsterja. In prav Polster je bil tisti, ki je zabil edini gol v Velenju za zmago Kölna z 1:0.

793-10-11-scan
arhiv Ekipe

Z izkušnjami proti Nemcem se lahko pohvalijo tudi pri Olimpiji, zeleno-beli so v prvem krogu pokala Uefa kopja prekrižali z Eintrachtom iz Frankfurta. Na prvi tekmi za Bežigradom so zmaji igrali zelo dobro, že v 2. minuti prek Ermina Šiljaka prišli do vodstva z 1:0, končalo pa se je z remijem 1:1. Na povratnem obračunu je Olimpija izgubila z 0:2 in se tako poslovila od Evrope.

Članki iz rubrike