902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 10.12.2014 13:05:31

Kliton Bozgo: Zaradi Maribora nas pozna ves svet

Grega Wernig
Nekdanji golgeter Maribora, ki je med drugim v pokalu Uefa zabil gol Borussii iz Dortmunda, z vijoličastimi pa igral v ligi prvakov, meni, da je prišel čas, da Štajerci po treh remijih in dveh porazih z nemškimi ekipami končno zabeležijo tudi prvo zmago ter podaljšajo evropsko pravljico do februarja.

V štajerski prestolnici ga zelo spoštujejo in imajo zelo radi. Klitona Bozga so zaradi njegovih odličnih predstav, golov in predvsem ljudskih vrlin mariborski navijači že zdavnaj vzeli za svojega, albanski nogometaš pa v svojih odgovorih še zmeraj daje vedeti, da je njegovo srce vijoličasto. Z nekdanjim golgeterjem smo se pogovarjali o možnostih Maribora na zadnji tekmi v skupinskem delu proti Schalkeju.

"Možnosti Maribora za zmago so zelo velike, ne nazadnje je že na tekmi v Nemčiji dokazal, da se lahko povsem enakovredno kosa s favoriziranim nasprotnikom. In če je lahko vzel točko v Gelsenkirchnu, ne vidim nobenega razloga, zakaj ne bi dobil vseh treh v Ljudskem vrtu," je na začetku pogovora optimistično zatrdil Bozgo in nadaljeval: "Seveda pa bo težko, Schalke se je v zadnjih tekmah pobral, zdi se, da ga je poraz z 0:5 proti Chelseaju streznil. V zadnjih dveh obračunih je zmagal, tako da je v Slovenijo prišel z okrepljeno samozavestjo."

Mariborčani so se z modrimi iz Gelsenkirchna letos že pomerili, pred slabima dvema mesecema in pol so v Nemčiji iztržili neodločen rezultat 1:1, po tekmi pa so bili varovanci Anteja Šimundže kar malce razočarani, zavedali so se, da so iz rok izpustili veliko priložnost za zmago.

"Če bi nam pred tekmo ponudili točko v Gelsenkirchnu, bi jo z zadovoljstvom sprejeli, ampak po obračunu je bilo malce grenkega priokusa, ker bi lahko Maribor tudi slavil. Vijoličasti so imeli dovolj priložnosti, praktično 'vohali' so lahko zmago. V Areni Auf Schalke so prikazali veliko pozitivnih stvari in verjamem, da jih bodo poskušali ponoviti tudi na tej tekmi. Mislim, da so njihove možnosti za zmago povsem realne," je dejal ljubljenec mariborskega občinstva in nato razkril, kje se po njegovem skriva največje orožje Štajercev: "Mariborčani doma še niso izgubili. To veliko pove o tem, kako močni so doma, koliko jim pomeni pozitivna energija v Ljudskem vrtu. Vsa Štajerska in pravzaprav celotna Slovenija navijata za Maribor, in to je velika spodbuda za igralce in klub. Če je veliko ljudi pred začetkom lige prvakov mislilo, da bodo vijoličasti doživeli podobno usodo kot pred leti Dinamo, so se lahko že po prvi tekmi prepričali, da ne bo tako. V štajerski prestolnici je popolnoma drugo vzdušje kot v Zagrebu. Tam imajo zmeraj prazen stadion, v Mariboru so bile karte za vse tri tekme razprodane le eno uro po tem, ko so šle v prodajo. In tudi to je dokaz, kako Mariborčani igrajo. Ker lahko le z dobrimi igrami zvabiš občinstvo na tribune. S svojo igro, odnosom do navijačev, kluba in nogometa na splošno. Navijači so zmeraj tisti, ki sodijo o igri kluba. Če igraš dobro, imaš poln stadion, če ne, je stadion prazen. Zelo preprosto."



NAJLEPŠE BOŽIČNO DARILO
Kakorkoli se bo razpletla današnja tekma, so vijoličasti svoje v ligi prvakov že dosegli. S tremi točkami na petih tekmah so dostojno zastopali nogomet na sončni strani Alp, njihovi uspehi pa po besedah Bozga zelo veliko prinašajo celotnemu slovenskemu nogometu in tudi Sloveniji na splošno.

"Uspehi Maribora definitivno veliko prinašajo slovenskemu nogometu. Najprej seveda rating, ki z uspehi vijoličastih raste. Igralci imajo višjo ceno, tudi s turistične perspektive pa dobri rezultati Mariborčanov pomenijo ogromno. Zaradi njih Slovenijo pozna ves svet. Igrajo odlično, prišli so v ligo prvakov, ljudje iz praktično celotne Evrope, pa tudi širše, so velikokrat omenili njihovo ime. Mislim, da ga ni Škota, ki ne ve, kje je Maribor. Ker so vijoličasti izločili tako Glasgow Rangerse kot Celtic. Ko so vzeli točko Chelseaju, so se ljudje začeli spraševati, kdo za vraga je ta Maribor in kje sploh je. Njihove dobre igre so ne samo reklama igralcem in nogometnemu klubu, ampak celotnemu mestu Maribor in Sloveniji," je z zanimivim razmišljanjem postregel Bozgo.

Albanski napadalec je imel v svoji profesionalni karieri veliko stika z nemškim nogometom, tako klubskim kot reprezentančnim. "Tekem z nemškimi ekipami se zelo dobro spominjam, z njimi imam lepe izkušnje. Z Borussio iz Dortmunda in Bayerjem iz Leverkusna smo uspeli iztržiti remi, z albansko reprezentanco smo tesno izgubili z Nemčijo. Pri Nemcih je zmeraj tako, da so fizično zelo močni in se gredo 'stepst'. Ampak če jih spoštuješ, tako kot je treba, in se z njimi spustiš v odprt boj, ni nobenega problema. Mislim, da se tudi Mariboru ni treba bati Schalkeja," je dejal Bozgo in za konec še pristavil: "Maribor je z Nemci dosegel že tri remije in dva poraza, mislim, da je napočil čas za prvo zmago. Vsi si jo želimo in jo pričakujemo. S tem bi postavil češnjo na vrh torte in na najboljši način zaključil leto 2014. Zmaga bi bila najlepše božično darilo za klub, navijače, slovenski nogomet in celotno Slovenijo."

Članki iz rubrike