oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 17.02.2015 08:57:53

Liga prvakov: Tehtnica zdaj kaže drugače

Reuters
Prejšnjo sezono sta se kluba merila v četrtfinalu lige prvakov, ko je po dramatičnem zaključku uspel v polfinale napredovati Chelsea, tokrat bodo Londončani kopja s Parižani prekrižali že v osmini finala.

Končno je nazaj! Po dvomesečnem premoru se vrača liga prvakov. Na največjem nogometnem odru se bo znova dvignil zastor. Med zimskim odmorom je službo izgubilo šestnajst igralcev, med drugim tudi Slovenec, ostalo je le še šestnajst najboljših, ki bodo – o tem ste lahko prepričani – vsakič znova velikansko občinstvo s svojo igro priklenili na stole.


Kot prvi bodo na oder prišli Anglež, Francoz, Ukrajinec in Nemec, pri čemer bodo zagotovo vse oči uperjene v prva dva. Že prvi dan po vrnitvi se obeta nogometna poslastica, na sporedu je eden najzanimivejših dvobojev osmine finala. Ko sta 15. decembra lanskega leta Gianni Infantino in Karl-Heinz Riedle v Nyonu izžrebala pare najboljših šestnajstih ekip, so mnogi menili, da gre za deja vu.

Kako tudi ne, ko pa sta Italijan in Nemec določila kar tri pare, ki so bili na sporedu tudi prejšnjo sezono. Schalke – Real Madrid in Manchester City – Barcelona sta bila para v osmini finala, Chelsea – PSG pa v četrtfinalu. In prav četrtfinalni par iz pretekle sezone bo na sporedu kot prvi v letošnji. Če gre soditi po izkušnjah iz preteklosti, je pred nami obračun za sladokusce.

MISTERIJ ENIH, RUŠILNA MOČ DRUGIH

Povsem v senci obračuna med PSG-jem in Chelseajem bo druga današnja tekma, na kateri si bosta nasproti stala Šahtar iz Donecka in münchenski Bayern. Bavarci so po slabšem začetku drugega dela sezone, ko so najprej visoko izgubili z Wolfsburgom, nato pa le remizirali s Schalkejem, znova ujeli fantastično formo, s katero so jeseni rušili vse pred seboj. Pretekli konec tedna so tako v bundesligi s kar 8:0 odpihnili Hamburg in s svojo predstavo zagotovo vnesli vsaj malce strahu v kosti Ukrajincev.

V kakšnem stanju je trenutno ekipa Šahtarja, ki bo danes Bavarce gostila v Lvovu, ker v Donecku zaradi kriznih razmer ne sme igrati, je popolna neznanka. Ukrajinci so namreč zadnjo prvenstveno tekmo odigrali že 5. decembra 2014, zato niso v tekmovalnem ritmu. Res je sicer, da so od takrat odigrali kar osem prijateljskih tekem – zabeležili so tri zmage, tri remije in dva poraza –, toda vsi vemo, da je igranje prijateljskih tekem eno, igranje uradnih tekem pa nekaj povsem drugega.

Spomnimo, Chelsea je v sezoni 2013/14 prišel do polfinala, kjer pa ga je premagal Atletico Madrid. Na poti do tja so modri iz Londona na dveh fantastičnih tekmah izločili tudi PSG. Na prvi tekmi so Parižani po mojstrovini Javierja Pastoreja, ki je slalomiral med branilci Londončanov, v 93. minuti prišli do zmage s 3:1 in si na stežaj odprli vrata polfinala, mnogi so bili prepričani, da Chelseaju zaostanka ne bo uspelo nadoknaditi. In ko je že vse kazalo, da bo res tako, ko so modri tri minute pred zadnjim sodnikovim žvižgom na Stamford Bridgeu vodili le z 1:0, je na sceno stopil Demba Ba, zabil gol in razveselil Joseja Mourinha.

Stvari pa so se v slabem letu, kolikor je minilo od zadnjega obračuna med tekmecema, zelo spremenile. Predvsem se je spremenilo razmerje moči, lansko sezono sta imeli ekipi približno enake možnosti za napredovanje, tokrat ni tako. Za začetek, Chelsea se zdi v letošnji sezoni veliko močnejši kot v lanski, PSG pa v novem tekmovalnem letu ni niti približno tako prepričljiv, kot je bil v lanskem.

Posledično so Londončani, ki trenutno premočno vodijo v premier ligi, v vlogi izrazitih favoritov, napredovanje Parižanov, ki so trenutno tretji v ligue 1, pa bi bilo označeno za veliko presenečenje.

Še toliko bolj zdaj, ko ima Laurent Blanc zaradi poškodb gromozanske težave s sestavo začetne enajsterice. Na zadnjem prvenstvenem obračunu s Caenom je namreč nekdanji kapetan francoske reprezentance besnel na klopi PSG-ja. Najprej zaradi izgubljenih dveh točk – Parižani so vodili že z 2:0, potem pa so v sodnikovem podaljšku prejeli dva zadetka –, potem pa še zaradi nesreče, ki je doletela njegove varovance.

Kar štirje (Lucas Moura, Marquinhos, Cabaye in Aurier) so se poškodovali in proti Chelseaju ne bodo igrali. Če k temu dodamo še Matuidija, čigar nastop je vprašljiv, lahko Francoza razumemo.

849-12-13-chelsea psg2
Reuters

Na drugi strani portugalski čudodelnik nima večjih težav s poškodbami. Še več, Jose Mourinho je v teh dneh zagotovo zadovoljen s stanjem svojih varovancev. V moštvo se vrača odlični napadalec Diego Costa, ki je zadnje tri tekme v domačem prvenstvu izpustil zaradi kazni in je zagotovo zelo lačen zadetkov. Ob tem lahko Portugalec računa tudi na odličnega Kolumbijca Juana Cuadrada, ki bo brez dvoma najbolj motiviran nogometaš na zelenici parka princev.

Ljubljenec Srečka Katanca bo – če bo zaigral – debitiral v ligi prvakov. Če h Costi in Cuadradu dodamo še Fabregasa, ki se je vrnil po poškodbi, Hazarda, Oscarja, Matića in ostale, lahko hitro ugotovimo, da se Parižanom, če bodo ponovili igre iz državnega prvenstva, že na domačem igrišču ne piše nič dobrega.

grafika LP

Članki iz rubrike