Angela Merkel Svet24.si

Nemška »Mutti« naznanila, da bo postregla s ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 17.02.2015 22:39:05

Liga prvakov: Zamaskirani v napadalce

Reuters
V nogometu so naloge razdeljene z namenom. Vsak posameznik natanko ve, kaj mora početi; in to iz tekme v tekmo. Je že tako, da ne moreš igrati enkrat tam, spet drugič drugje.

Oziroma povedano z drugimi besedami: kdor je branilec, gara v obrambi. Kdor je vezist, "stoji" na sredini igrišča. In kdor je v napadu, se obnaša temu primerno. Vedno. Nekoč je bil sicer Jorge Campos, ki je bil največkrat vratar, sem in tja pa tudi napadalec. Toda v sodobnem nogometu za takšne "klovne" prostora ni več.


Po današnjih uvodnih dveh tekmah osmine finala lige prvakov se ne glede na zgoraj zapisano nikakor ne moremo znebiti občutka, da smo bili v Parizu priča nečemu, kar se ne zgodi velikokrat. Oziroma vprašanje je, ali se je sploh že kdaj. Ker je zgodovina nogometa popisana s toliko knjigami, da so le redke knjižnice dovolj velike, da bi lahko shranile prav vse, je seveda težko z gotovostjo kaj trditi.

No, vseeno pa si upamo zapisati naslednje: takšne akcije na takšni tekmi v tem tekmovanju še nismo videli. Trenutek, ki je osupnil, se je zgodil v 36. minuti spopada med nesramno bogatima Paris Saint Germainom in Chelseajem. Do tistega trenutka so bili gostje iz Londona v napadu bolj ali manj sterilni. Diego Costa je nase opozarjal le s prekrški, vratar francoskega prvoligaša Salvatore Sirigu pa ni imel prav nič dela. Toda nato je sledil mat v treh potezah. Si upate staviti, kdo se je podpisal pod njega? Hazard, Fabregas in že omenjeni Costa? Ne, povsem zgrešeno. Ramires, Matić, Willian? Ne, prav tako ne. Prstov zraven ni imel niti eden od tistih, ki so sicer po navadi zadolženi za takšne akcije.

Prvi gol letošnjih izločilnih bojev lige prvakov je bil delo treh "štorastih" branilcev, ki so se na pustni torek zamaskirali v napadalce. In kakšen gol je to bil! Centralni branilec John Terry je s strani podal kot najboljše krilo, "drvar" Gary Cahill se je pred golom prelevil v Zlatana Ibrahimovića in žogo pobalinsko ter predvsem v slogu najbolj prebrisanih golgeterjev podaljšal do Branislava Ivanovića, še tretji branilec Chelseaja pa je podstavil glavo na pravo mesto in s prvim strelom modrih na tekmi zatresel mrežo PSG-ja.

Potem ko so ob pomoči Cesarja Azpilicuete ubranili vse napade nevarnejših Francozov, so Terry, Cahill in Ivanović še zabili morda celo ključni gol na tem obračunu. Edinson Cavani je v drugem polčasu sicer poskrbel za to, da se je končalo z 1:1, toda Chelseajeve "tri pustne šeme" so bile (ob pomoči obramb vratarja Thibauta Courtoisa) vseeno tiste, ki so ukradle vso pozornost.

V Lvovu je bil Xabi Alonso izključen na svoji 100. tekmi v ligi prvakov, Bayern pa, čeprav je konec tedna zabil osem golov Hamburgu, ni znal streti Šahtarja. V nemirni Ukrajini se je obračun (presenetljivo) končal z mirnih 0:0.

OSMINA FINALA

PSG - CHELSEA 1:1 (0:1)
0:1 Ivanović (36), 1:1 Cavani (54)

ŠAHTAR - BAYERN 0:0

Članki iz rubrike