902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 24.02.2015 22:48:31

Liga prvakov: Nešteto vidikov smrti (video)

Reuters
Smrt; kako težka beseda. Nekateri vsakič, ko jo slišijo, trikrat pljunejo čez ramo. Spet drugi se jo bojijo kot hudič križa.

So tudi takšni, ki se iz nje brez težav norčujejo, Jean-Claude Van Damme se nanjo požvižga, za Jamesa Bonda je le del kolateralne škode na poti do zastavljenega cilja. Verniki pravijo, da je smrt začetek nečesa novega, edino neizpodbitno dejstvo pa je, da starka s koso prej ali slej pride do vsakega. Še nihče je ni pretental.


Nocoj na obeh tekmah osmine finala lige prvakov jasno in k sreči nihče ni umrl. Se je pa vseeno veliko govorilo o smrti. K pretiravanju nagnjeni srbski mediji so recimo še pred začetkom obračunov v Angliji in Italiji pisali o tem, da je Kevin Kampl na poti od Dortmunda do Torina, kjer se je njegova Borussia pomerila z Juventusom, bil dramatično bitko za svoje življenje. In, kako senzacionalistično, pretental smrt.

Prebrali smo lahko tudi, da se je na letalu odvijala prava drama in da se mora slovenski zvezdnik zahvaliti predvsem prisebni reakciji klubskih zdravnikov. No, v bistvu pa je bilo na letu precej bolj mirno. Dejansko ga je mučila le trebušna gripa in zagotovo nič takšnega, zaradi česar bi zrl smrti v oči.

Na stadionu, na katerem domuje italijanski prvak, nato sicer pričakovano ni zaigral, ni ga bilo niti na klopi, a ne, ker ne bi bil živ. Zbolel je revež, nič drugega. Bil pa je dovolj pri močeh, da je sporočil, kaj se je dejansko zgodilo.

"Počutim se veliko bolje in nikakor ni bilo tako, kot so poročali mediji. Nisem izgubil zavesti ... Na letu proti Torinu me je enostavno zvila trebušna gripa. Nocoj žal ne morem igrati, ampak upam da bom na igrišču na sobotnem derbiju s Schalkejem. Prepričan sem, da si bodo moji soigralci danes zagotovili dobro izhodišče pred povratno tekmo. To bi bila moja prva tekma v ligi prvakov, zato sem malo razočaran, ampak upam, da bom igral na povratni tekmi!" je, še preden so si igralci Juventusa in Borussie "skočili v lase", obelodanil Kampl. Zdrav? Morda ne povsem. Živ? Še kako!

juve re
Reuters

Če besedo smrt uporabimo v nekoliko prenesenem smislu in v povezavi z zanimivim dogajanjem v ligi prvakov, potem lahko mirne vesti zapišemo, da smo bili priča kar nekaj "umiranjem". Na takšen in drugačen način.

Giorgiu Chielliniju se je recimo v Torinu zgodil smrtni greh za vsakega branilca; kot zadnji mož obrambe je nespretno izgubil žogo, jo prepustil Marcu Reusu in dopustil, da so Nemci dosegli gol v gosteh.

Ki bi lahko bil ključnega pomena pri vprašanju, čigave evropske sanje bodo umrle na povratni tekmi. Že pred obračunom na Etihadu je Vincent Kompany izjavil, da je gostovanje pri Stoku težje od igranja z Barcelono.

Dokaj bahavo? Kar. S tem si je očitno podpisal smrtno obsodbo. Obramba Manchester Cityja, ki ji je poveljeval, je že v uvodnem polčasu tekme z Barcelono prejela dva gola, za nameček je Belgijec pri obeh posredoval vse prej kot vrhunsko. Čeprav je res, da pri prvem (oba je sicer zabil povratnik na angleška tla Luis Suarez) tudi sreče ni imel.

Poraz na čisto pravem arabskem derbiju (City imajo v lasti šejki iz Združenih arabskih emiratov, eden glavnih sponzorjev Barcelone je katarski letalski prevoznik) bi na malce daljši rok lahko bil usoden za Manuela Pellegrinija, ki je torej neke vrste živi mrtvec. Da še ni povsem prečrtan, se mora bržčas zahvaliti tudi Sergiu Agüeru, ki je Barceloni na njeni 200. tekmi v ligi prvakov zabil njen 200. prejeti gol.

Če Pellegriniju, ki je petnajst minut pred koncem pordečelega varovanca Gaela Clichyja zagotovo z igrišča pospremil s pogledom, s katerim bi lahko ubijal, na Camp Nouu ne bo uspelo vse postaviti na glavo in če bo za nameček v državnem prvenstvu še dolgo gledal v hrbet Joseju Mourinhu, potem bo šel zagotovo kmalu rakom žvižgat (beri na zavod za brezposelne trenerje). Ob tem je kakopak zanimivo naslednje: Barcelona je bila tista, ki so ji dajali manj možnosti pred tekmo. V prvi vrsti zaradi presenetljivega poraza z Malago, medtem ko je City doma razbil Newcastle United.

Toda Katalonci so očitno varčevali z naboji, sinje modri pa so porabili večino. In sinoči predvsem v drugem polčasu umirali v želji, da bi si priigrali vsaj malce manj slabo izhodišče. No, pa saj jim je tudi uspelo, zabili so gol. Pa še Messi je v sodnikovem podaljšku zgrešil enajstmetrovko!

A ko doma izgubiš z 1:2, je težko poiskati tolažilne besede, ki res zaležejo. Z rezultatom 2:1 se je končal tudi obračun v Torinu; s tem, da so slavili domači. A Dortmundčani se domov vseeno niso vrnili pretirano razočarani. Kot rečeno, v Nemčijo so se vrnili z zlata vrednim golom v gosteh.

Pa še tole, za konec: za tiste, ki brez nogometa ne znajo živeti in jim je brcanje žoge kot najbolj kvalitetna droga, je bilo skorajda enako smrti tudi dejstvo, da sta bili sinoči v istem terminu odigrani dve tako atraktivni in, kot se je izkazalo, zanimivi tekmi. In da so si zaradi tega lahko v neposrednem prenosu ogledali le eno. Glede tega, kdo bo napredoval, pa: živi ostali in videli!

osmina finala

MANCHESTER CITY - BARCELONA 1:2 (0:2)
0:1 Suarez (16), 0:2 Suarez (30), 1:2 Agüero (69)

JUVENTUS - BORUSSIA D. 2:1 (2:1)
1:0 Tevez (13), 1:1 Reus (18), 2:1 Morata (43)

Članki iz rubrike