srebrnoprogasta napihovalka Svet24.si

Foto: Slovenski ribič Anton ulovil eno najbolj ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Jaka Kozmelj
Jaka Kozmelj
0 19.03.2015 15:29:08

Še nekdanja žena bi bila ponosna

Reuters
Nobena skrivnost ni, da sodoben nogomet v prvi vrsti poganjajo ogromne vsote denarja. Nesramno bogati poslovneži z vsega sveta kupujejo lastniške deleže v številnih evropskih klubih in iz njih skušajo ustvariti velikane, ki bodo v karseda kratkem obdobju serijsko začeli osvajati vse mogoče lovorike.

Kaj storiti, ko postaneš lastnik povprečnega evropskega kluba, s katerim se želiš nemudoma zavihteti med velika imena svetovnega nogometa? Odgovor na to vprašanje ni pretežak. Če imaš pod palcem več milijard evrov, potem vsaj nekaj sto tisoč milijonov vloži v to, da pokupiš najbolj vročo robo na nogometnem trgu. Pripelji vrhunskega golgeterja, nogometnega čarodeja na sredini igrišča, izkušenega in zanesljivega branilca ter trenerja, ki bo pri takšnih zvezdnikih ohranjal red in mir v slačilnici.

Tako nekako gre enačba, ki se je po pravilu držijo milijarderji, ko se iz poslovnega sveta preselijo v svet nogometa. Po tem kopitu je ekipo sestavil Dimitri Ribolovljev, ruski poslovnež, ki si je za svojo »igračko« decembra 2011 izbral pozabljeni Monaco, ki je takrat preživljal težke čase.

875-16-17-malaga re
Reuters

PODOBNO KOT PREDLANSKA MALAGA

Podobno zgodbo so pred nekaj leti pisali pri španski Malagi, ko je klub prevzel arabski šejk Abdulah Tani. Z milijonskimi vložki so se Andaluzijci v sezoni 2012/13 prebili do četrtfinala lige prvakov, kjer jih je po spletu čudnih okoliščin (sodniških napak) izločila dortmundska Borussia.

Klub iz kneževine je ob Rusovem prihodu životaril v ligue 2 in bil celo v nevarnosti, da se v prihodnji sezoni preseli v tretji rang francoskega nogometa. Ruski mogotec je takoj začel trošiti denar, njegova prva milijonska okrepitev je bil Nabil Drirar, ki se je za skoraj šest milijonov na Azurno obalo preselil iz vrst belgijskega Bruggea.

To je bil šele začetek nakupovalnega pohoda ruskega magnata, ki je pred naslednjo sezono za več kot 11 milijonov v klub pripeljal Lucasa Ocamposa in še nekaj drugih okrepitev, s katerimi se je Monaco vrnil med francosko elito. Na tej točki je ruski oligarh vzel v roke prej omenjeno enačbo in načrtoval takojšnji pohod na francoski nogometni prestol.

Na mesto glavnega trenerja je imenoval Claudia Ranierija, v zadnjo vrsto obrambe je postavil super izkušenega Ricarda Carvalha, za čudežnega dečka v zvezni vrsti si je Ribolovljev izbral Jamesa Rodrigueza, v paketu z njim je pripeljal iz Porta še Joaa Moutinha, vrhunskega napadalca pa je našel v Radamelu Falcau, za katerega je Atleticu iz Madrida odštel 50 milijonov evrov.

875-6-7-falcao re
Vsoto, kakršne Monaco še nikoli pred tem ni zapravil za eno okrepitev. Za nakupe je milijarder pred sezono 2013/14 skupno odštel 150 milijonov evrov (!), pozimi pripeljal še Dimitra Berbatova, a to ni bilo dovolj za francoski naslov, ki je na koncu sezone pripadel PSG-ju, še enemu v seriji klubov, ki so se s pomočjo ogromnih finančnih vložkov iz sivega povprečja evropskih moštev dvignili med nogometne velikane stare celine. Z lovoriko v ligue 1 tako ni bilo nič, a tolažbo je Monaco iskal v dejstvu, da bo v prihodnji sezoni igral v ligi prvakov. 

Poletje 2014 pa je v vrste sedemkratnih evropskih prvakov vneslo nov val sprememb. Če so navijači v kneževini pričakovali, da bodo v sezoni 2014/15 na stadionu Louisa drugega gledali še več velikih nogometnih imen, so se ušteli tako, da se bolj ne bi mogli. Namesto dragih okrepitev je pri rdeče-belih sledila velika razprodaja. Ribolovljev je namreč izgubil ločitveno pravdo proti svoji nekdanji ženi Eleni, po kateri bo moral na račun svoje nekdanje soproge nakazati kar 4,5 milijarde evrov – gre za najdražjo ločitveno odškodnino v zgodovini

Francoski mediji so začeli ugibati, ali je Rus počasi izgubil zanimanje za klub, njihove trditve pa je še podkrepilo dejstvo, da je Ribolovljev v naslednjih mesecih Realu prodal Jamesa Rodrigueza, Manchester Unitedu pa posodil Radamela Falcaa in Monaco se je kar naenkrat iz enega najbolj vročih evropskih moštev znova spremenil v pravega "malčka", ki nima resnejših možnosti, da meša štrene najboljšim klubom. Najbolj črn scenarij se sicer ni uresničil, Ribolovljev je ostal na čelu kluba, a je spremenil svojo vizijo – rezultate bo prineslo dolgoročno delo z mladimi talenti. 

Leonardo Jardim re
Reuters
A glej ga, zlomka, čeprav Monacu pred sezono praktično nihče ni pripisoval resnih možnosti za uspeh, so se rdeče-beli vseeno znašli med osmerico najboljših evropskih klubov. Razlog se skriva v dejstvu, da je klub pod taktirko novega trenerja Leonarda Jardima popolnoma spremenil svoj način igre. Če je za Ranierijev Monaco veljalo dejstvo, da je cilj napadalna igra z veliko zadetki, je Jardim moštvo spremenil v granitno kocko oziroma ekipo, ki prejema izrazito malo zadetkov

V skupinskem delu lige prvakov je obramba Monačanov na šestih srečanjih prejela en gol, s fanatično obrambo pa je klubu iz Monte Carla v osmini finala uspelo izločiti favorizirani Arsenal in se znova z bolj bleščečimi črkami zapisati na evropski nogometni zemljevid. 

Nobenega dvoma ni, da bodo Jardimovi fantje v četrtfinalu ne glede na nasprotnika izraziti avtsajderji, a brez slabe vesti trdimo, da jim bo to še kako ustrezajo, saj se bodo lahko v celoti posvetili temu, kar počnejo najbolje – branjenju.

Članki iz rubrike